Παθολογικά

Αλλεργίες στα οστρακοειδή

Τι είναι οι αλλεργίες στα οστρακοειδή;

Παρόλο που οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες ξεκινούν στην παιδική ηλικία, μία αλλεργία ξεχωρίζει ιδιαίτερα: η αλλεργία στα οστρακοειδή. Η εν λόγω αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, αλλά τείνει να εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να προκληθεί από τροφές που παλαιότερα απολαμβάνετε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μαζί με τα ψάρια, οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν αλλεργίες σε στα ψάρια, τα οστρακοειδή ή και στα δύο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Έρευνας και Εκπαίδευσης για τις Τροφικές Αλλεργίες.

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγω αν έχω αλλεργία στα οστρακοειδή;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οστρακοειδών, τα καρκινοειδή και τα μαλάκια. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα καρκινοειδών τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε αν είστε αλλεργικός/ή:

 • Γαρίδες
 • Καβούρια
 • Καραβίδες
 • Αστακοί

Τα μαλάκια περιλαμβάνουν:

 • Αχιβάδες
 • Μύδια
 • Στρείδια
 • Καλαμάρια
 • Σουπιές
 • Χταπόδια
 • Σαλιγκάρια
 • Χτένια

Τα περισσότερα άτομα που είναι αλλεργικά σε ένα τύπο οστρακοειδών είναι συνήθως και στον άλλον. Υπάρχει πιθανότητα ότι μπορεί να είστε σε θέση να καταναλώνετε κάποιες ποικιλίες. Όμως, οι γιατροί προτείνουν στα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή να αποφεύγουν όλες τις ποικιλίες, ώστε να είναι ασφαλή.

Μία αλλεργία στα οστρακοειδή διαφέρει από άλλες αλλεργίες σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή είναι απρόβλεπτες, μερικές φορές εμφανίζονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου το άτομο έχει καταναλώσει το αλλεργιογόνο και δεν έχει παρουσιάσει άλλα συμπτώματα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή επίσης γίνονται όλο και πιο σοβαρές σε κάθε έκθεση.

Συμπτώματα Θεραπεία Ιώδιο Διάγνωση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στα οστρακοειδή;

Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι συχνά η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία πρωτεΐνη των μυών των οστρακοειδών, που ονομάζεται τροπομυοσίνη. Τα αντισώματα πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών, όπως η ισταμίνη, για την καταπολέμηση της τροπομυοσίνης. Η απελευθέρωση ισταμίνης οδηγεί σε μία πληθώρα συμπτωμάτων που κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή. Τα συμπτώματα των αλλεργιών στα οστρακοειδή τείνουν να είναι σοβαρά.

Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση των οστρακοειδών, αλλά τα περισσότερα εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στα οστρακοειδή περιλαμβάνουν:

Μία σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να εμφανιστεί στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αναφυλακτική αντίδραση χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα στο λαιμό (ή μάζα στο λαιμό) που καθιστά δύσκολη την αναπνοή
 • Ταχυπαλμία
 • Εξαιρετική ζάλη ή απώλεια αισθήσεων
 • Απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης (σοκ)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες στα οστρακοειδή;

Δεν υπάρχει ίαση για την αλλεργία στα οστρακοειδή. Η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή τροφών, όπως γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και άλλα καρκινοειδή. Τα ακτινοπτερύγια δεν σχετίζονται με τα οστρακοειδή, αλλά η διασταυρούμενη μόλυνση είναι συχνή. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε όλα τα θαλασσινά εάν η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι σοβαρή.

Πολλοί γιατροί προτείνουν στα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή να έχουν πάντα μαζί τους ένεση επινεφρίνης για αυτοχορήγηση σε περίπτωση τυχαίας κατανάλωσης οστρακοειδών. Η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αναφυλαξία. Για ήπιες αντιδράσεις, όπως εξάνθημα ή κνησμό, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει λήψη κάποιου αντιισταμινικού.

Οι θάνατοι από αναφυλακτική αντίδραση μετά από κατανάλωση οστρακοειδών είναι σπάνιοι, αλλά είναι περισσότερο κοινοί από ό, τι σε άλλες τροφικές αλλεργίες. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι ένα άτομο που έχει αλλεργία στα οστρακοειδή και άσθμα θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του ένεση επινεφρίνης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν η κατανάλωση οστρακοειδών οδηγεί σε ήπια αντίδραση, όπως εξάνθημα ή κνησμώδες δέρμα, η λήψη κάποιου αντιισταμινικού θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν όμως τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα.

