Παθολογικά

Αλλεργία στις γάτες

Τι είναι η αλλεργία στις γάτες;

Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών είναι αλλεργικοί στις γάτες και τους σκύλους. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αλλεργία στις γάτες είναι διπλάσιος από αυτόν που αντιστοιχεί σε αλλεργίες στους σκύλους.

Ο εντοπισμός της αιτίας των αλλεργιών μπορεί να είναι δύσκολος όταν έχετε κατοικίδιο στο σπίτι. Και αυτό διότι τα σπίτια εμπεριέχουν και άλλα αλλεργιογόνα, όπως σκόνη, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Για αυτό, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο για να επιβεβαιώσετε την αλλεργία στο κατοικίδιο.

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχθείτε ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο σάς προκαλεί προβλήματα υγείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν υπομείνουν τα συμπτώματα αντί να απομακρύνουν το κατοικίδιό από το σπίτι. Εάν αποφασίσετε να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Βρέφη Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες για τις αλλεργίες στις γάτες;

Τα γονίδια φαίνεται πως διαδραματίζουν ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αλλεργία αν άλλα μέλη της οικογένειάς σας έχουν επίσης αλλεργίες.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση εξωγενών εισβολέων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα, όπως βακτήρια και ιοί. Σε έναν άτομο με αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα θεωρεί ένα αλλεργιογόνο ως επιβλαβή ουσία και ξεκινά την παραγωγή αντισωμάτων για να το καταπολεμήσει. Αυτό είναι που προκαλεί τα συμπτώματα των αλλεργιών, όπως κνησμό, ρινική καταρροή, δερματικό εξάνθημα και άσθμα.

Σε περιπτώσεις αλλεργιών στις γάτες, τα αλλεργιογόνα μπορεί να προέρχονται από το νεκρό δέρμα της γάτας, το τρίχωμά της, το σάλιο ακόμη και τα ούρα. Η εισπνοή των σωματιδίων νεκρού δέρματος ή η επαφή με τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να βρίσκονται σε ρούχα, να κυκλοφορούν στον αέρα, να εντοπίζονται σε έπιπλα και σεντόνια ή να μεταφέρονται μαζί με τα σωματίδια σκόνης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες;

Δεν χρειάζεται να έχετε γάτα για να εκτεθείτε στο αλλεργιογόνο. Και αυτό διότι το αλλεργιογόνο μπορεί να μεταφέρεται στα τα ρούχα των ατόμων. Η αλλεργία στη γάτα μπορεί να μην εμφανιστεί για αρκετές ημέρες εάν η ευαισθησία σας ή τα επίπεδα αλλεργιογόνου είναι χαμηλά.

Κοινές ενδείξεις μιας αλλεργία στις γάτες συνήθως εμφανίζονται σύντομα αφότου έρθετε σε επαφή με το δέρμα, το τρίχωμα, το σάλιο ή τα ούρα της γάτας. Το αλλεργιογόνο στο οποίο αντιδρά πάνω από το 90% των ατόμων με αλλεργίες στις γάτες προέρχεται από το σάλιο και το δέρμα του ζώου. Το αλλεργιογόνο αυτό εντοπίζεται σε υψηλότερα επίπεδα στις αρσενικές γάτες και μεταφέρεται στο τρίχωμά της γάτας κατά τη διάρκεια του χτενίσματος. Το αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει οίδημα και κνησμό στις μεμβράνες γύρω από τα μάτια και τη μύτη, συνήθως οδηγώντας σε φλεγμονή και ρινική συμφόρηση. Κάποια άτομα μπορεί να εκδηλώσουν εξάνθημα στο πρόσωπο, το λαιμό ή το άνω μέρος του θώρακα ως απόκριση στο αλλεργιογόνο.

