Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ομάδα προοδευτικών ασθενειών του πνεύμονα. Οι πιο κοινές εξ αυτών είναι το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Πολλά άτομα με ΧΑΠ έχουν και τις δύο παθήσεις.

Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τις κυψελίδες των πνευμόνων, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή αερίων. Η βρογχίτιδα προκαλεί φλεγμονή και στένωση των βρόγχων, επιτρέποντας έτσι τη συσσώρευση βλέννας εντός τους.

Η κύρια αιτία ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Η μακροχρόνια έκθεση σε χημικά ερεθιστικά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ΧΑΠ. Η ασθένεια συνήθως χρειάζεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί.

Η διάγνωση περιλαμβάνει απεικονιστικές τεχνικές, εξετάσεις αίματος και ελέγχους πνευμονικής λειτουργίας.

Δεν υπάρχει ίαση για την ΧΑΠ, αλλά η θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών και γενικά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Φάρμακα, συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση είναι ορισμένες από τις θεραπευτικές επιλογές.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ΧΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, καρδιακά προβλήματα και επιδείνωση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ΧΑΠ. Οι μισοί δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ασθένεια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας;

Η ΧΑΠ καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, ξεκινώντας με έναν διαλείποντα βήχα και λαχάνιασμα. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, τα συμπτώματα γίνονται πιο επίμονα αυξάνοντας διαρκώς τη δυσκολία το άτομο να αναπνεύσει.

Μπορεί να βιώνετε συρίττουσα αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος ή να έχετε υπερβολική παραγωγή πτυέλων. Κάποια άτομα με ΧΑΠ έχουν οξείες εξάρσεις σοβαρών συμπτωμάτων.

Στην αρχή, τα συμπτώματα της ΧΑΠ μπορεί να είναι ήπια και να θεωρήσετε ότι έχετε ένα απλό κρυολόγημα.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Περιστασιακό λαχάνιασμα, ειδικά μετά την άσκηση
  • Ήπιο αλλά επαναλαμβανόμενο βήχα
  • Ανάγκη συχνού καθαρισμού του λαιμού, ειδικά το πρωί

Μπορεί να αρχίσετε να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως να αποφεύγετε σκάλες ή φυσικές δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα σταδιακά θα επιδεινώνονται και θα είναι ακόμη δυσκολότερο να τα αγνοήσετε. Καθώς οι πνεύμονες υφίστανται μεγαλύτερη βλάβη, μπορεί να βιώσετε:

  • Λαχάνιασμα, ακόμη και ύστερα από ήπια άσκηση, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας
  • Συρίττουσα αναπνοή, η οποία είναι ένας ήχος της αναπνοής υψηλής συχνότητας, ειδικά κατά την εκπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Χρόνιο βήχα με ή χωρίς βλέννα
  • Ανάγκη καθαρισμού της βλέννας από τους πνεύμονες κάθε μέρα
  • Συχνά κρυολογήματα, γρίπες ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
  • Απώλεια ενέργειας

Σε πιο προχωρημένα στάδια της ΧΑΠ τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Διόγκωση των αστραγάλων, των άκρων ποδών ή των ποδιών
  • Απώλεια βάρους

Θα χρειαστείτε άμεση ιατρική φροντίδα εάν:

  • Τα νύχια ή τα χείλη σας έχουν ένα μπλε ή γκριζωπό χρώμα, καθώς κάτι τέτοιο υποδεικνύει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα
  • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή δεν μπορείτε να μιλήσετε από το λαχάνιασμα
  • Αισθάνεστε σύγχυση ή αίσθημα λιποθυμίας
  • Η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα

Τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό ότι θα επιδεινωθούν αν καπνίζετε ή αν εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα.

Αίτια

Τι προκαλεί τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μοναδική κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Περίπου 90% των ατόμων με ΧΑΠ είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Μεταξύ των μακροχρόνιων καπνιστών, 20-30% αναπτύσσουν ΧΑΠ. Αρκετοί άλλοι αναπτύσσουν άλλες πνευμονοπάθειες ή έχουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Τα περισσότερα άτομα με ΧΑΠ είναι τουλάχιστον 40 ετών και έχουν κάποιο ιστορικό καπνίσματος. Όσο περισσότερο καπνίζετε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ΧΑΠ. Επιπρόσθετα με το κάπνισμα τσιγάρων, το κάπνισμα πίπας, πούρου καθώς και το παθητικό κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν ΧΑΠ.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν έχετε άσθμα και καπνίζετε.

