Ασθένειες νευρικού συστήματος

Γενικευμένες τονικοκλονικές επιληπτικές κρίσεις

Τι είναι οι γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις;

Μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση (grand mal) είναι μία διαταραχή της λειτουργίας και στις δυο πλευρές του εγκεφάλου. Η διαταραχή προκαλείται από ηλεκτρικά σήματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλο με λανθασμένο τρόπο. Αυτό συχνά οδηγεί στην αποστολή σημάτων στους μύες, τα νεύρα ή τους αδένες. Αυτά τα σήματα στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν απώλεια αισθήσεων και έντονους μυϊκούς σπασμούς.

Οι επιληπτικές κρίσεις συχνά σχετίζονται με μία πάθηση που ονομάζεται επιληψία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 5,1 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιστορικό επιληψίας. Όμως, η επιληψία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί αν έχετε υψηλό πυρετό, τραυματισμός της κεφαλής ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μερικές φορές, τα άτομα παθαίνουν επιληπτική κρίση ως μέρος της διαδικασίας απεξάρτησης από αλκοόλ ή ουσίες.

Οι τονικοκλονικές κρίσεις έλαβαν το όνομά τους από τα δύο διακριτά στάδια. Στο «τονικό-» στάδιο της κρίσης, οι μύες γίνονται άκαμπτοι, χάνετε τις αισθήσεις σας και πέφτετε στο έδαφος. Το «-κλονικό» στάδιο συνίσταται από ταχείες μυϊκές συσπάσεις που μερικές φορές ονομάζονται σπασμοί. Οι τονικοκλονικές κρίσεις συνήθως διαρκούν 1 με 3 λεπτά. Εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά, αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

Αν έχετε επιληψία, μπορεί να αρχίζετε να βιώνετε γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις στην παιδική ή πρώιμη εφηβική ηλικία. Αυτός ο τύπος κρίσεων σπάνια παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 2 ετών.

Μία μεμονωμένη επιληπτική κρίση που δεν σχετίζεται με την επιληψία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας. Αυτές οι κρίσεις συνήθως πυροδοτούνται από ένα γεγονός που προσωρινά αλλάζει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου.

Μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση μπορεί να αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Το εάν θα αποτελέσει η κρίση επείγον περιστατικό εξαρτάται από το ιστορικό επιληψίας ή άλλων παθήσεων της υγείας. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν αυτή είναι η πρώτη σας επιληπτική κρίση, αν έχετε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της επιληπτικής κρίσης ή αν βιώνετε πολλαπλές επιληπτικές κρίσεις.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων;

Η έναρξη των γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων μπορεί να προκληθεί από μία πληθώρα παθήσεων. Κάποιες από τις πιο σοβαρές παθήσεις περιλαμβάνουν όγκο στον εγκέφαλο ή ρήξη αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Ένας τραυματισμός της κεφαλής δύναται επίσης να πυροδοτήσει στον εγκέφαλο επιληπτική κρίση. Άλλοι πιθανοί πυροδοτικοί παράγοντες μιας γενικευμένης τονικοκλονικής κρίσης περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλά επίπεδα νατρίου, ασβεστίου, γλυκόζης ή μαγνησίου στο σώμα
 • Κατάχρηση ή στέρηση αλκοόλ ή ουσιών
 • Συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις ή νευρολογικές διαταραχές
 • Τραυματισμό ή λοίμωξη

Κάποιες φορές οι γιατροί δεν είναι σε θέση να καθορίσουν τι πυροδότησε την έναρξη των επιληπτικών κρίσεων.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων;

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων αν έχετε οικογενειακό ιστορικό επιληψίας. Ένας τραυματισμός του εγκεφάλου που σχετίζεται με τραύμα της κεφαλής, λοίμωξη ή εγκεφαλικό επίσης σάς θέτει σε αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μιας γενικευμένης τονικοκλονικής περιλαμβάνουν:

 • Στέρηση ύπνου
 • Διαταραχή ηλεκτρολυτών λόγω άλλων παθήσεων της υγείας
 • Χρήση αλκοόλ ή ουσιών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας γενικευμένης τονικοκλονικής κρίσης;

Αν έχετε μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση, μπορεί να παρουσιάσετε κάποια ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ένα περίεργο συναίσθημα το οποίο ονομάζεται αύρα
 • Ακούσιο ουρλιαχτό ή κλάμα
 • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την επιληπτική κρίση
 • Λιποθυμία και επαναφορά αισθήσεων με αίσθημα σύγχυσης ή υπνηλίας
 • Έντονο πονοκέφαλο μετά την επιληπτική κρίση

Τυπικά, ένα άτομο που βιώνει γενικευμένη τονικοκλονική κρίση θα γίνει άκαμπτο και θα πέσει κατά τη διάρκεια του «τονικού» σταδίου. Τα άκρα και το πρόσωπο θα εμφανίσουν ταχείες σπασμωδικές κινήσεις, καθώς οι μύες συσπώνται.

Μετά από μία γενικευμένη τονικοκλονική κλήση μπορεί να αισθάνεστε σύγχυση ή υπνηλία για αρκετές ώρες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διάγνωσης της επιληψίας ή της αιτίας των επιληπτικών κρίσεων:

Ιατρικό ιστορικό

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με άλλες επιληπτικές κρίσεις ή φάρμακα που λαμβάνετε. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι τα άτομα που βρίσκονταν μαζί σας κατά τη διάρκεια της επιληπτικής κρίσης να περιγράψουν αυτό που είδαν.

Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει να θυμηθείτε τι κάνατε αμέσως πριν εκδηλωθεί η επιληπτική κρίση. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να καθορίσει ποια δραστηριότητα ή συμπεριφορά μπορεί να την πυροδότησε.

Νευρολογική εξέταση

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει απλές εξετάσεις για τον έλεγχο της ισορροπίας, του συντονισμού και των αντανακλαστικών σας. Επιπλέον, θα αξιολογήσει το μυϊκό τόνο και τη δύναμή σας. Θα κρίνει πώς κινείτε το σώμα σας και αν η μνήμη και η κρίση σας είναι φυσιολογικές.

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό ιατρικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έναρξη της επιληπτικής κρίσης.

Απεικονιστικές τεχνικές

Ορισμένοι τύποι σάρωσης του εγκεφάλου βοηθούν στον έλεγχο της εγκεφαλικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, το εγκεφαλογράφημα αναδεικνύει τα πρότυπα ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει μία λεπτομερή εικόνα συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσης;

Εάν έχετε περάσει μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση, μπορεί να ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν απαιτεί θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να σας παρακολουθεί για μελλοντικές επιληπτικές κρίσεις πριν την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης θεραπείας.

Αντιεπιληπτικά φάρμακα

Τα περισσότερα άτομα διαχειρίζονται τις επιληπτικές κρίσεις μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Συνήθως ξεκινούν ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο σε χαμηλή δόση. Ο γιατρός μπορεί σταδιακά να αυξάνει τη δόση αν το κρίνει απαραίτητο. Κάποια άτομα απαιτούν περισσότερα από ένα φάρμακα για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Χρειάζεται χρόνος για να καθοριστεί ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο και η βέλτιστη δόση για εσάς. Υπάρχουν πολλές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της επιληψίας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Λεβετιρακετάμη
 • Καρβαμαζεπίνη
 • Φαινυτοΐνη
 • Οξκαρβαζεπίνη
 • Λαμοτριγίνη
 • Φαινοβαρβιτάλη
 • Λοραζεπάμη

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελεί επιλογή αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Η επέμβαση θεωρείται πως είναι πιο αποτελεσματική για τις εστιακές επιληπτικές κρίσεις, που επηρεάζουν μόνο ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου, και όχι τόσο για τις γενικευμένες.

Συμπληρωματικές θεραπείες

Υπάρχουν δύο τύποι συμπληρωματικών ή εναλλακτικών θεραπειών για τις γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις. Η διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας ηλεκτρικής συσκευής που αυτόματα διεγείρει ένα νεύρο στον αυχένα. Μία κετογονική διατροφή, υψηλή σε λίπη και χαμηλή σε υδατάνθρακες, επίσης θεωρείται πως βοηθά κάποια άτομα με συγκεκριμένους τύπους επιληπτικών κρίσεων.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις;

Μία γενικευμένη τονικοκλονική κρίση μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο γεγονός το οποίο δεν θα σας επηρεάσει μακροπρόθεσμα.

Τα άτομα με επιληπτικές διαταραχές μπορούν συχνά να ζήσουν μία φυσιολογική και παραγωγική ζωή, ιδιαίτερα εάν οι επιληπτικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μέσω φαρμάκων ή άλλων θεραπειών.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα αντιεπιληπτικά φάρμακα όπως ακριβώς σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Ο ξαφνικός τερματισμός της λήψης των φαρμάκων θα μπορούσε να υποβάλει το σώμα σας σε παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, κάτι το οποίο είναι απειλητικό για τη ζωή.

Τα άτομα με γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή μερικές φορές πεθαίνουν ξαφνικά. Αυτό θεωρείται πως προκαλείται από διαταραχή στο ρυθμό της καρδιάς ως αποτέλεσμα των μυϊκών συσπάσεων.

Εάν έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, κάποιες δραστηριότητες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για εσάς. Η εμφάνιση μιας επιληπτικής κρίσης κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή της οδήγησης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις;

Οι επιληπτικές κρίσεις δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι εφικτό να αποτρέψετε μία επιληπτική κρίση αν κρίσεις σας δεν φαίνεται να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ή να πυροδοτούνται από συγκεκριμένους παράγοντες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα στην καθημερινή σας ζωή για να αποτρέψετε την εμφάνιση μιας επιληπτικής κρίσης:

 • Αποφύγετε ένα τραυματισμό του εγκεφάλου φορώντας πάντα κράνος και ζώνη ασφαλείας και οδηγώντας πάντα αυτοκίνητο με αερόσακους.
 • Εφαρμόστε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό τροφίμων για να αποφύγετε λοιμώξεις, παράσιτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει επιληψία.
 • Μειώστε τους προδιαθεσικούς παράγοντες του εγκεφαλικού, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή προγεννητική φροντίδα ώστε να αποφεύγουν επιπλοκές που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση μιας επιληπτικής διαταραχής στο βρέφος. Μετά τον τοκετό, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια για ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τον κεντρικό νευρικό σύστημα και να συνεισφέρουν στην εμφάνιση επιληπτικών διαταραχών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Epilepsy. (2016, July 18) cdc.gov/epilepsy/basics/faqs.htm

2. Korff, C., & Nordli, D. (2005). Do generalized tonic-clonic seizures in infancy exist? Neurology, 65, 1750-1753 neurology.org/content/65/11/1753.full.pdf

3. Mayo Clinic Staff. (2014, June 10). Grand mal seizures mayoclinic.com/health/grand-mal-seizure/DS00222