Η κόπωση είναι συχνή στις περιπτώσεις αλλεργιών για τις οποίες δεν λαμβάνεται θεραπεία, καθώς και ο διαρκής βήχας λόγω οπισθορρινικής έκκρισης. Όμως, συμπτώματα όπως ο πυρετός, το ρίγος, η ναυτία ή ο εμετός θα πρέπει να θεωρούνται σχετιζόμενα με ασθένεια και όχι με αλλεργίες.

Αν είστε αλλεργικός/ή στις γάτες και τα αλλεργιογόνα μιας γάτας εισέλθουν στους πνεύμονές σας, θα αναγνωριστούν από τα αντισώματα και αυτό θα προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και συρίττουσα αναπνοή. Οι αλλεργίες στις γάτες μπορούν να προκαλέσουν οξύ επεισόδιο άσθματος και να αποτελέσουν πυροδοτικό παράγοντα για χρόνιο άσθμα.

Έως 30% των ατόμων με άσθμα υφίστανται σοβαρό επεισόδιο όταν έρχονται σε επαφή με γάτα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με ένα θεραπευτικό πλάνο εάν τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργίες στις γάτες;

Υπάρχουν δύο τρόποι επιβεβαίωσης μιας αλλεργίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργίας στις γάτες: ο δερματικός έλεγχος και οι εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι δερματικού ελέγχου: οι δοκιμασίες νυγμού και οι ενδοδερμικές δοκιμασίες. Και τα δύο τεστ έχουν άμεσα αποτελέσματα και κοστίζουν λιγότερο από τις εξετάσεις αίματος.

Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν αλληλεπιδράσεις με τις δερματικές εξετάσεις, επομένως ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει ποια εξέταση είναι βέλτιστη για εσάς. Μία δερματική εξέταση συνήθως πραγματοποιείται από έναν αλλεργιολόγο λόγω της πιθανότητας σοβαρής αντίδρασης κατά τη διάρκειά της.

Δοκιμασία νυγμού

Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού, ώστε να παρατηρήσει οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Με τη χρήση μιας καθαρής βελόνας, ο γιατρός θα τρυπήσει την επιφάνεια του δέρματος (συνήθως στον πήχη ή την πλάτη) και θα εναποθέσει μία μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου. Θα εξεταστείτε για αρκετά διαφορετικά αλλεργιογόνα ταυτόχρονα. Επίσης, στο δέρμα σας θα τοποθετηθεί και ένα διάλυμα ελέγχου το οποίο δεν περιέχει αλλεργιογόνα.

Σε περίπου 15 με 20 λεπτά, το σημείο στο οποίο εναποτέθηκε η ουσία που σας προκαλεί αλλεργική αντίδραση θα γίνει ερυθρό και θα παρουσιάσει οίδημα. Αυτά τα συμπτώματα επιβεβαιώνουν αλλεργία στην ουσία. Μία θετική αλλεργία στις γάτες συνήθως προκαλεί ένα ερυθρό, κνησμώδες, ανυψωμένο εξάνθημα στην περιοχή που εναποτέθηκε το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Αυτές οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις συνήθως υποχωρούν μέσα σε 30 λεπτά μετά το τεστ.

Ενδοδερμική δοκιμασία

Αυτή η εξέταση επίσης πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού, ώστε να παρατηρήσει οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Πιθανά αλλεργιογόνα χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα στον πήχη ή το χέρι. Ερυθρά, κνησμώδη εξανθήματα θα εμφανιστούν σε μία θετική αντίδραση.

Η ενδοδερμική δοκιμασία θεωρείται πιο ευαίσθητη στον εντοπισμό των αλλεργιών από τη δοκιμασία νυγμού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν υπάρχει θετική αντίδραση στην αλλεργία. Όμως, μπορεί να έχει περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμασία νυγμού. Δηλαδή, μπορεί να δημιουργηθεί μία θετική δερματική αντίδραση όταν δεν υπάρχει αλλεργία.