Ιώδιο

Μπορεί το ιώδιο να πυροδοτήσει μία αλλεργία στα οστρακοειδή;

Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο που εντοπίζεται σε όλο το σώμα και είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και πολλών αμινοξέων. Με λίγα λόγια, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτό. Έχει παρατηρηθεί κάποια σύγχυση τα τελευταία έτη όσον αφορά στη σχέση μεταξύ των αλλεργιών στα οστρακοειδή και του ιωδίου. Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι το ιώδιο μπορεί να πυροδοτήσει μία αλλεργική αντίδραση στα άτομα με αλλεργίες στα οστρακοειδή. Το ιώδιο συχνά χρησιμοποιείται σε φάρμακα και σκιαγραφικά υγρά που χορηγούνται πριν από απεικονικές εξετάσεις.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη σχετίζεται κυρίως με μία δικανική περίπτωση στη Φλόριντα, όπου ένας άνδρας πέθανε από μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Ο άνδρας αυτός είχε γνωστή αλλεργία στα οστρακοειδή. Η αλλεργική αντίδραση συνέβη μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έλαβε ένα σκιαγραφικό υγρό με ιώδιο από τον καρδιολόγο του. Η οικογένεια του άνδρα έλαβε 4,7 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση, καθώς το δικαστήριο θεώρησε ότι το σκιαγραφικό υγρό με το ιώδιο, που χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, προκάλεσε το θάνατο του άνδρα.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Emergency Medicine κατέληξε ότι το ιώδιο δεν αποτελεί αλλεργιογόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι αλλεργίες στα οστρακοειδή, συγκεκριμένα, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αντίδρασης σε ενδοφλέβια χορηγούμενα υγρά περισσότερο από ό, τι άλλες αλλεργίες».

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργία στα οστρακοειδή;

Μία απλή δοκιμασία νυγμού μπορεί να ταυτοποιήσει την αλλεργία στα οστρακοειδή. Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη διάτρηση του δέρματος στον πήχη και την εισαγωγή μιας μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου. Εάν είστε αλλεργικός/ή, ένα μικρό κνησμώδες, ερυθρό εξάνθημα θα εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς τα μαστικά κύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνη.

Υπάρχει επίσης διαθέσιμη μία εξέταση αίματος για τη διάγνωση της αλλεργίας στα οστρακοειδή, η οποία ονομάζεται έλεγχος ειδικών αντισωμάτων IgE ή RAST τεστ. Η εξέταση αυτή μετρά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα οστρακοειδή.

Η εξέταση για αλλεργίες είναι ο μόνος βέβαιος τρόπος να διαπιστωθεί εάν μία αντίδραση μετά την κατανάλωση οστρακοειδών είναι πράγματι μία αλλεργική αντίδραση σε αυτά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μία αλλεργική αντίδραση στα οστρακοειδή;

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψετε μία αλλεργική αντίδραση στα οστρακοειδή είναι να αποφεύγετε όλα τα οστρακοειδή και όλα τα προϊόντα που τα περιέχουν.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Ρωτήστε το προσωπικό πώς προετοιμάζεται το φαγητό όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο. Τα ασιατικά εστιατόρια συχνά σερβίρουν πιάτα που περιέχουν σως με ψάρι για ενίσχυση της γεύσης. Ένας ζωμός ή μια σως με βάση τα οστρακοειδή μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική αντίδραση. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα έλαια, τα τηγάνια και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα των οστρακοειδών δεν χρησιμοποιούνται και για την προετοιμασία άλλων τροφών.

Αποφύγετε την κατανάλωση θαλασσινών σε ένα εστιατόριο ή την επίσκεψη σε υπαίθριες αγορές θαλασσινών. Κάποια άτομα έχουν αλλεργική αντίδραση ακόμη και όταν εισπνέουν τον ατμό από οστρακοειδή που μαγειρεύονται. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι επίσης πιθανή σε μέρη και εγκαταστάσεις που σερβίρουν θαλασσινά.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν εάν το προϊόν περιέχει οστρακοειδή. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν εάν το προϊόν περιέχει μαλάκια, όπως μύδια και στρείδια. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε τροφές που αναγράφουν συστατικά, όπως «γεύση θαλασσινών». Τα οστρακοειδή μπορεί να είναι παρόντα σε πολλά πιάτα και ουσίες, όπως:

 • Το σουρίμι
 • Η γλυκοζαμίνη
 • Το Bouillabaisse
 • Η σως Worcestershire
 • Η σαλάτα του Καίσαρα

Ενημερώστε αναφορικά με την αλλεργία σας. Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, επικοινωνήστε έγκαιρα με την αεροπορική εταιρεία για να μάθετε εάν υπάρχουν πιάτα θαλασσινών ή οστρακοειδών που προετοιμάζονται και σερβίρονται στην πτήση. Ενημερώστε τον εργοδότη σας ή το σχολείο του παιδιού σας αναφορικά με οποιεσδήποτε αλλεργίες. Όταν καλείστε να δειπνήσετε εκτός σπιτιού, υπενθυμίστε στον/στην οικοδεσπότη/οικοδέσποινα την αλλεργία σας.

Θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας μία ένεση επινεφρίνης και να είστε βέβαιοι ότι δεν έχει λήξει. Εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να φοράτε ένα ιατρικό βραχιόλι προειδοποίησης όπου θα αναφέρει τις πληροφορίες της αλλεργίας σας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014). Shellfish allergy: Definition. mayoclinic.org/diseases-conditions/shellfish-allergy/basics/definition/con-20032093

2. Schabelman E, et al. (2010). The relationship of radiocontrast, iodine, and seafood allergies: A medical myth exposed. researchgate.net/publication/40833702_The_Relationship_of_Radiocontrast_Iodine_and_Seafood_Allergies_A_Medical_Myth_Exposed

3. Shellfish allergy. (n.d.). acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/shellfish-allergy

4. Woo CK, et al. (2001). Not all shellfish “allergy” is allergy! DOI: doi.org/10.1186/2045-7022-1-3