Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κεντρική άπνοια του ύπνου

Τι είναι η κεντρική άπνοια του ύπνου;

Η κεντρική άπνοια του ύπνου είναι μία διαταραχή του ύπνου κατά την οποία σταματάτε πολύ σύντομα να αναπνέετε όταν κοιμάστε. Οι στιγμές άπνοιας μπορούν να συμβούν επανειλημμένα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς κοιμάστε. Η διακοπή της αναπνοής μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στην μετάδοση σημάτων από τον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος στιγμιαία «ξεχνά» να δώσει σήμα στους μύες για την αναπνοή.

Η κεντρική υπνική άπνοια δεν είναι το ίδιο με την αποφρακτική υπνική άπνοια. Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η παρεμπόδιση της αναπνοής εξαιτίας απόφραξης των αεραγωγών. Τα άτομα με κεντρική υπνική άπνοια δεν έχουν κάποιο τέτοιου είδους απόφραξη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των αναπνευστικών μυών.

Η κεντρική υπνική άπνοια είναι λιγότερο κοινή από την αποφρακτική. Η Αμερικανική Ένωση Υπνικής Άπνοιας εκτιμά ότι η κεντρική υπνική άπνοια αντιστοιχεί στο 20% όλων των περιπτώσεων άπνοιας του ύπνου.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί την κεντρική υπνική άπνοια;

Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις κεντρικής υπνικής άπνοιας. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κεντρικής υπνικής άπνοιας, το στέλεχος του εγκεφάλου δεν δίνει την εντολή στους αναπνευστικούς μύες να λειτουργήσουν σωστά. Το στέλεχος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό. Παθήσεις που επηρεάζουν το εγκεφαλικό στέλεχος, το νωτιαίο μυελό ή την καρδιά μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κεντρικής υπνικής άπνοιας.

Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων περιλαμβάνουν:

 • Εγκεφαλικό
 • Έμφραγμα
 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ένα εξασθενημένο πρότυπο αναπνοής, που ονομάζεται αναπνοή Cheyne-Strokes
 • Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου)
 • Αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη
 • Νόσο του Πάρκινσον (ένας σχετιζόμενος με την ηλικία εκφυλισμός των συγκεκριμένων νευρικών συστημάτων που επηρεάζουν την κίνηση, την ισορροπία και τον μυϊκό έλεγχο)
 • Εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία στη σπονδυλική στήλη

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα τύπο υπνικής άπνοιας που ονομάζεται φαρμακοεπαγώμενη άπνοια. Τα οπιοειδή είναι ισχυρά αναλγητικά που μπορούν να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικό πρότυπο αναπνοής. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σταματήσετε στιγμιαία να αναπνέετε ως μέρος αυτού του μη φυσιολογικού προτύπου.

Φάρμακα που συνεισφέρουν στην κεντρική υπνική άπνοια είναι τα εξής:

 • Κωδεΐνη
 • Μορφίνη
 • Οξυκωδόνη

Εάν ο γιατρός δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την αιτία της κεντρικής υπνικής άπνοιας, τότε έχετε ιδιοπαθή κεντρική υπνική άπνοια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κεντρικής υπνικής άπνοιας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της κεντρικής υπνικής άπνοιας είναι μικρές περίοδοι κατά τη διάρκεια του ύπνου όπου η αναπνοή σταμάτα. Κάποια άτομα παρουσιάζουν πολύ ρηχή αναπνοή και όχι πλήρη διακοπή. Μπορεί να ξυπνήσετε και να νιώθετε λαχανιασμένοι. Η έλλειψη οξυγόνου σάς αναγκάζει να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

Έτερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κεντρική άπνοια του ύπνου εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα του διακεκομμένου νυχτερινού ύπνου. Μπορεί να νιώθετε υπνηλία, να έχετε προβλήματα συγκέντρωσης ή πονοκέφαλο όταν ξυπνάτε.