Και οι δύο δοκιμασίες διαδραματίζουν ρόλο στον έλεγχο των αλλεργιών. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει ποια είναι η βέλτιστη για εσάς.

Εξετάσεις αίματος

Κάποια άτομα δεν μπορούν να υποβληθούν στις δερματικές δοκιμασίες συχνά λόγω μιας υπάρχουσας δερματικής πάθησης ή λόγω ηλικίας. Τα μικρά παιδιά, για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να υποβληθούν σε δερματικό τεστ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση αίματος. Το αίμα θα αναλυθεί για αντισώματα έναντι κοινών αλλεργιογόνων, όπως το δέρμα της γάτας. Τα αποτελέσματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες στις γάτες;

Η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι η βέλτιστη επιλογή. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν:

 • Αντισταμινικά, όπως διφαινυδραμίνη, λοραταδίνη ή σετιριζίνη
 • Ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών, όπως φλουτικαζόνη ή μομεταζόνη
 • Μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά σπρέι
 • Χρωμογλυκικό νάτριο, το οποίο αποτρέπει την απελευθέρωση χημικών από το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα
 • Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση (μία σειρά εμβολίων που σας απευαισθητοποιεί σε ένα αλλεργιογόνο)
 • Αναστολείς λευκοτριενίων, όπως μοντελουκάστη

Λόγω του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών ψυχικής υγείας, η μοντελουκάστη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν όλες οι υπόλοιπες αντιαλλεργικές θεραπείες δεν είναι διαθέσιμες.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Οι ρινικές πλύσεις είναι μία κατ’ οίκον θεραπεία για τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες. Το αλατόνερο χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα των ρινικών διόδων και συνεισφέρει στη μείωση της συμφόρησης, των οπισθορρινικών εκκρίσεων και της συρίττουσας αναπνοής. Μπορείτε να φτιάξετε αλατόνερο στο σπίτι ανακατεύοντας 1/8 κουταλιάς του γλυκού αλάτι με 237 mL απιονισμένο νερό.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, ο πετασίτης (ένα βοτανικό συμπλήρωμα), ο βελονισμός και τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών. Ωστόσο, η έρευνα σε αυτές τις μεθόδους είναι περιορισμένη. Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι στην αντιμετώπιση αλλεργιών σε κατοικίδια. Οι βοτανικές θεραπείες που δείχνουν να έχουν πιθανά οφέλη είναι αυτές που παρουσιάζουν παρόμοια δράση στο σώμα συγκριτικά με τα παραδοσιακά φάρμακα.

Καθαριστές του αέρα για αλλεργίες στις γάτες

Τα φίλτρα καθαρισμού του αέρα (HEPA) είναι μία από τις καλύτερες άμυνες έναντι των αλλεργιών στις γάτες. Μειώνουν τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων στον αέρα φιλτράροντας τον αέρα μέσα από μία ειδική συσκευή που παγιδεύει το νεκρό δέρμα και το τρίχωμα των κατοικιδίων, καθώς και γύρη, σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα.

Βρέφη

Αλλεργία στις γάτες σε βρέφη

Υπάρχει μία διαρκής σύγκρουση μεταξύ των επιστημόνων για το εάν τα βρέφη που εκτίθενται στα ζώα σε πολύ μικρή ηλικία πρόκειται να αναπτύξουν αλλεργίες ή αν ισχύει το αντίθετο. Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Μία μελέτη του 2015 βρήκε ότι η έκθεση των βρεφών σε γάτες και σκύλους στο σπίτι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της ζωής του παιδιού.

Από την άλλη πλευρά, μία μελέτη του 2011 βρήκε ότι τα βρέφη που ζουν με γάτες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, αναπτύσσουν αντισώματα για το κατοικίδιο και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργία αργότερα στη ζωή τους.

