Παθολογικά

Ισχιαλγία

Τι είναι η ισχιαλγία;

Το ισχιακό νεύρο ξεκινά στο νωτιαίο μυελό, περνά μέσω των ισχίων και των γλουτών και ύστερα διακλαδίζεται σε καθένα από τα δύο πόδια.

Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο του σώματος και ένα από τα πιο σημαντικά. Έχει άμεση επίπτωση στην ικανότητα να ελέγχετε και να αισθάνεστε τα πόδια σας. Όταν το νεύρο υποστεί ερεθισμό, θα παρουσιάσετε ισχιαλγία.

Η ισχιαλγία είναι η αίσθηση μετρίου έως έντονου πόνου στη μέση, τους γλουτούς και τα πόδια. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε αδυναμία ή μούδιασμα σε αυτές τις περιοχές.

Η ισχιαλγία είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από ένα υποκείμενο τραυματισμό στο ισχιακό νεύρο ή σε μία περιοχή που επηρεάζει το νεύρο, όπως η σπονδυλική στήλη.

Περίπου 40% των ανθρώπων θα βιώσουν ισχιαλγία σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η πάθηση γίνεται περισσότερο συχνή με την πάροδο των ετών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποιες είναι οι ενδείξεις της ισχιαλγίας;

Η ισχιαλγία είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Αν βιώνετε πόνο που εκτείνεται από τη μέση μέσω των γλουτών στα κάτω άκρα, αυτό τυπικά είναι ισχιαλγία.

Η πάθηση αυτή είναι το αποτέλεσμα βλάβης ή τραυματισμού στο ισχιακό νεύρο, επομένως και άλλα συμπτώματα νευρικής βλάβης συνήθως είναι παρόντα σε συνδυασμό με τον πόνο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μπορεί να έχετε πόνο που επιδεινώνεται με την κίνηση.
  • Μπορεί να έχετε μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια ή τα άκρα ποδός, τα οποία συνήθως εμφανίζονται σε όλο το μονοπάτι που διατρέχει το ισχιακό νεύρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χάσετε την αίσθηση ή την κίνηση στα πόδια.
  • Μπορεί να έχετε αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα άκρα ποδός ή τα δάχτυλα του ποδιού.
  • Μπορεί να παρουσιάσετε ακράτεια, δηλαδή ανικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του παχέος εντέρου. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα της ιππουριδικής συνδρομής (CES), η οποία περιγράφεται παρακάτω και χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ο πόνος εμφανίζεται μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό ή ατύχημα.
  • Έχετε ξαφνικό, ανυπόφορο πόνο στη μέση ή το πόδι που συνοδεύεται από μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία στο ίδιο πόδι.
  • Δεν είστε σε θέση να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη ή το παχύ έντερο, το οποίο αποτελεί σύμπτωμα της ιππουριδικής συνδρομής.

Ιππουριδική συνδρομή

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μία δισκοκήλη μπορεί να πιέσει νεύρα που προκαλούν την απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως ιππουριδική συνδρομή.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στη βουβωνική περιοχή, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και παράλυση, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η διαταραχή συνήθως εμφανίζεται αργά. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή τα επείγοντα περιστατικά αν εκδηλώσετε συμπτώματα, όπως:

  • Ανικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ή κατακράτηση αποβλήτων
  • Πόνο σε ένα ή και στα δύο πόδια
  • Μούδιασμα σε ένα ή και στα δύο πόδια
  • Αδυναμία σε ένα ή και στα δύο πόδια, η οποία σας δυσκολεύει να σηκωθείτε
  • Αστάθεια όταν προσπαθείτε να σηκωθείτε
  • Ορατή επιδείνωση ή ξαφνική απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα, το οποίο περιλαμβάνει τα πόδια, τους γλουτούς, τους έσω μηρούς, τις πτέρνες και ολόκληρο το άκρο ποδός

Αίτια

Τι προκαλεί την ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία μπορεί να προκαλείται από αρκετές διαφορετικές παθήσεις που περιλαμβάνουν τη σπονδυλική στήλη και δύναται να επηρεάζει τα νεύρα που διατρέχουν ολόκληρη την πλάτη. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό, για παράδειγμα από πτώση, ή από όγκο στη σπονδυλική στήλη ή το ισχιακό νεύρο.

Κοινές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ισχιαλγία είναι οι εξής:

Δισκοκήλη (ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου)

Οι σπόνδυλοι, τα οστά της σπονδυλικής στήλης, διαχωρίζονται από τμήματα χόνδρου. Ο χόνδρος είναι γεμάτος από ένα πηκτό, καθαρό υλικό το οποίο εξασφαλίζει την ευελιξία και την απορρόφηση των κραδασμών καθώς κινείστε. Η δισκοκήλη, ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, εμφανίζεται όταν το πρώτο στρώμα του χόνδρου φθείρεται.