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ΧΑΠ αν εκτίθεστε σε χημικά και αναθυμιάσεις στο περιβάλλον εργασίας σας. Η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπανση του αέρα και εισπνοή σκόνης μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, επιπρόσθετα με το κάπνισμα τσιγάρων ως υπάρχων παράγοντας κινδύνου, τα σπίτια δεν αερίζονται τόσο καλά αναγκάζοντας τα μέλη της οικογένειας να εισπνέουν τις αναθυμιάσεις από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μία γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση ΧΑΠ. Εκτιμάται ότι 5% των ατόμων με ΧΑΠ έχουν ανεπάρκεια σε μία πρωτεΐνη που ονομάζεται α1-αντιθρυψίνη. Αυτή η ανεπάρκεια επιδεινώνει τους πνεύμονες και μπορεί να επηρεάσει και το ήπαρ. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να σχετίζονται και άλλοι γενετικοί παράγοντες με την εκδήλωση της νόσου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ΧΑΠ δεν είναι μεταδοτική.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα, την κλινική εξέταση και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εργαλείων.

Όταν επισκέπτεστε το γιατρό, βεβαιωθείτε ότι αναφέρεται όλα τα συμπτώματα. Ενημερώστε το γιατρό εάν:

  • Είστε καπνιστής ή καπνίζατε στο παρελθόν
  • Εκτίθεστε σε ερεθιστικά των πνευμόνων στο περιβάλλον εργασίας σας
  • Εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό ΧΑΠ
  • Έχετε άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις
  • Λαμβάνετε συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα στηθοσκόπιο για να ακροαστεί τους πνεύμονές σας καθώς αναπνέετε. Με βάση την κλινική εξέταση και τα συμπτώματά σας, θα ζητήσει ορισμένες από τις ακόλουθες εξετάσεις για να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασής σας:

  • Η σπιρομέτρηση είναι μία μη επεμβατική τεχνική που αξιολογεί τη λειτουργία των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια του τεστ, θα πάρετε μία βαθιά αναπνοή και ύστερα θα φυσήξετε εντός ενός σωλήνα που συνδέεται με το σπιρόμετρο.
  • Οι απεικονιστικές τεχνικές περιλαμβάνουν ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία. Οι ακτινογραφίες αυτές παρέχουν λεπτομερή απεικόνιση των πνευμόνων των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς.
  • Ένας έλεγχος αερίων αρτηριακού αίματος περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος αίματος από μία αρτηρία για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων σημαντικών δεικτών.

Αυτές οι εξετάσεις θα καθορίσουν εάν έχετε ΧΑΠ ή κάποια άλλη πάθηση, όπως άσθμα περιοριστική πνευμονοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Η αντιμετώπιση ανακουφίζει από τα συμπτώματα, προλαμβάνει επιπλοκές και γενικά επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Φάρμακα

Οι βρογχοδιαστολείς είναι φάρμακα που βοηθούν τη χαλάρωση των μυών των αεραγωγών, διανοίγοντας τους αεραγωγούς, ώστε να αναπνέετε ευκολότερα. Συνήθως λαμβάνονται ως εισπνεόμενα μέσω ενός αναπνευστήρα ή ενός νεφελοποιητή. Γλυκοκορτικοστεροειδή μπορούν να προστεθούν στους βρογχοδιαστολείς που λαμβάνετε, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή των αεραγωγών.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μία αναμνηστική δόση τετάνου που περιλαμβάνει προστασία από τον κοκκύτη.

Οξυγονοθεραπεία

Αν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά, θα λάβετε συμπληρωματικό οξυγόνο μέσω μάσκας ή σωλήνα, ώστε να αναπνέετε καλύτερα. Μία φορητή μονάδα οξυγόνου θα σας διευκολύνει να κινείστε πιο ελεύθερα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ΧΑΠ όταν οι υπόλοιπες θεραπείες έχουν αποτύχει, κάτι το οποίο είναι πιο πιθανό αν έχετε μία σοβαρή μορφή εμφυσήματος.

Ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης ονομάζεται bullectomy. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός αφαιρεί μεγάλους χαλασμένους σάκους αέρα από τους πνεύμονες.

Μία άλλη μορφή χειρουργικής επέμβασης είναι η μείωση του όγκου των πνευμόνων, στην οποία αφαιρείται ο ανώτερος πάσχων ιστός των πνευμόνων.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση πνεύμονα.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Συγκεκριμένες αλλαγές του τρόπου ζωής θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  • Αν καπνίζετε, τερματίστε το. Ο γιατρός θα σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα ή συσκευές για τον τερματισμό του καπνίσματος.
  • Οπότε είναι δυνατόν, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα και τις χημικές αναθυμιάσεις.
  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο για να δημιουργήσετε το κατάλληλο για εσάς διατροφικό πλάνο.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον τύπο άθλησης που είναι ασφαλής για εσάς.

Φάρμακα για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τα φάρμακα μειώνουν τα συμπτώματα, καθώς και τις εξάρσεις της νόσου. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε πολλές δοκιμές για να καταλήξετε στο κατάλληλο φάρμακο και τη βέλτιστη για εσάς δόση.

Εισπνεόμενοι βρογχοδιαστολείς

Τα φάρμακα που ονομάζονται βρογχοδιαστολείς βοηθούν στη χαλάρωση των σφιχτών μυών των αεραγωγών. Τυπικά λαμβάνονται μέσω ενός αναπνευστήρα ή ενός νεφελοποιητή.

Η βραχείας δράσης βρογχοδιαστολείς διαρκούν από 4 έως 6 ώρες. Τους χρησιμοποιείτε μόνο όταν τους χρειάζεστε. Για διαρκή συμπτώματα, υπάρχουν οι μακράς δράσης βρογχοδιαστολείς που μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα και διαρκούν έως 12 ώρες.

Κάποιοι βρογχοδιαστολείς είναι εκλεκτικοί β-2 αγωνιστές και άλλοι είναι αντιχολινεργικά. Αυτοί βρογχοδιαστολείς δρουν χαλαρώνοντας τους σφιχτούς μύες των αεραγωγών, κάτι το οποίο διανοίγει τους αεραγωγούς για καλύτερη είσοδο και έξοδο του αέρα. Επίσης βοηθούν στο να απομακρύνει το σώμα τη βλέννα από τους πνεύμονες. Αυτοί οι δύο τύποι βρογχοδιαστολέων μπορούν να λαμβάνονται ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μέσω ενός αναπνευστήρα ή ενός νεφελοποιητή.

Κορτικοστεροειδή

Μακράς δράσης βρογχοδιαστολείς συχνά συνδυάζονται με εισπνεόμενα γλυκοκορτικοστεροειδή. Ένα γλυκοκορτικοστεροειδές μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς και ναι ελαττώσει την παραγωγή βλέννας. Η μακράς δράσης βρογχοδιαστολείς χαλαρώνουν τους μύες των αεραγωγών, ώστε αυτοί να παραμένουν ανοιχτοί. Τα κορτικοστεροειδή είναι επίσης διαθέσιμα σε μορφή δισκίου.

Αναστολείς φωσφοδιεστεράσης 4

Αυτός ο τύπος φαρμάκου λαμβάνεται σε μορφή δισκίου για τη μείωση της φλεγμονής και τη χαλάρωση των αεραγωγών. Γενικά συνταγογραφείται για σοβαρές περιπτώσεις ΧΑΠ με χρόνια βρογχίτιδα.

Θεοφυλλίνη

Αυτό το φάρμακο ανακουφίζει από το σφίξιμο στο στήθος και το λαχάνιασμα. Μπορεί επίσης να αποτρέψει εξάρσεις της νόσου. Είναι διαθέσιμο σε μορφή δισκίου. Η θεοφυλλίνη είναι ένα παλιό σχετικά φάρμακο που χαλαρώνει τους μύες των αεραγωγών, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Γενικά, δεν είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ΧΑΠ.

Αντιβιοτικά και αντιϊικά

Τα αντιβιοτικά ή τα αντιϊικά μπορούν να συνταγογραφηθούν όταν αναπτύσσετε συγκεκριμένες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Εμβόλια

Η ΧΑΠ αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Για αυτό το λόγο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ή του εμβόλιο κατά του κοκκύτη.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ΧΑΠ;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για τη ΧΑΠ, αλλά μία υγιής και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Όσο πιο ισχυρός είναι ο οργανισμός σας τόσο πιο εύκολα μπορείτε να αποτρέψετε επιπλοκές και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιλέξτε μία πληθώρα θρεπτικών τροφών από τις παρακάτω ομάδες:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Σιτηρά
  • Πρωτεΐνη
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πίνετε άφθονα υγρά. Πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια μη καφεϊνούχων υγρών την ημέρα, ώστε να συνεισφέρετε στη λέπτυνση της βλέννας. Έτσι η βλέννα θα απομακρυνθεί πιο εύκολα με το βήχα.

Περιορίστε τα καφεϊνούχα ροφήματα, επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που λαμβάνετε. Αν έχετε καρδιολογικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε λιγότερη καφεΐνη, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μην το παρακάνετε με το αλάτι. Προκαλεί κατακράτηση νερού στο σώμα, κάτι το οποίο μπορεί να περιορίσετε την αναπνοή.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να αναπνέετε αν έχετε ΧΑΠ, επομένως χρειάζεται να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες. Αλλά, αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η, οι πνεύμονες και η καρδιά σας θα λειτουργούν πιο έντονα από το φυσιολογικό.

Αν είστε λιποβαρής, από την άλλη πλευρά, ακόμη και η διατήρηση των βασικών σωματικών λειτουργιών μπορεί να γίνει δύσκολη. Σε γενικές γραμμές, η ΧΑΠ εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων.

Ένα γεμάτο στομάχι καθιστά δυσκολότερη την διάταση των πνευμόνων καταλήγοντας σε λαχάνιασμα. Αν αυτό συμβεί, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καθαρίστε τους αεραγωγούς σας περίπου μία ώρα πριν το γεύμα.
  • Καταναλώνετε μικρότερες μπουκιές φαγητού και μασάτε αργά προτού καταπιείτε.
  • Επιλέξτε πέντε με έξι μικρότερα γεύματα, αντί για τρία μεγάλα γεύματα μέσα στη μέρα.
  • Επιλέξτε να πίνετε υγρά στο τέλος του φαγητού σας, ώστε να αισθάνεστε λιγότερο πλήρης κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Διαβίωση

Η διαβίωση με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ απαιτεί δια βίου διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις συμβουλές των θεραπόντων ιατρών και να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Εφόσον οι πνεύμονές σας είναι εξασθενημένοι, θα πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να τους προκαλέσει η κόπωση ή έξαρση της νόσου.

Η νούμερο 1 συνήθεια που θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά είναι το κάπνισμα. Αν έχετε δυσκολία στον τερματισμό του καπνίσματος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα, τις χημικές αναθυμιάσεις, τη ρύπανση του αέρα και τη σκόνη.

Λίγη άσκηση κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί. Ρωτήστε το γιατρό σας για τον τύπο και τη διάρκεια της άσκησης που είναι ασφαλής για εσάς.

Καταναλώστε θρεπτικά τρόφιμα. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές που είναι υψηλές σε θερμίδες και αλάτι, αλλά χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά.

Αν έχετε άλλες χρόνιες ασθένειες σε συνδυασμό με τη ΧΑΠ, είναι σημαντικό να τις διαχειριστείτε και εκείνες, ειδικά το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες.

Διαχειριστείτε κατάλληλα το σπίτι σας, ώστε να απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να καθαρίσετε και να πραγματοποιήσετε άλλες οικιακές εργασίες. Αν έχετε προχωρημένη ΧΑΠ, θα χρειαστείτε βοήθεια στις καθημερινές οικιακές δουλειές.

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για εξάρσεις της νόσου. Γράψτε τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης σε ένα χαρτάκι και κολλήσετε στο ψυγείο σας. Οι πληροφορίες αυτές θα αναφέρουν τα φάρμακα που λαμβάνετε, καθώς και τη δοσολογία. Καταχωρήστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης στο κινητό σας.