Μία μελέτη του 2017 βρήκε ότι οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να παρέχουν όφελος, καθώς το βρέφος εκτίθεται σε συγκεκριμένα υγιή βακτήρια νωρίς στη ζωή του. Η μελέτη κατέληξε ότι τα βρέφη που εκτίθενται σε γάτες ή σκύλους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχουν λιγότερα προβλήματα με αλλεργίες στο μέλλον από ό, τι τα βρέφη που δεν εκτίθενται.

Ο γιατρός θα είναι σε θέση να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις αναφορικά με την υγεία του βρέφους και το κατοικίδιο στο σπίτι. Για τα παιδιά που είναι αλλεργικά, απομακρύνετε υφασμάτινα παιχνίδια και αντικαταστήστε τα με πλαστικά ή με παιχνίδια που πλένονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να μειωθούν οι αλλεργίες στις γάτες;

Η αποφυγή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των αλλεργιών. Αλλά αν ανακαλύψετε ότι είστε αλλεργικός/ή στη γάτα σας, υπάρχουν άλλες επιλογές από το να απομακρύνετε το κατοικίδιο από το σπίτι. Ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές για τη μείωση των συμπτωμάτων:

 • Απομακρύνετε τη γάτα από το υπνοδωμάτιό σας.
 • Πλένετε τα χέρια σας αφότου αγγίξετε τη γάτα.
 • Απομακρύνετε χάλια και ταπέτα. Το ξύλινο δάπεδο και οι καθαροί τοίχοι μειώνουν τα αλλεργιογόνα.
 • Επιλέξτε καλύμματα για τα έπιπλα τα οποία μπορούν να πλυθούν σε καυτό νερό και πλένετέ τα συχνά.
 • Εγκαταστήστε ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
 • Αλλάζετε τα φίλτρα στις μονάδες air-condition τακτικά.
 • Διατηρήστε την υγρασία στο σπίτι σας περίπου στο 40%.
 • Βάζετε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (Η σκούπα σας θα πρέπει να έχει φίλτρο ΗΕΡΑ).
 • Φορέστε μάσκα όταν καθαρίζετε.
 • Προσλάβετε ένα άτομο το οποίο δεν έχει αλλεργίες για να σας βοηθά στο εβδομαδιαίο καθάρισμα του σπιτιού.

Εάν έχετε βαριά αλλεργία στις γάτες, μιλήστε στο γιατρό σας για την ανοσοθεραπεία ως μία μακροχρόνια θεραπευτική επιλογή.

+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergy testing. (n.d.). acaai.org/allergies/treatment/allergy-testing

2. Child lead poisoning. (2013). my.clevelandclinic.org/health/articles/pediatric-allergies

3. FDA requires boxed warning about serious mental health side effects for asthma and allergy drug montelukast (Singulair); advises restricting use for allergic rhinitis. (2020). fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requires-boxed-warning-about-serious-mental-health-side-effects-asthma-and-allergy-drug

4. Mayo Clinic Staff. (2016). Pet allergy: Self-management. mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/manage/ptc-20238744

5. Pet allergies. (n.d.). acaai.org/allergies/types/pet-allergy

6. Pet allergy: Are you allergic to dogs or cats? (2015). aafa.org/page/pet-dog-cat-allergies.aspx

7. Pyrhönen K, et al. (2015). Dog and cat exposure and respective pet allergy in early childhood. DOI: 10.1111/pai.12369

8. Seasonal allergies and complementary health approaches. (2017). nccih.nih.gov/health/providers/digest/allergies

9. Tun HM, et al. (2017). Exposure to household furry pets influences the gut microbiota of infant at 3–4 months following various birth scenarios. DOI: 10.1186/s40168-017-0254-x

10. Wegienka G, et al. (2011). Lifetime dog and cat exposure and dog- and cat-specific sensitization at age 18 years. DOI: 10.1111/j.1365-2222.2011.03747.x

11. Zahradnik E, et al. (2014). Animal allergens and their presence in the environment. DOI: 10.3389/fimmu.2014.00076