Η ουσία που βρίσκεται εντός του χόνδρου μπορεί να συμπιέζει το ισχιακό νεύρο οδηγώντας σε πόνο και μούδιασμα στα κάτω άκρα. Εκτιμάται ότι 1-5% όλων των ανθρώπων θα βιώσουν πόνο στη μέση που προκαλείται από δισκοκήλη σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Σπονδυλική στένωση

Η σπονδυλική στένωση χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική στένωση του καναλιού της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η στένωση ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τις ρίζες του ισχιακού νεύρου.

Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι μία από τις σχετιζόμενες παθήσεις της εκφυλιστικής διαταραχής μεσοσπονδύλιων δίσκων. Όταν ένας σπόνδυλος εκτείνεται προς τα εμπρός συγκριτικά με έναν παρακείμενο, αυτό το οστό που προβάλλει μπορεί να συμπιέζει νεύρα, τα οποία αποτελούν το ισχιακό νεύρο.

Σύνδρομο του απιοειδούς μυός

Το σύνδρομο του απιοειδούς μυός είναι μία σπάνια νευρολογική διαταραχή στην οποία ο απιοειδής μυς ακούσια συστέλλεται προκαλώντας ισχιαλγία. Ο απιοειδής μυς είναι ο μυς που συνδέει το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης με τα οστά του μηρού.

Όταν αυτός ο μυς σφίγγει, μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό νεύρο οδηγώντας ισχιαλγία. Το σύνδρομο απιοειδούς μυός μπορεί να επιδεινωθεί αν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν υποστείτε πτώση ή κάποιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ισχιαλγίας;

Συγκεκριμένες συμπεριφορές ή παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας. Οι πιο κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Καθώς το σώμα γερνά, είναι πιο πιθανό ότι μέρη του θα φθείρονται ή θα καταστρέφονται.
  • Ορισμένα επαγγέλματα ασκούν έντονη πίεση στη μέση, ιδιαίτερα όσα περιλαμβάνουν την άρση βαρέων αντικειμένων, την καθιστή θέση για μεγάλη χρονική περίοδο ή κινήσεις στροφής του κορμού.
  • Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νευρικής βλάβης.
  • Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του εξωτερικού στρώματος των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία είναι ένα σύμπτωμα που ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο και εξαρτάται από την πάθηση που την προκαλεί. Για τη διάγνωση της ισχιαλγίας, ο γιατρός αρχικά θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας.

Θα σας ρωτήσει αν είχατε κάποιο πρόσφατο τραυματισμό, πού ακριβώς αισθάνεστε τον πόνο και πώς ακριβώς είναι αυτός ο πόνος. Θα χρειαστεί επίσης να μάθει αν υπάρχει κάτι που επιδεινώνει ή βελτιώνει τον πόνο και πώς και πότε ξεκίνησε.

Το επόμενο βήμα είναι μία κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο της μυϊκής δύναμης και των αντανακλαστικών. Ο γιατρός επίσης θα σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε ορισμένες διατάσεις και συγκεκριμένες κινήσεις για να καθορίσει ποιες δραστηριότητες προκαλούν περισσότερο πόνο.

Ο επόμενος κύκλος της διάγνωσης είναι για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ισχιαλγία για περισσότερο από ένα μήνα ή έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως καρκίνο.

Οι νευρολογικές εξετάσεις θα επιτρέψουν στο γιατρό να διαπιστώσει πώς οι νευρικές ώσεις μεταφέρονται από το ισχιακό νεύρο και να εντοπίσει οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Αυτές οι εξετάσεις θα καθορίσουν την πάσχουσα περιοχή και το βαθμό στον οποίο η νευρική ώση έχει επιβραδυνθεί.

Οι απεικονιστικές τεχνικές θα επιτρέψουν στο γιατρό να εξετάσει τη σπονδυλική στήλη, ώστε να καθορίσει την αιτία της ισχιαλγίας.

Οι πιο κοινές απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση της ισχιαλγίας είναι η ακτινογραφία ακτίνων-Χ, η μαγνητική και η αξονική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης. Οι τυπικές ακτινογραφίες ακτίνων-Χ δεν είναι σε θέση να παρέχουν εικόνα της βλάβης του ισχιακού νεύρου.

Μία μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων της πλάτης. Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων του σώματος.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία μυελογραφία. Για αυτή την εξέταση, θα εισάγει ένα ειδικό σκιαγραφικό υγρό εντός της σπονδυλικής στήλης, ώστε να λάβει πιο καθαρές εικόνες του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ισχιαλγία;

Μετά τη διάγνωση της ισχιαλγίας, ο γιατρός θα σας δώσει ορισμένες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Θα πρέπει να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο. Η παραμονή στο κρεβάτι ή η αποφυγή των δραστηριοτήτων μπορεί να επιδεινώσει την πάθηση.

Ορισμένες κοινές κατ’ οίκον θεραπείες περιγράφονται παρακάτω.

