Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων/εμβολίων

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Εμβόλιο Tdap

Τι είναι το εμβόλιο Τdap;

Το εμβόλιο Τdap είναι ένα συνδυασμένο αναμνηστικό εμβόλιο. Προστατεύει προεφήβους και ενήλικες έναντι τριών ασθενειών: τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη.

Ο τέτανος και η διφθερίτιδα είναι σπάνιες νόσοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο κοκκύτης συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Το εμβόλιο Τdap έγινε διαθέσιμο το 2005 για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες. Πριν το 2005 δεν υπήρχε αναμνηστική έκδοση του κοκκύτη για οποιονδήποτε άνω των 6 ετών.

Τα μικρά παιδιά εμβολιάζονται έναντι του κοκκύτη από το 1940. Αλλά η προστασία έναντι της ασθένειας εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Το εμβόλιο Τdap προστατεύει ενήλικες από τον κοκκύτη, ο οποίος μπορεί να γίνει εξουθενωτικός και να διαρκέσει για μήνες. Μπορεί επίσης να προστατεύσει βρέφη που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν έναντι του κοκκύτη και θα μπορούσαν να μολυνθούν από την ασθένεια από πάσχοντες ενήλικες που βρίσκονται κοντά τους. Γονείς, αδέρφια και παππούδες-γιαγιάδες είναι συχνά η πηγή προέλευσης του κοκκύτη στα βρέφη.

Το εμβόλιο Τdap διαφέρει από το DTaP, το οποίο χορηγείται σε βρέφη και παιδιά σε πέντε δόσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών.

Εμβολιασμός Παρενέργειες

Εμβολιασμός

Ποιος θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο Τdap;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν ότι οι ενήλικες θα πρέπει να λάβουν μία δόση του εμβολίου Tdap αντί για την επομένη Td (τέτανος-διφθερίτιδα) αναμνηστική δόση εάν:

 • Δεν έχουν κάνει ποτέ εμβόλιο Τdap.
 • Δεν θυμούνται αν έχουν κάνει ποτέ εμβόλιο Τdap.

Μία Tdap αναμνηστική δόση συνήθως χορηγείται κάθε 10 χρόνια με μία απλή ένεση στο βραχίονα του χεριού.

Θα πρέπει να κάνετε μία Tdap αναμνηστική δόση πριν το τέλος της δεκαετούς περιόδου εάν:

 • Πρόκειται να έρθετε σε επαφή με ένα μωρό κάτω των 12 μηνών. Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν έρθετε σε επαφή με το μωρό.
 • Είστε έγκυος. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση Tdap σε κάθε εγκυμοσύνη.

Δεν θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο Tdap εάν:

 • Είχατε μία προγενέστερη απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε εμβόλιο τέτανου διφθερίτιδας ή κοκκύτη.
 • Έχετε πέσει σε κώμα ή έχετε βιώσει οι επιληπτικές κρίσεις μέσα σε επτά ημέρες από μία παιδική δόση DTaP ή προγενέστερη δώσει Tdap.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το εμβόλιο εάν έχετε επιληπτικές κρίσεις ή κάποια άλλη πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα. Επίσης, ενημερώστε τον αν έχετε σύνδρομο Guillain-Barre ή αν βιώνετε έντονο πόνο ή διόγκωση μετά από οποιαδήποτε προγενέστερα εμβόλια που περιέχουν διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκκύτη.

Παρενέργειες

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου Tdap;

Κάθε εμβόλιο συνοδεύεται από την πιθανότητα παρενεργειών και το εμβόλιο Τdap δεν αποτελεί εξαίρεση. Ευτυχώς, οι αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου είναι γενικά ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους.

Ήπιες ως μέτριας σοβαρότητας παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • Ήπιο πόνο, ερυθρότητα ή διόγκωση στην περιοχή της ένεσης
 • Κόπωση
 • Πόνο στο σώμα
 • Πονοκέφαλο
 • Ναυτία, εμετό ή διάρροια
 • Πυρετό
 • Διόγκωση ολόκληρου του βραχίονα όπου έγινε η ένεση

Σοβαρά προβλήματα μετά το εμβόλιο Tdap σπάνια αναφέρονται, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έντονη διόγκωση, πόνο ή αιμορραγία στο χέρι όπου χορηγήθηκε η ένεση.
 • Πολύ υψηλό πυρετό.
 • Ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης μέσα σε λίγα λεπτά ως λίγες ώρες από το εμβόλιο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: κνίδωση, διόγκωση του προσώπου ή του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία και ζάλη.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις από εμβόλια είναι πολύ σπάνιες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι λιγότερα από ένα στο ένα εκατομμύριο εμβόλια οδηγούν σε αλλεργική αντίδραση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Facts about whooping cough for adults. (2012, January) adultvaccination.org/vpd/pertussis/facts.html

2. Pertussis (whooping cough) vaccine. (n.d.) vaccines.gov/diseases/pertussis/

3. Possible side effects from vaccines. (2015, April 1) cdc.gov/vaccines/vac-gen/side-effects.htm#tdap

4. Vaccine information statement: Tdap (tetanus, diphtheria, pertussis). (2015, February 24) cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/tdap.html