Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Αυχενική σπονδύλωση

Τι είναι η αυχενική σπονδύλωση;

Η αυχενική σπονδύλωση είναι μια κοινή, σχετιζόμενη με την ηλικία πάθηση, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους σπονδύλους στην αυχενική σπονδυλική στήλη. Ονομάζεται επίσης και αυχενική οστεοαρθρίτιδα.

Αναπτύσσεται εξαιτίας της φθοράς στο χόνδρο και στα οστά. Παρόλο που είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα της προχωρημένης ηλικίας, μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με την κλινική Cleveland, η εν λόγω πάθηση εμφανίζεται σε περισσότερο από το 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ορισμένοι άνθρωποι με αυχενική σπονδύλωση δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα. Για άλλους, η νόσος μπορεί να προκαλεί χρόνιο, έντονο πόνο και ακαμψία. Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αυχενικής σπονδύλωσης;

Τα οστά και ο προστατευτικός χόνδρος στον αυχένα είναι επιρρεπείς σε φθορά και ρήξη που μπορεί να οδηγήσουν σε αυχενική σπονδύλωση. Πιθανές αιτίες της πάθησης περιλαμβάνουν:

Οστικές άκανθες

Αυτές οι προεξοχές των οστών είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να παράγει επιπλέον οστικό ιστό για να κάνει πιο δυνατή τη σπονδυλική στήλη.

Ωστόσο, αυτό το επιπλέον οστό ασκεί πίεση στις ευαίσθητες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, όπως στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, οδηγώντας στην πρόκληση πόνου.

Αφυδατωμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

Οι σπόνδυλοι έχουν ανάμεσά τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι είναι παχιές δομές σαν μαξιλάρια και ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς, τις κινήσεις περιστροφής, τις κινήσεις ανύψωσης της κεφαλής και άλλες δραστηριότητες. Το υλικό που ομοιάζει με τζελ και βρίσκεται εντός των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να αφυδατωθεί με την πάροδο των ετών. Αυτό οδηγεί στην τριβή των σπονδύλων και συνεπάγεται πόνο.

Η εν λόγω διαδικασία ξεκινά γύρω στα 30 έτη.

Δισκοκήλη

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να αναπτύξουν ρωγμές, οι οποίες επιτρέπουν τη διαρροή του εσωτερικού τους υλικού. Αυτό το υλικό με τη σειρά του ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως μούδιασμα στο χέρι και πόνος που εκτείνεται σε όλο το χέρι.

Τραυματισμός

Αν έχετε υποστεί τραυματισμό του αυχένα (κατά τη διάρκεια μιας πτώσης ή ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, για παράδειγμα), αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Ακαμψία των συνδέσμων

Οι σκληρές «χορδές» που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους μπορούν να γίνουν άκαμπτες με την πάροδο του χρόνου, κάτι το οποίο επηρεάζει τις κινήσεις του αυχένα, με αποτέλεσμα να τον αισθάνεστε άκαμπτο.

Υπερκόπωση

Ορισμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ανύψωση βαρών (όπως οι κατασκευαστικές εργασίες). Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πρόωρη φθορά.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της αυχενικής σπονδύλωσης;

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την αυχενική σπονδύλωση είναι η ηλικία. Ορισμένες φορές η πάθηση αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα αλλαγών στις αρθρώσεις του αυχένα που συμβαίνουν με την πάροδο των ετών. Η δισκοκήλες, η αφυδάτωση και οι οστικές άκανθες είναι όλα αποτέλεσμα της γήρανσης.

Άλλοι παράγοντες πέραν της ηλικίας που αυξάνουν τον κίνδυνο αυχενικής σπονδύλωσης περιλαμβάνουν:

  • Τραυματισμούς στον αυχένα
  • Γενετικούς παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό αυχενικής σπονδύλωσης)
  • Υπερβολικό σωματικό βάρος και μη δραστήρια ζωή
  • Δραστηριότητες που εφαρμόζουν επιπλέον πίεση στον αυχένα
  • Διατήρηση του αυχένα σε μη βολική στάση για παρατεταμένες περιόδους ή η επανάληψη των ίδιων αυχενικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας (επαναλαμβανόμενο στρες)
  • Κάπνισμα

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής σπονδύλωσης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυχενική σπονδύλωση δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Εάν αυτά εμφανιστούν, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ως σοβαρά και να αναπτυχθούν σταδιακά ή ξαφνικά.

Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος γύρω από την ωμοπλάτη. Ορισμένοι εμφανίζουν και πόνο στα χέρια και τα δάχτυλα. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντείνεται όταν:

  • Βήχετε
  • Στέκεστε όρθιοι
  • Γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω
  • Κάθεστε
  • Φτερνίζεστε

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η μυϊκή αδυναμία, η οποία δυσχεραίνει την ανύψωση των χεριών ή την ικανότητα να κρατάτε σταθερά και γερά τα αντικείμενα.

Έτερα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους που εντοπίζονται συνήθως στο πίσω μέρος της κεφαλής
  • Μούδιασμα ή αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» που επηρεάζει κυρίως τους ώμους και τα χέρια, παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί και στα πόδια
  • Αυχενική ακαμψία που διαρκώς επιδεινώνεται

Λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ισορροπίας και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Αυτά όμως απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ το γιατρό;

Αν εμφανίσετε ξαφνικά μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» στον ώμο, τα χέρια ή τα πόδια ή αν χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, μιλήστε με το γιατρό σας και αναζητήστε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό. Αυτά τα συμπτώματα συνιστούν επείγον ιατρικό περιστατικό.

Αν ο πόνος και η δυσφορία αρχίζουν να παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Παρόλο που η αυχενική σπονδύλωση είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της ηλικίας, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την ακαμψία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αυχενική σπονδύλωση;

Η διάγνωση της αυχενικής σπονδύλωσης περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών, όπως η ινομυαλγία. Περιλαμβάνει ακόμη έλεγχο της κίνησης και καθορισμό των πασχόντων νεύρων, οστών και μυών.

Ο παθολόγος μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσει την πάθησή σας – ειδάλλως θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ορθοπεδικό, νευρολόγο ή νευροχειρουργό για περαιτέρω εξετάσεις.

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός θα ξεκινήσει τη διάγνωση κάνοντάς σας ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας και ύστερα θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων.

Οι τυπικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο των αντανακλαστικών και του εύρους κίνησης του αυχένα, καθώς και την ανίχνευση μυϊκής αδυναμίας ή αισθητήριων βλαβών.

Μπορεί, ακόμη, ο γιατρός να χρειαστεί να παρατηρήσει το βάδισμά σας. Όλα αυτά τον βοηθούν να καθορίσει αν τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός βρίσκονται κάτω από υπερβολική πίεση.

Αν υποπτεύεται αυχενική σπονδύλωση, θα ζητήσει ορισμένες απεικονιστικές τεχνικές και εξετάσεις νευρικής λειτουργίας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Απεικονιστικές τεχνικές

  • Η ακτινογραφία ακτίνων-Χ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση οστικών ακάνθων και άλλων ανωμαλιών.
  • Η μαγνητική τομογραφία, η οποία παράγει εικόνες χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και μαγνητικά πεδία, βοηθά το γιατρό να εντοπίσει συμπιεσμένα νεύρα.
  • Η αξονική τομογραφία παρέχει πιο λεπτομερή απεικόνιση του αυχένα από τις ακτίνες-Χ.
  • Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) χρησιμοποιείται προκειμένου να ελέγξει ότι τα νεύρα λειτουργούν φυσιολογικά όταν στέλνουν σήματα στους μύες. Η εν λόγω εξέταση μετρά τη νευρική ηλεκτρική δραστηριότητα.
  • Στο μυελογράφημα ένα σκιαγραφικό υλικό χρησιμοποιείται για να επισημάνει συγκεκριμένες περιοχές της σπονδυλικής στήλης. Αξονική τομογραφία ή ακτίνες-Χ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων των εν λόγω περιοχών.
  • Η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας ελέγχει την ταχύτητα και την ένταση των νευρικών σημάτων μέσω της τοποθέτησης ηλεκτροδίων στο δέρμα εκεί όπου εντοπίζεται το υπό εξέταση νεύρο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αυχενική σπονδύλωση;

Οι θεραπείες της αυχενικής σπονδύλωσης εστιάζουν στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση του κινδύνου μόνιμης βλάβης και σας βοηθούν να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή.

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσικοθεραπευτή για θεραπεία. Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εκτείνετε τους μύες του αυχένα και των ώμων. Αυτό τους ενδυναμώνει και τελικώς βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα αυχενικής έλξης. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση βαριδίων για να αυξηθεί ο χώρος μεταξύ των αυχενικών αρθρώσεων και να ανακουφιστεί η πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στις ρίζες των νεύρων.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα αν προηγουμένως τα μη συνταγογραφούμενα αποβούν αναποτελεσματικά. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μυοχαλαρωτικά, όπως η κυκλοβενζαπρίνη (Fexmid), για τη θεραπεία των μυϊκών σπασμών
  • Αναλγητικά, όπως η υδροκωδόνη (Norco), για την ανακούφιση του πόνου
  • Ενέσεις στεροειδών, όπως η πρεδνιζόνη, για τη μείωση της ιστικής φλεγμονής και την επακόλουθη ελάττωση του πόνου
  • Συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η δικλοφενάκη (Voltaren-XR), για τη μείωση της φλεγμονής
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η γκαμπαπεντίνη (Neurontin), για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη νευρική βλάβη

Χειρουργική επέμβαση

Αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μορφές θεραπείας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση οστικών ακάνθων, τμήματα οστού του αυχένα ή δισκοκηλών, ώστε ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα να αποκτήσουν περισσότερο χώρο.

Βέβαια, σπάνια εφαρμόζεται η χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις αυχενικής σπονδύλωσης. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας το προτείνει αν ο πόνος είναι έντονος και επηρεάζει την ικανότητα να κινείτε τα χέρια σας.

Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να εφαρμόζονται στο σπίτι;

Αν η κατάστασή σας είναι ήπια, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πράγματα στο σπίτι για να τη θεραπεύσετε:

  • Λάβετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) και η ναπροξένη (Aleve).
  • Ασκηθείτε τακτικά για να επιταχύνετε τη διαδικασία ανάκαμψης.
  • Χρησιμοποιήστε θερμοφόρες ή παγοκύστες στον αυχένα σας για να ανακουφιστείτε από το μυϊκό πόνο.
  • Φορέστε ένα μαλακό αυχενικό κολάρο για προσωρινή ανακούφιση. Όμως δεν θα πρέπει να το φοράτε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, διότι μπορεί να εξασθενήσει τους μύες σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αυχενικής σπονδύλωσης;

Η αυχενική σπονδύλωση είναι μια κοινή πάθηση, συχνά απόρροια της γήρανσης, η οποία προκαλεί ακαμψία, δυσφορία και πονοκεφάλους που σχετίζονται με τον πόνο στον αυχένα.

Ο γιατρός σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιστρέψει την κατάστασή σας, αλλά θα σας προτείνει συντηρητικές θεραπείες για να ξεπεράσετε τον πόνο και τη δυσφορία.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cervical spondylosis. (2018). my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis

2. Cervical spondylosis (arthritis of the neck). (2015). orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-spondylosis-arthritis-of-the-neck

3. Cervical spondylotic myelopathy (CSM). (2017). familydoctor.org/condition/cervical-spondylotic-myelopathy

4. Mayo Clinic Staff. (2018). Cervical spondylosis. mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

5. Wheeless CR. (2014). Cervical spondylosis. wheelessonline.com/ortho/cervical_spondylosis