Φυσιολογική Κατάσταση

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Οπισθορρινική έκκριση

Τι είναι η οπισθορρινική έκκριση;

Η οπισθορρινική έκκριση είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε όλους τους ανθρώπους σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι αδένες στη μύτη και στο λαιμό παράγουν διαρκώς βλέννα για να:

 • Καταπολεμούν λοιμώξεις
 • Ενυδατώνουν τις ρινικές μεμβράνες
 • Φιλτράρουν εξωγενή σωματίδια

Τυπικά, καταπίνετε αυτή τη βλέννα χωρίς καν να το αντιλαμβάνεστε.

Όταν το σώμα αρχίζει να παράγει μεγάλη ποσότητα βλέννας, μπορεί να νιώθετε ότι αυτή συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μπορεί, επίσης, να νιώθετε ότι στάζει στο λαιμό σας από το πίσω μέρος της μύτης σας. Αυτό ονομάζεται οπισθορρινική έκκριση.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οπισθορρινικής έκκρισης;

Κοινά συμπτώματα της οπισθορρινικής έκκρισης περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα ότι χρειάζεται συνέχεια να καθαρίζετε το λαιμό σας ή να καταπίνετε
 • Βήχα που επιδεινώνεται τη νύχτα
 • Ναυτία από την υπερβολική βλέννα που κινείται προς το στομάχι
 • Πονόλαιμο
 • Κακή αναπνοή

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της οπισθορρινικής έκκρισης;

Μία πληθώρα καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει οπισθορρινική έκκριση, με τις αλλεργίες να είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες. Αν εξεταστείτε για αλλεργίες, μπορείτε να αποφεύγετε καλύτερα τα αλλεργιογόνα ή να λαμβάνετε τα φάρμακά σας όταν γνωρίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Μία άλλη κοινή αιτία είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το λεπτό τοίχωμα χόνδρου που βρίσκεται μεταξύ των ρωθώνων (διάφραγμα) έχει κλίση προς τη μία πλευρά. Αυτό καθιστά τον έναν ρώθωνα μικρότερο και μπορεί να αποτρέψει την κατάλληλη αποστράγγιση βλέννας οδηγώντας σε οπισθορρινική έκκριση.

Άλλες κοινές αιτίες οπισθορρινικής έκκρισης είναι οι εξής:

 • Χαμηλές θερμοκρασίες
 • Ιικές λοιμώξεις που οδηγούν σε κρυολόγημα ή γρίπη
 • Ιγμορίτιδα
 • Εγκυμοσύνη
 • Ξηρός αέρας
 • Αλλαγές στον καιρό
 • Καυτερά τρόφιμα
 • Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντισυλληπτικά χάπια

Σε μερικές περιπτώσεις, το πρόβλημα που προκαλεί την οπισθορρινική έκκριση δεν είναι η υπερβολική βλέννα, αλλά η ανικανότητα του λαιμού να την καθαρίσει. Προβλήματα κατάποσης ή παλινδρόμηση γαστρικών οξέων μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση υγρών στο λαιμό, κάτι το οποίο σας δίνει την αίσθηση οπισθορρινικής έκκρισης.

Θεραπεία

Κατ’ οίκον θεραπείες για την οπισθορρινική έκκριση

Υπάρχουν πολλές κατ’ οίκον θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οπισθορρινικής έκκρισης. Μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά, όπως η ψευδοεφεδρίνη, μπορούν να μειώσουν τη συμφόρηση και να ελαχιστοποιήσουν την οπισθορρινική έκκριση.

Νεότερα αντιισταμινικά που δεν προκαλούν υπνηλία, όπως η λοραταδίνη-ψευδοεφεδρίνη, μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την οπισθορρινική έκκριση. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα χρειάζονται ορισμένες μέρες για να εμφανίσουν τη δράση τους.

Ρινικά σπρέι όρου μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση των ρινικών διόδων και τη μείωση των συμπτωμάτων της οπισθορρινικής έκκρισης. Εάν έχετε διαρκή προβλήματα με οπισθορρινικές εκκρίσεις, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ρινικό σπρέι κορτιζόνης. Οι ρινικές πλύσεις μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε την υπερβολική βλέννα.

Κοιμηθείτε με το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο, ώστε να προωθήσετε την καλύτερη αποστράγγιση της βλέννας.

Η κατάλληλη ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική για την πρόληψη της οπισθορρινικής έκκρισης όσο και για την αντιμετώπισή της. Η κατανάλωση ζεστών ή καυτών υγρών, όπως τσάι ή κοτόσουπα, μπορεί να λεπτύνει τη βλέννα και να αποτρέψει την αφυδάτωση. Και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό. Το νερό επίσης λεπταίνει τη βλέννα και διατηρεί τις ρινικές διόδους ενυδατωμένες, ανακουφίζοντας από τη δυσφορία.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν μετά από κατ’ οίκον θεραπεία για περισσότερες από δέκα ημέρες.

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μία ιατρική επίσκεψη είναι απαραίτητη:

 • Βλέννα με ισχυρή οσμή
 • Πυρετός
 • Συρίττουσα αναπνοη

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα βακτηριακής λοίμωξης, η οποία απαιτεί αντιβιοτικά. Υπάρχει μία κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι η βλέννα με κίτρινο ή πράσινο χρώμα υποδεικνύει λοίμωξη. Αυτή η χρωματική αλλαγή είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης, όπου τα ουδετερόφιλα κύτταρα σπεύδουν στην περιοχή παραγωγής της βλέννας. Τα κύτταρα αυτά περιέχουν ένα ένζυμο πράσινου χρώματος, το οποίο μετατρέπει τη βλέννα στο ίδιο χρώμα.

Στην περίπτωση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, μία επιδιορθωτική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος μόνιμης αντιμετώπισης της οπισθορρινικής έκκρισης. Αυτή η χειρουργική επέμβαση (διαφραγματοπλαστική) σφίγγει και επαναφέρει στη σωστή θέση το ρινικό διάφραγμα. Μικρά τμήματα του διαφράγματος μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής.

Αν πιστεύετε ότι η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η παλινδρόμηση οξέων ή η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προκαλούν την αίσθηση οπισθορρινικής έκκρισης, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει διαγνωστικές εξετάσεις και θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο άλλων προβλημάτων υγείας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της οπισθορρινικής έκκρισης;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της οπισθορρινικής έκκρισης είναι να μειώσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Λάβετε καθημερινά τα φάρμακα για την αλλεργία σας ή επιλέξτε την λεγόμενη ανοσολογική θεραπεία αλλεργιών (απευαισθητοποίηση).
 • Κρατήστε το σπίτι σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό και ελεύθερο από σκόνη.
 • Αλλάζετε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας για να προστατευτείτε από τα ακάρεα.
 • Καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα στο σύστημα εξαερισμού ή θέρμανσης του σπιτιού σας.
 • Κάντε μπάνιο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας στην περίπτωση που έχετε περάσει πολύ χρόνο εκτός σπιτιού και είστε αλλεργικός/ή στη γύρη.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οπισθορρινικής έκκρισης είναι ήπιες, αν και ενοχλητικές. Αν βιώνετε επιπρόσθετα συμπτώματα σε συνδυασμό με την οπισθορρινική έκκριση, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved