Μολυσματικές ασθένειες

Εμβόλιο τετάνου: Το χρειάζονται και οι ενήλικες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού έναντι του βακτηρίου;

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι για να κάνουν ένα εμβόλιο τετάνου πρέπει να πατήσουν για παράδειγμα ένα σκουριασμένο καρφί. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει πληγή, το εμβόλιο τετάνου πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 10 χρόνια.

Τι είναι τα ενισχυτικά εμβόλια τετάνου;

Τα ενισχυτικά εμβόλια τετάνου είναι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί που κάνουν οι άνθρωποι ως παιδιά για κάποια ασθένεια, για την οποία ξανεμβολιάζονται (ενισχυτικά) και ως ενήλικες. Ο λόγος που οι γιατροί προτείνουν τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς είναι γιατί με την πάροδο του χρόνου η προστασία που παρέχει ένα εμβόλιο μπορεί να μειωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο τετάνου δεν είναι κατάλληλο μόνο για τον τέτανο, αλλά και για τη διφθερίτιδα και μερικές φορές για τον κοκκύτη (τα βακτήρια που προκαλούν κοκκύτη).

Τι είναι ο τέτανος και η διφθερίτιδα;

Ο τέτανος και η διφθερίτιδα είναι σπάνιες αλλά σοβαρές ασθένειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές σε αυτούς που έχουν μολυνθεί.

Ο τέτανος, γνωστός και ως «lockjaw», είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Clostridium tetani. Όταν το συγκεκριμένο βακτήριο εισέλθει στο σώμα, παράγει μια τοξίνη που οδηγεί σε επώδυνη μυϊκή σύσφιξη και δυσκαμψία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αναπνοής, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Σημειώνεται ότι ο τέτανος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και συνήθως εισέρχεται στο σώμα μέσω μολυσμένων τραυμάτων στο δέρμα. Ο τέτανος μολύνει σχεδόν πάντα τους ενήλικες που δεν έκαναν ποτέ εμβόλιο ή που δεν έκαναν ενισχυτικό εμβόλιο για περισσότερο από 10 χρόνια.

Η διφθερίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος βακτηρίων που ονομάζεται Corynebacterium diphtheriae. Αυτή η μόλυνση δημιουργεί ένα παχύ κάλυμμα στο πίσω μέρος του λαιμού και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση ή ακόμη και σε θάνατο. Συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ποιες είναι οι τρέχουσες συστάσεις για το εμβόλιο τετάνου;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προτείνουν τα εμβόλια τετάνου σε άτομα όλων των ηλικιών. Οι έφηβοι και οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν, είτε τα εμβόλια Td, είτε τα εμβόλια Tdap, τα οποία προστατεύουν πάνω από το 95% των ανθρώπων από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη, για περίπου 10 χρόνια. Επί του παρόντος, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC, συνιστά τη λήψη εμβολίου κάθε 10 χρόνια, ωστόσο το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω κάποιου τραυματισμού ή κάποιας εγκυμοσύνης.

Τι προτείνει η νέα μελέτη για τα ενισχυτικά εμβόλια τετάνου;

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, έδειξε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια τετάνου και διφθερίτιδας, δεν είναι απαραίτητα για ενήλικες που έχουν ολοκληρώσει τη σειρά εμβολιασμού τους κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτή η συμβουλή συνάδει και με τις τρέχουσες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα του ΠΟΥ από 31 χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης μεταξύ του 2001 και του 2016, που περιελάμβαναν 11 δισεκατομμύρια άτομα τον χρόνο. Αφού συνέκριναν τη συχνότητα του τετάνου και της διφθερίτιδας, δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά των ασθενειών σε χώρες που απαιτούν από τους ενήλικες να λαμβάνουν ενισχυτικούς εμβολιασμούς, σε σχέση με εκείνες που δεν το απαιτούν. Με βάση αυτό, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός στην παιδική ηλικία από μόνος του, προστατεύει επαρκώς από τον τέτανο και τη διφθερίτιδα και ότι δεν χρειάζονται τα ενισχυτικά εμβόλια.

Τελικά, τι πρέπει να κάνετε;

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί η ανοσία από τα αντισώματα τετάνου και διφθερίτιδας, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να μην είναι πάντα προστατευτικά.

Παρόλο που η προαναφερθείσα μελέτη εκτελέστηκε σωστά και εγείρει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξεταστεί το εάν μια σειρά εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία, προσφέρει δια βίου προστασία χωρίς επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση διφθερίτιδας και τετάνου, όπως το ποσοστό των βακτηρίων που υπάρχουν σε ένα περιβάλλον και θέματα υγιεινής κατά την περίθαλψη μιας πληγής. Έτσι, προς το παρόν, το CDC συνεχίζει να προτείνει τα ενισχυτικά εμβόλια κάθε 10 χρόνια, για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, ώστε να τους παρέχει σίγουρη προστασία από αυτές τις λοιμώξεις.