Δερματολογικές παθήσεις

Δερματική λοίμωξη

Τι είναι το δέρμα και ποιος ο ρόλος του στο σώμα;

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, και ένα από τα βασικά όργανα της έμφυτης ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας που δημιουργείται λόγω αμυντικών μηχανισμών που είναι έτοιμοι να δράσουν εναντίον κάποιου μικροβίου, πριν το τελευταίο επιτεθεί στον οργανισμό.

Ο ρόλος του είναι να δημιουργεί ένα φραγμό μεταξύ του εσωτερικού του οργανισμού, και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το δέρμα αποτελείται από δύο στρώσεις, μια λεπτή εξωτερική (επιδερμίδα) και μια παχύτερη (δερμίδα). Η σύσταση της επιδερμίδας περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο νεκρά κύτταρα που περιέχουν κερατίνη.

Εκτός από φυσικό φραγμό, το δέρμα αποτελεί και βιοχημικό φραγμό, καθώς συνθέτει και πρωτεΐνες με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Για παράδειγμα, αυτή η ιδιότητα βοηθά το δέρμα σε περίπτωση κάποιας πληγής ή αμυχής, καθώς χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες,  η περιοχή θα ήταν «αβοήθητη» και θα κατακλυζόταν από παθογόνα μικρόβια.

Τέλος, το δέρμα περιλαμβάνει μία ακόμη άμυνα εναντίον των παθογόνων μικροβίων και αυτή είναι το μικροβίωμα. Το μικροβίωμα (ή φυσιολογική μικροχλωρίδα) είναι ουσιαστικά μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εποικίζουν το δέρμα, και του προσφέρουν μια επιπλέον προστασία, καθώς ανταγωνίζονται τους παθογόνους.

Μια δερματική μόλυνση ή λοίμωξη, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρά. Συνήθως όταν πρόκειται για ήπιες λοιμώξεις, η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά απλή ακόμη και με προϊόντα που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.

Ποιοι είναι οι τύποι δερματικών μολύνσεων;

  1. Βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις

Συχνότερα, οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος ξεκινούν ως κόκκινα σπυράκια που αναπτύσσονται μέγεθος. Κατά κύριο λόγο, όταν πρόκειται για ήπιες βακτηριακές μολύνσεις η θεραπεία ίσως να είναι πιο απλή, με τοπικά αντιβιοτικά. Υπάρχουν όμως άλλες, που μπορεί να χρειάζονται ισχυρότερη θεραπεία, με πόσιμα αντιβιοτικά. Στις βακτηριακές μολύνσεις περιλαμβάνονται:

  1. Ιϊκές δερματικές λοιμώξεις

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς και, επίσης τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφέρουν από πολύ ελαφριά έως πολύ βαριά. Ορισμένες διαφορετικού είδους ιϊκές λοιμώξεις είναι:

  1. Δερματικές λοιμώξεις μυκήτων

Οι μολύνσεις από μύκητες συνήθως αναπτύσσονται σε περιοχές του σώματος που έχουν περισσότερη υγρασία, όπως για παράδειγμα τα πόδια και οι μασχάλες. Κάποιες μυκητισιακές λοιμώξεις δεν είναι μεταδοτικές και τυπικά, δεν είναι επικίνδυνες για την ζωή. Διαφόρων ειδών λοιμώξεις από μύκητες είναι οι εξής:

  1. Παρασιτικές δερματικές λοιμώξεις

Σε αυτήν την κατηγορία, περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις που προκύπτουν από παράσιτα, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα. Αυτό το είδος δερματικής λοίμωξης δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή, παρ’ όλα αυτά μπορεί να είναι ενοχλητικό. Τέτοιες παρασιτικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Προοπτική

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των δερματικών λοιμώξεων;

Τα συμπτώματα των δερματικών λοιμώξεων διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο. Υπάρχουν κάποια συνήθη συμπτώματα όπως η κοκκινίλα, η φαγούρα, ο πόνος και η ευαισθησία. Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να επεκταθούν και εκτός του δέρματος,  είναι σημαντικό να παρατηρούνται δείγματα σοβαρής λοίμωξης όπως:

  • Πύον
  • Φουσκάλες
  • Αποβολή δέρματος
  • Μαύρο, νεκρωτικής όψεως δέρμα, που πονάει και είναι αποχρωματισμένο

Σε περίπτωση που εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα, ή η λοίμωξη δεν φαίνεται να υποχωρεί, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια των δερματικών λοιμώξεων;

Ακολουθώντας το διαχωρισμό των λοιμώξεων σε τύπους, η αιτία μπορεί να διαφέρει.

Κατά τη βακτηριακή μόλυνση, βακτήρια εισχωρούν στο σώμα μέσω κάποιας ασυνέχειας του δέρματος, όπως κόψιμο ή γρατζούνισμα. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη από κάθε αμυχή που προκαλείται στο δέρμα, αλλά σε συνδυασμό με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι πιθανότητες αυξάνονται. Για παράδειγμα, η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να είναι πιο ασθενής, αν έχει το άτομο έχει περάσει προσφάτως κάποια άλλη ασθένεια, ή λόγω κάποιου φαρμάκου.

Στην περίπτωση των ιών, υπάρχουν τρεις συνήθεις κατηγορίες στις οποίες οφείλονται οι ιϊκές λοιμώξεις: στον ιό της ευλογιάς, στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και στον έρπη.

Σε μία λοίμωξη από μύκητες, σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες εκτός της παρουσίας των ίδιων των μυκήτων. Συνήθως ο συνδυασμός του τρόπου ζωής και της βιοχημείας του σώματος, επηρεάζουν τις πιθανότητες της λοίμωξης. Για παράδειγμα άτομα που ιδρώνουν συχνά, γυμνάζονται, φορούν ιδρωμένα ή βρεγμένα ρούχα, ενισχύουν τις πιθανότητες να πάθουν μυκητίαση, αφού παρέχουν στου μύκητες αυτής της κατηγορίας, το κατάλληλο υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Στην τελευταία κατηγορία, που αφορά την λοίμωξη από παράσιτα, η αιτία ουσιαστικά, προκύπτει από την ικανότητα κάποιον μικροσκοπικών εντόμων ή οργανισμών να εισχωρούν στην επιδερμίδα, και να γεννούν εκεί τα αυγά τους.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση των δερματικών λοιμώξεων;

Συνήθως με μια καλή ιατρική εξέταση, ένας δερματολόγος, μπορεί να διαγνώσει τον τύπο της λοίμωξης, βάσει του σημείου που βρίσκεται, και της όψης του δέρματος στην περιοχή. Για παράδειγμα, στην τριχοφυτία, δημιουργείται ένα χαρακτηριστικό κυκλικό φολιδωτό εξάνθημα.  Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να δοθούν επιπλέον πληροφορίες στον γιατρό σε σχέση με τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε.  Τέλος, για την τελική διάγνωση μπορεί να είναι απαραίτητη και κάποια παραπάνω εξέταση, παίρνοντας δείγμα κυττάρων από την περιοχή.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύονται οι δερματικές λοιμώξεις;

Αναλόγως του τύπου της μόλυνσης, η θεραπεία μπορεί να διαφοροποιείται.

Συχνά, οι βακτηριακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, είτε τοπικά είτε πόσιμα. Σε περιπτώσεις που κάποιο βακτήριο είναι ανθεκτικό στα παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών ενδοφλεβίως, στο νοσοκομείο.

Κάποια είδη ιϊκών λοιμώξεων, μπορεί να αντιμετωπιστούν από τον ίδιο τον οργανισμό, σε χρονικό περιθώριο ημερών ή εβδομάδων.

Για τις μυκητισιακές λοιμώξεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απλά αντι-μυκητισιακά σκευάσματα που δεν χρειάζονται συνταγή από τον γιατρό. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Τέλος, ως προς τις παρασιτικές λοιμώξεις, επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλές φαρμακευτικές κρέμες. Ίσως ο γιατρός να σας προτείνει και κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση.

Πρόληψη

Ποια μέτρα συμβάλλουν στην πρόληψη των δερματικών λοιμώξεων;

Το καλό πλύσιμο των χεριών, και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι οι πιο άμεσοι τρόποι για την αποφυγή των μικροβίων που μπορεί να καταλήξουν σε δερματική λοίμωξη.

Προοπτική

Σε γενικό πλαίσιο, η πρόγνωση μιας λοίμωξης του δέρματος, εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Αρκετοί τύποι βακτηρίων – όταν δεν είναι ανθεκτικά- αντιδρούν θετικά στην θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως για παράδειγμα σε ένα στέλεχος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη (αντιβιοτικό), η θεραπεία καθίσταται πιο δύσκολη.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bacterial skin infection: Impetigo and MRSA. (n.d.) health.ny.gov/diseases/communicable/athletic_skin_infections/bacterial.htm

2. Cevasco. N., & Tomecki. K. (n.d.). Common skin infections clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/dermatology/common-skin-infections/#s0010

3. Dhar, A. D. (n.d.). Overview of bacterial skin infections merckmanuals.com/home/skin-disorders/bacterial-skin-infections/overview-of-bacterial-skin-infections

4. Dinulos, J. G. H. (n.d.). Introduction to parasitic skin infections health.ny.gov/diseases/communicable/athletic_skin_infections/hand_washing.htm

5. Skin infections. (n.d.) health.state.mn.us/divs/idepc/dtopics/athlete/diseases.html

6. Viral skin infections. (n.d.) chw.org/display/PPF/DocID/22968/router.asp

7. Kindt, T.J., Kuby Immunology. 2006