Κρύο

Μπορείτε να αγοράσετε παγοκύστες ή ακόμη να χρησιμοποιήσετε μία συσκευασία κατεψυγμένων λαχανικών.

Τυλίξτε την παγοκύστη ή τα κατεψυγμένα λαχανικά σε μία πετσέτα και εφαρμόστε τα στην πάσχουσα περιοχή για 20 λεπτά τη φορά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πόνου. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το οίδημα και θα ανακουφιστεί ο πόνος.

Θερμότητα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία θερμοφόρα.

Συστήνεται να χρησιμοποιείτε πάγο κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πόνου για τη μείωση του οιδήματος. Ύστερα από δύο με τρεις ημέρες, επιλέξτε τη θερμότητα. Εάν συνεχίζετε να βιώνετε πόνο, δοκιμάστε να εναλλάσσετε μεταξύ θερμού και κρύου.

Διατάσεις

Οι ήπιες διατάσεις για τη μέση μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Για να μάθετε πώς να κάνετε σωστά τις διατάσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον γυμναστή, φυσικοθεραπευτή ή δάσκαλο γιόγκα, ο οποίος θα σας δείξει πώς να αντιμετωπίσετε με διατάσεις τον πόνο.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον πόνο, τη φλεγμονή και τη διόγκωση. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της ασπιρίνης, διότι μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως γαστρική αιμορραγία και έλκη.

Τακτική άσκηση

Όσο περισσότερο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες ενδορφίνες παράγει το σώμα. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Τον πρώτο καιρό θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα άθλησης χαμηλής έντασης, όπως κολύμπι ή στατικό ποδήλατο.

Καθώς ο πόνος μειώνεται και η αντοχή σας βελτιώνεται, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα άθλησης που περιλαμβάνει αερόβια γυμναστική, ασκήσεις σταθερότητας του κορμού και προπόνηση ενδυνάμωσης. Αυτά τα στοιχεία θα μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει ασκήσεις για να βελτιώσετε τη στάση σώματος και να ενδυναμώσετε τους μύες της πλάτης.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά, ναρκωτικά παυσίπονα ή αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών από το σώμα.

Επισκληρίδια έγχυση στεροειδών

Τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χορηγούνται με ένεση σε μία περιοχή που ονομάζεται επισκληρίδιος χώρος, ο οποίος αποτελεί το κανάλι που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό. Εξαιτίας των παρενεργειών, αυτές οι ενέσεις δεν χορηγούνται ευρέως.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για έντονο πόνο ή καταστάσεις στις οποίες έχετε χάσει τον έλεγχο του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης ή έχετε αναπτύξει αδυναμία σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες των κάτω άκρων.

Οι δύο πιο κοινοί τύποι χειρουργικής επέμβασης είναι η δισκεκτομή, στην οποία μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει τα νεύρα του ισχιακού νεύρου απομακρύνεται, και η μικροδισκεκτομή, στην οποία ο μεσοσπονδύλιος δίσκος απομακρύνεται μέσω μιας μικρής τομής καθώς ο γιατρός χρησιμοποιεί μικροσκόπιο.

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι εναλλακτικές θεραπείες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Οι εναλλακτικές θεραπείες για την ισχιαλγία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ο βελονισμός αφορά στην εισαγωγή λεπτών βελόνων σε σημεία-κλειδιά του σώματος που επηρεάζουν τη ροή της ενέργειας. Η διαδικασία είναι ανώδυνη.
  • Η χειροπρακτική χειρίζεται τη σπονδυλική στήλη για να επιτευχθεί η μέγιστη σπονδυλική κινητικότητα.
  • Στην ύπνωση, θα εισέλθετε σε μία πολύ χαλαρή και εστιασμένη πνευματική κατάσταση. Ενώ θα βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, θα λάβετε συμβουλές και οδηγίες. Στην περίπτωση της ισχιαλγίας, τα μηνύματα που θα λάβετε θα περιλαμβάνουν την ανακούφιση του πόνου.
  • Το μασάζ μπορεί να εφαρμόσει κίνηση, πίεση, τάση ή δονήσεις στο σώμα για την ανακούφιση της πίεσης και του πόνου.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ισχιαλγία;

Τα ακόλουθα βήματα θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ισχιαλγία:

  • Ασκηθείτε συχνά. Η ενδυνάμωση των μυών της πλάτης και του κορμού είναι το σημείο-κλειδί για την διατήρηση μιας υγιούς μέσης.
  • Ελέγχετε τη στάση του σώματος. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι καρέκλες στις οποίες κάθεστε παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη για τη μέση σας, να τοποθετείτε τα πόδια σας στο δάπεδο όταν κάθεστε και να χρησιμοποιείτε τα μπράτσα στις καρέκλες.
  • Ελέγχετε την κίνησή σας. Θα πρέπει να σηκώνετε βαριά αντικείμενα με τον κατάλληλο τρόπο, λυγίζοντας τα γόνατα και διατηρώντας την πλάτη ευθεία.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved