Οφθαλμολογικές παθήσεις

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Τι είναι το γλαύκωμα κλειστής γωνίας;

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι μία πάθηση κατά την οποία η ενδοφθάλμια πίεση (πίεση εντός του οφθαλμού) αυξάνεται. Υπάρχει μία πληθώρα ασθενειών που εμπίπτουν κάτω από τον όρο «γλαύκωμα». Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης και αντιστοιχεί στο 90% όλων των περιπτώσεων. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι πολύ πιο σπάνιο. Αν δεν αντιμετωπιστούν, όλοι οι τύποι γλαυκώματος μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο οπτικό νεύρο και τελικά τύφλωση. Το οπτικό νεύρο είναι το νεύρο που μεταδίδει οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο.

Αν έχετε γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η πίεση συσσωρεύεται επειδή το υδατοειδές υγρό δεν ρέει έξω από τους οφθαλμούς όπως θα έπρεπε. Το υγρό παράγεται στον οπίσθιο θάλαμο του οφθαλμού, πίσω από την ίριδα, και φυσιολογικά ρέει μέσω των κορών στο πρόσθιο μέρος του βολβού του οφθαλμού. Στη συνέχεια εισέρχεται σε μία σειρά καναλιών, που ονομάζονται δοκιδωτό δίκτυο, και από εκεί στις φλέβες του σκληρού χιτώνα (το λευκό μέρος του οφθαλμού).

Στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, το δοκιδωτό δίκτυο υφίσταται απόφραξη ή βλάβη. Το υδατοειδές υγρό δεν ρέει εύκολα μέσω των καναλιών. Η συσσώρευση του υγρού αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Ποιοι είναι οι τύποι γλαυκώματος κλειστής γωνίας;

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να διακριθεί σε δύο κύριους τύπους.

Πρωτοπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Στο πρωτοπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η δομή του οφθαλμού καθιστά πιο πιθανή την πίεση της ίριδας στο δοκιδωτό δίκτυο. Αυτό μπορεί να προκαλείται επειδή:

  • Η γωνία μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς χιτώνα είναι πολύ στενή
  • Ο βολβός του οφθαλμού είναι σχετικά βραχύς (από το πρόσθιο στο οπίσθιο μέρος)
  • Ο φακός του οφθαλμού είναι παχύς
  • Η ίριδα είναι λεπτή

Δευτεροπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Στο δευτεροπαθές γλαύκωμα κλειστής γωνίας, μία υποκείμενη πάθηση προκαλεί αλλαγές στο μάτι που εξαναγκάζουν την ίριδα να πιέζεται έναντι του δοκιδωτού δικτύου. Αυτές οι υποκείμενες παθήσεις περιλαμβάνουν:

  • Τραυματισμό των οφθαλμών
  • Φλεγμονή
  • Διαβήτη
  • Όγκο
  • Προχωρημένο καταρράκτη

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ως οξύ ή χρόνιο. Οι οξείες περιπτώσεις είναι πιο συχνές και εμφανίζονται ξαφνικά. Το χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας αναπτύσσεται σταδιακά, καθιστώντας τα συμπτώματα δυσκολότερο να εντοπιστούν.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος κλειστής γωνίας;

Οι πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος κλειστής γωνίας είναι μεγαλύτερες εάν:

  • Είστε άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα μεταξύ 60 και 70 ετών
  • Έχετε πρεσβυωπία
  • Είστε γυναίκα
  • Έχετε αδελφό, αδελφή ή γονέα με την ασθένεια
  • Κατάγεστε από τη Νοτιοανατολική Ασία ή την Αλάσκα

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος κλειστής γωνίας;

Αν έχετε την οξεία μορφή της πάθησης, θα βιώσετε ξαφνική έναρξη ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Το επεισόδιο μπορεί να εμφανιστεί όταν οι κόρες είναι ήπια διεσταλμένες – για παράδειγμα να βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή όταν είστε υπό κατάσταση έντονου στρες, ή λαμβάνετε συγκεκριμένα φάρμακα.

Εάν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 ή επισκεφθείτε τα πλησιέστερα επείγοντα. Το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

Τα συμπτώματα του χρόνιου γλαυκώματος κλειστής γωνίας είναι πιο ήπια. Μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία αλλαγή ή, αν η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η όρασή σας επιδεινώνεται και χάνετε τις άκρες του πεδίου όρασης. Περιστασιακά, κάποια άτομα βιώνουν πόνο στο μάτι και ερυθρότητα, αλλά όχι τόσο έντονα όπως στο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το γλαύκωμα κλειστής γωνίας;

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με την κατάστασή σας, θα εξετάσει τα μάτια σας και θα μετρήσει την ενδοφθάλμια πίεση. Δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη εξέταση. Αν η πάθηση αντιμετωπιστεί άμεσα, το μάτι σας θα αναρρώσει. Οι οξείες περιπτώσεις του γλαυκώματος κλειστής γωνίας αποτελούν επείγοντα ιατρικά περιστατικά και θα πρέπει να κατευθυνθείτε αμέσως στο νοσοκομείο. Αν η θεραπεία καθυστερήσει, μπορεί να χάσετε την όρασή σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα κλειστής γωνίας;

Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

Φαρμακευτική αγωγή

Μπορεί να χρειαστείτε έναν αριθμό διαφορετικών φαρμάκων, όπως:

  • Ακεταζολαμίδη, η οποία μειώνει το υγρό στο μάτι
  • β-αναστολείς, οι οποίοι μειώνουν την ποσότητα του υγρού που παράγει το μάτι
  • Στεροειδή, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή
  • Παυσίπονα (ως μετρό ανακούφισης)
  • Φάρμακα για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού
  • Πιλοκαρπίνη, η οποία ανοίγει τη γωνία μεταξύ της ίριδας και του κερατοειδούς χιτώνα

Χειρουργικές επεμβάσεις

Μόλις η ενδοφθάλμια πίεση μειωθεί, θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία για την πρόληψη εκ νέου αύξησής της. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιούνται για τη διευθέτηση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας:

  • Περιφερική ιριδοτομή. Αυτή η θεραπεία με laser δημιουργεί δύο μικροσκοπικές τρύπες παροχέτευσης στην ίριδα. Χρησιμοποιείται τόσο για το οξύ όσο και για το χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας.
  • Χειρουργική ιριδεκτομή. Σε αυτή τη λιγότερο κοινή θεραπεία, ο χειρουργός δημιουργεί ένα μικρό τριγωνικό άνοιγμα στην ίριδα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα κλειστής γωνίας;

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει περιφερική ιριδοτομή για την πρόληψη ενός επεισοδίου αν βρίσκεστε σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Angle-closure glaucoma. (n.d.). Retrieved from patient.co.uk/doctor/Angle-Closure-Glaucoma.htm

2. Mayo Clinic Staff. (2015, September 15). Glaucoma: Symptoms mayoclinic.org/diseases-conditions/glaucoma/basics/symptoms/con-20024042

3. Types of glaucoma. (2015, September 15). Retrieved from glaucoma.org/glaucoma/types-of-glaucoma.php