Μπορεί να σας παρέχει ανακούφιση αν μιλήσετε ανοιχτά σε κάποιον που σας καταλαβαίνει. Για αυτό, πιθανώς θα σας βοηθούσε η συμμετοχή σε μία ομάδα υποστήριξης.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας;

Η σταδιοποίηση της ΧΑΠ πραγματοποιείται μέσω σπιρομέτρησης. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά συστήματα σταδιοποίησης και ένα από αυτά τα συστήματα είναι μέρος του Gold Classification. Το Gold Classification χρησιμοποιείται στον καθορισμό της σοβαρότητας της ΧΑΠ και τη βοήθεια σχηματισμού πρόγνωσης και θεραπευτικού πλάνου.

Υπάρχουν 4 Gold βαθμοί ανάλογα με τις μετρήσεις της σπιρομέτρησης:

  • Βαθμός 1: ήπιος
  • Βαθμός 2: μέτριος
  • Βαθμός 3: σοβαρός
  • Βαθμός 4: πολύ σοβαρός

Αυτό βασίζεται στα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης του FEV1. Το FEV1 είναι η ποσότητα αέρα που εκπνέετε στο πρώτο ένα δευτερόλεπτο εξαναγκασμένης εκπνοής. Η σοβαρότητα αυξάνεται καθώς το FEV1 μειώνεται.

Το Gold Classification επίσης λαμβάνει υπόψιν τα συμπτώματά σας και το ιστορικό οξέων εξάρσεων. Με βάση αυτές τις πληροφορίες ο γιατρός θα καθορίσει το στάδιο της ΧΑΠ.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, είστε πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές, όπως:

  • Αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως κοινό κρυολόγημα, γρίπη και πνευμονία
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Υψηλή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες (πνευμονική υπέρταση)
  • Καρκίνο των πνευμόνων
  • Κατάθλιψη και αγωνία

Καρκίνος των πνευμόνων

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του καρκίνου των πνευμόνων;

Η ΧΑΠ και ο καρκίνος των πνευμόνων είναι δύο κύρια προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Οι δύο ασθένειες συνδέονται μέσω μιας πληθώρας τρόπων.

Η ΧΑΠ και ο καρκίνος των πνευμόνων μοιράζονται αρκετούς κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες. Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου και για τις δύο ασθένειες. Η πιθανότητα και των δύο ασθενειών αυξάνεται αν εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα ή σε χημικά και αναθυμιάσεις στο περιβάλλον εργασίας.

Μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη και των δύο ασθενειών. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης είτε ΧΑΠ είτε καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με την ηλικία.

Εκτιμήθηκε το 2009 ότι μεταξύ 40-70% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα είχαν επίσης ΧΑΠ. Η ίδια μελέτη κατέληξε ότι η ΧΑΠ αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για καρκίνο του πνεύμονα.

Μία μελέτη του 2015 προτείνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές πτυχές της ίδιας ασθένειας και ότι η ΧΑΠ θα μπορούσε να είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των πνευμόνων.

Σε μερικές περιπτώσεις, τα άτομα δεν γνωρίζουν ότι έχουν ΧΑΠ έως ότου διαγνωστούν με καρκίνο των πνευμόνων.

Ωστόσο, η ύπαρξη ΧΑΠ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ασθενήσετε από καρκίνο των πνευμόνων. Σημαίνει, όμως, ότι οι πιθανότητές σας είναι αυξημένες. Για αυτό, αν καπνίζετε θα πρέπει να το τερματίσετε.

Στατιστικά

Στατιστικά για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι περίπου 65 εκατομμύρια άτομα έχουν μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ. Περίπου 12 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ. Εκτιμάται ότι ακόμη 12 εκατομμύρια έχουν την ασθένεια, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Τα περισσότερα άτομα με ΧΑΠ είναι άνω των 40 ετών.

Η πλειονότητα των ατόμων με ΧΑΠ είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποτραπεί. Μεταξύ 20-30% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν ΧΑΠ που εκδηλώνει συμπτώματα.

Μεταξύ 10-20% των ατόμων με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Σε έως 5% των ατόμων με ΧΑΠ, η αιτία είναι μία γενετική διαταραχή που περιλαμβάνει την ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται α1-αντιθρυψίνη.

Η ΧΑΠ είναι η κύρια αιτία νοσηλείας σε βιομηχανικές χώρες. Στις ΗΠΑ, η ΧΑΠ είναι υπεύθυνη για ένα αριθμό επισκέψεων στα επείγοντα και νοσηλείας στα νοσοκομεία. Το 2000 παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν περισσότερες από 700.000 νοσηλείες και περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις στα επείγοντα λόγω ΧΑΠ. Μεταξύ των ατόμων με καρκίνο των πνευμόνων, περίπου 40-70% έχει ΧΑΠ.