Η κεντρική υπνική άπνοια που προκαλείται από τη νόσο του Parkinson ή άλλες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να χαρακτηριστεί από επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως:

 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Αλλαγές στα πρότυπα ομιλίας
 • Αλλαγές στη φωνή
 • Γενικευμένη αδυναμία

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κεντρική άπνοια του ύπνου;

Ο γιατρός θα ζητήσει μία μελέτη ύπνου για τη διάγνωση της κεντρικής υπνικής άπνοιας. Για αυτή την εξέταση θα χρειαστεί να περάσετε τη νύχτα σε ένα ειδικό κέντρο ύπνου. Κατά τη διάρκεια της πολυυπνογραφίας, θα τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στο κεφάλι και το σώμα σας για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου, της εγκεφαλικής δραστηριότητας, των προτύπων αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και της πνευμονικής λειτουργίας.

Ο γιατρός σας, ένας νευρολόγος και μερικές φορές ένας καρδιολόγος θα ελέγχουν και θα αναλύσουν τα αποτελέσματα της πολυυπνογραφίας. Τα αποτελέσματα αυτά θα καθορίσουν την υποκείμενη αιτία της άπνοιας.

Μία μαγνητική τομογραφία κεφαλής ή νωτιαίου μυελού μπορεί επίσης να διαγνώσει κεντρική υπνική άπνοια. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την παραγωγή εικόνων των οργάνων. Η εν λόγω εξέταση μπορεί να αποκαλύψει δομικές ανωμαλίες στο εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό που προκαλούν την κεντρική υπνική άπνοια.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της κεντρικής υπνικής άπνοιας;

Η διαχείριση των υποκειμένων ιατρικών παθήσεων είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την κεντρική υπνική άπνοια. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, της νόσου του Πάρκινσον ή άλλων καρδιακών και νευρολογικών παθήσεων.

Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε τη λήψη οπιοειδών εάν αυτά τα φάρμακα προκαλούν τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως η ακεταζολαμίδη, για τη διέγερση του μηχανισμού αναπνοής.

Η παροχή οξυγόνου και η ρύθμιση της πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αποτελεσματικές θεραπείες για πολλά άτομα με κεντρική υπνική άπνοια.

Συνεχής θετική πίεση αέρα (CPAP)

Η συνεχής θετική πίεση αέρα παρέχει μία σταθερή πηγή πίεσης στους αεραγωγούς καθώς κοιμάστε. Θα χρειαστεί να φοράτε μία μάσκα στη μύτη και το στόμα σας που παρέχει αέρα σε σταθερή πίεση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει την αποφρακτική υπνική άπνοια αλλά είναι επίσης επιβοηθητική για άτομα με κεντρική υπνική άπνοια.

Θετική πίεση αέρα δύο επιπέδων (BPAP)

Αυτή η θεραπεία προσαρμόζει την πίεση του αέρα σε υψηλότερο επίπεδο όταν εισπνέεται και σε ένα χαμηλότερο επίπεδο όταν εκπνέετε και απαιτεί επίσης τη χρήση μίας μάσκας προσώπου.

Προσαρμοστικοί σερβοαναπνευστήρες (ASV)

Η προσαρμοστικοί σερβοαναπνευστήρες ελέγχουν την αναπνοή σας καθώς κοιμάστε. Το αυτοματοποιημένο σύστημα «θυμάται» το πρότυπο αναπνοής σας και το σύστημα πίεσης ρυθμίζει την αναπνοή για την πρόληψη επεισοδίων άπνοιας.

Έκβαση

Ποια είναι μακροπρόθεσμη έκβαση της κεντρικής υπνικής άπνοιας;

Τα άτομα με ιδιοπαθή κεντρική υπνική άπνοια συχνά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Τα συνολικά οφέλη της θεραπείας για την κεντρική υπνική άπνοια ποικίλουν ανάλογα με την ακριβή αίτια της πάθησης.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2013, June 28). Central sleep apnea mayoclinic.org/diseases-conditions/central-sleep-apnea/basics/definition/con-20030485

2. Singh, J. (2013, January 8). Basics of central sleep apnea acc.org/latest-in-cardiology/articles/2014/07/22/08/25/basics-of-central-sleep-apnea