Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο Moderna: Προστασία για τουλάχιστον 6 μήνες

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου COVID-19 προστατεύει τους ανθρώπους για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, σε ποσοστό 91%. Τα καθησυχαστικά αυτά αποτελέσματα ακολουθούν παρόμοια αποτελέσματα που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας για το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech.

Πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19;

Η νέα μελέτη παρακολούθησε 33 συμμετέχοντες 18 έως 71 ετών και άτομα άνω των 71 ετών, που έλαβαν μέρος στις δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Η μελέτη, αναλύοντας δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι όλοι διατηρούσαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν την λοίμωξη στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, ωστόσο τα επίπεδα αυτά φαίνεται να μειώνονται ανάλογα με την ηλικία. Όσο δηλαδή, πιο μεγάλος ήταν ο συμμετέχοντας, τόσο λιγότερα αντισώματα είχε στο σώμα του έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό του. Συγκεκριμένα, ενώ τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 92.000 σε εμβολιασμένα άτομα 18 έως 55 ετών έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, σε άτομα 56 έως 70 ετών μειώθηκαν σε 62.000 περίπου, ενώ σε άτομα άνω των 71 ετών μειώθηκαν σε 49.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID), με επικεφαλής την Δρ. Nicole Doria-Rose, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ανιχνεύσιμη δραστηριότητα αντισωμάτων έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και αυτό βρέθηκε σε τρεις διαφορετικούς τύπους εξετάσεων αίματος.

Ο Δρ Amesh Adalja, ειδικός στην ιολογία και ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στη Βαλτιμόρη, εξετάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προστασία ενδέχεται να μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από έξι μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι το εύρος χρόνου που μπορούν να μελετήσουν οι ερευνητές αυτή τη στιγμή είναι περίπου 9 μήνες, καθώς εδώ και περίπου 9 μήνες άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της Moderna, στο εξωτερικό (στην Ελλάδα συμπληρώνουμε περίπου 6μηνο). Ως εκ τούτου, ο Δρ. Adalja ευελπιστεί ότι μεταγενέστερες μελέτες θα διαπιστώσουν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι η Δρ. Doria-Rose και οι συνάδελφοί της άρχισαν να παρακολουθούν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις ανοσοαποκρίσεις και πέραν των έξι μηνών για να μπορέσουν να προσδιορίσουν το αποτέλεσμα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για την επέκταση (α) της διάρκειας της ανοσίας και (β) του εύρους της δραστηριότητας των αντισωμάτων ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Moderna COVID vaccine offers protection for at least 6 months, study finds https://medicalxpress.com/news/2021-04-moderna-covid-vaccine-months.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

COVID-19 Vaccination https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/index.html