Περίπου 120.000 άτομα πεθαίνουν από ΧΑΠ κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΧΑΠ αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Πεθαίνουν περισσότερες γυναίκες από ό, τι άντρες από ΧΑΠ κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΑΠ θα αυξηθεί περισσότερο από 150% από το 2010 στο 2030. Κύρια αιτία αυτού είναι η γήρανση του πληθυσμού.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;

Η ΧΑΠ τείνει να εξελίσσεται αργά. Μπορεί να μην αντιληφθείτε καν την ασθένεια στα πρώιμα στάδια.

Μόλις λάβετε τη διάγνωση, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας σε τακτική βάση. Επίσης θα χρειαστεί να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή.

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα, και συγκεκριμένες επιλογές του τρόπου ζωής θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μία καλή ποιότητα ζωής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα περιοριστικά.

Τα άτομα με σοβαρού βαθμού ΧΑΠ μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους δίχως βοήθεια. Επίσης, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης και αγωνίας.

Η ΧΑΠ γενικά μειώνει το προσδόκιμο ζωής, παρόλο που η έκβαση ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Τα άτομα με ΧΑΠ που δεν κάπνισαν ποτέ μπορεί να έχουν μία μετριοπαθή μείωση του προσδόκιμου ζωής, ενώ οι πρώην και οι ενεργητικοί καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη μείωση.

Πέραν του καπνίσματος, η έκβαση εξαρτάται από το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη θεραπεία και αν μπορείτε να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. Ο γιατρός σας είναι το καταλληλότερο άτομο να αξιολογήσει τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και να σας προετοιμάσει για το τι πρέπει να περιμένετε.

+ 21 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brode SK, et al. (2012). Alpha-1 antitrypsin deficiency: a commonly overlooked cause of lung disease. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447047/

2. Burden of COPD. (n.d.). who.int/respiratory/copd/burden/en/

3. Chronic obstructive pulmonary disease: Definition, clinical manifestations, diagnosis, and staging. (2018). uptodate.com/contents/chronic-obstructive-pulmonary-disease-definition-clinical-manifestations-diagnosis-and-staging

4. COPD. (n.d.). lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/copd/

5. COPD. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/copd#Treatment

6. Durham AL, et al. (2015). The relationship between COPD and lung cancer. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4718929/

7. Global initiative for chronic obstructive lung disease. (2018). goldcopd.org/wp-content/uploads/2018/02/WMS-GOLD-2018-Feb-Final-to-print-v2.pdf

8. How is COPD diagnosed? (2013). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/copd/diagnosis

9. How is COPD treated? (2013). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/copd/treatment

10. How serious is COPD? (n.d.). lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/copd/learn-about-copd/how-serious-is-copd.html

11. Khakban A, et al. (2016). The projected epidemic of COPD hospitalizations over the next 15 years: A population based perspective. atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201606-1162PP#.V__D-qOZOuU

12. Living with COPD. (2013). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/copd/livingwith

13. Managing your COPD medications. (n.d.). lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/copd/diagnosing-and-treating/managing-your-copd-medications.html

14. Mayo Clinic Staff. (2016). COPD. mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/dxc-20204886

15. Nutritional guidelines for people with COPD. (2013). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Understanding_COPD/hic_Coping_with_COPD/hic_Nutritional_Guidelines_for_People_with_COPD

16. Organizations & resources. (n.d.). copdfoundation.org/Learn-More/Other-Links/Organizations-Resources.aspx

17. Shavelle RM, et al. (2009). Life expectancy and years of life lost in chronic obstructive pulmonary disease: Findings from the NHANES III Follow-up Study. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2672796/

18. Suh E-S, et al. (2013). Admission prevention in COPD: non-pharmacological management. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834545/

19. What are the risk factors for lung cancer? (2016). cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm

20. What is COPD? (n.d.). copdfoundation.org/What-is-COPD/Understanding-COPD/What-is-COPD.aspx

21. Young RP, et al. (2009). COPD prevalence is increased in lung cancer, independent of age, sex and smoking history. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19196816