Εξαρτησιογόνες ουσίες

Αντιμετώπιση εθισμού εν καιρώ πανδημίας

Η πανδημία της COVID-19, δημιούργησε μια εποχή αβεβαιότητας και άγχους για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εύλογα, το πώς θα διαχειριστούν τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας τους, όταν τα συστήματα υποστήριξης στα οποία βασίζονταν μέχρι στιγμής, είναι επιβαρυμμένα και πλέον οι επισκέψεις δεν είναι τόσο εύκολες. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί άγχος και μια αίσθηση φόβου, η οποία κάνει την αυτοφροντίδα των ανθρώπων πολύ πιο δύσκολη και ειδικά αν βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο είδος εθισμού εύκολα μπορούν να ξανακυλήσουν σε εθιστικές συμπεριφορές.

Γιατί ο εθισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας;

Ο εθισμός είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, καθώς αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν συνθήκες που δεν ευνοούν και τόσο την ανάκαμψη των ανθρώπων από τον εθισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι τα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση χρειάζονται καθημερινή αλληλεπίδραση με τον γιατρό τους και πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα, πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο καθώς οι επισκέψεις στα νοσοκομεία είναι πολύ περιορισμένες. Από την άλλη εκείνοι που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους μέσω ομάδων στήριξης, δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια, γιατί οι ομάδες αυτές έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η COVID-19 και η κοινωνική απόσταση που απαιτεί, δημιουργούν τρομερά εμπόδια στην υποστήριξη των ασθενών αυτών.

Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για υποστήριξη των ασθενών εν καιρώ πανδημίας;

Αφού η κοινωνική απόσταση είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού, πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, για να μπορέσουν να υποστηριχθούν χωρίς τη φυσική παρουσία κάποιου ειδικού. Για να αντιμετωπιστεί το εμπόδιο της φυσικής παρουσίας, οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική, η οποία ανοίγει τον δρόμο της σύνδεσης με τους ασθενείς. Επίσης δημιουργήθηκαν διάφορα δωρεάν εργαλεία αυτοβοήθειας, ενώ οι οργανισμοί αμοιβαίας βοήθειας άρχισαν να φτιάχνουν βιντεάκια και να παρέχουν βοήθεια μέσω τηλεδιασκέψεων.

Οι ασθενείς μπορούν, επίσης, να ακολουθήσουν μερικά βήματα για να μείνουν μακριά από συμπεριφορές που δεν ευνοούν την ανάρρωση τους. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Δημιουργήστε ένα σχέδιο το οποίο θα ακολουθείτε επιμελώς. Το σχέδιο αυτό πρέπει να προβλέπει το τι περιμένετε και σε αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η περιπλοκότητα των συναισθημάτων σας. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα σας θα περάσουν και το σχέδιο θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις.
  • Βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες που σέβονται την κοινωνική απόσταση, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με την εθιστική συμπεριφορά. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι: εξάσκηση της προσοχής και της χαλάρωσης, άσκηση, εκμάθηση νέων δεξιοτήτων κλπ. Επίσης συζητήστε τους στόχους σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να μπορέσουν να σας υποστηρίξουν.
  • Ενταχθείτε σε υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται περισσότερη χρήση των κοινωνικών μέσων, για να παραμείνετε σε επικοινωνία με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τα οποία σας βοηθούν ουσιαστικά στις ανάγκες σας. Για να μπορέσουν, όμως, να σας βοηθήσουν, φροντίστε να γνωρίζουν τις ανάγκες σας.
  • Βρείτε υποστήριξη μέσω της τηλεϊατρικής με τον γιατρό σας ή υποστήριξη από μια ομάδα αμοιβαίας βοήθειας μέσω τηλεδιασκέψεων.