Παθολογικά

Κολικός και κλάμα

Τι είναι ο κολικός;

Ο κολικός είναι όταν το κατά τα άλλα υγιές μωρό σας κλαίει για τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται κατά τις πρώτες τρεις με έξι εβδομάδες της ζωής. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 10 βρέφη βιώνουν κολικό.

Τα συνεχές κλάμα του μωρού μπορεί να προκαλέσει άγχος, διότι τίποτε δεν φαίνεται να το ανακουφίζει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο κολικός είναι μια παροδική κατάσταση που συνήθως βελτιώνεται από μόνη της και δεν συνιστά ένδειξη κάποιου σοβαρού ιατρικού προβλήματος.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρο αν τα συμπτώματα του κολικού συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό ή αίμα στα κόπρανα.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Τέλος κολικού Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κολικού;

Το μωρό σας είναι πιθανό να έχει κολικό αν κλαίει για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και για περισσότερο από τρεις μέρες την εβδομάδα. Τα μωρά τείνουν να κλαίνε περισσότερο το βράδυ παρά το πρωί ή το απόγευμα. Τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν ξαφνικά, δηλαδή μπορεί το μωρό να είναι ήσυχο τη μια στιγμή και ανήσυχο την επόμενη.

Τα βρέφη μπορεί να ξεκινήσουν να κλωτσούν με τα πόδια τους ή να τα μαζεύουν κοντά στην κοιλιά σαν να προσπαθούν να απαλύνουν πόνο προκαλούμενο από αέρια. Η κοιλιά τους μπορεί επίσης να μοιάζει διογκωμένη ή σφιχτή όταν κλαίνε.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του κολικού;

Η αιτία του κολικού παραμένει άγνωστη. Ο όρος «κολικός» αναπτύχθηκε από τον Dr. Morris Wessel ύστερα από τη διεξαγωγή μιας μελέτης πάνω στη βρεφική ανησυχία. Σήμερα, οι παιδίατροι πιστεύουν ότι κάθε βρέφος περνά κολικό είτε σε μια περίοδο κάποιων εβδομάδων ή λίγων ημερών.

Τι μπορεί να πυροδοτεί τον κολικό;

Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία του κολικού. Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κολικού στα μωρά, όπως:

  • Τα αέρια
  • Η πείνα
  • Ο πρόωρος τοκετός
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (η κίνηση των στομαχικών οξέων προς τον οισοφάγο)
  • Το γάλα φόρμουλα
  • Η παρουσία πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος στο μητρικό γάλα
  • Το μη ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα
  • Το υπερβολικό τάισμα του μωρού
  • Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Μη ανεπτυγμένη ερυγή (ρέψιμο)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο κολικός;

Ένας προτεινόμενος τρόπος για την αντιμετώπιση και πρόληψη του κολικού είναι να κρατάτε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Το να έχετε αγκαλιά το μωρό όταν δεν είναι ανήσυχο μπορεί να ελαττώσει το κλάμα αργότερα. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό σε μάρσιπο αγκαλιάς ενώ κάνετε δουλειές στο σπίτι.

Μερικές φορές μπορεί να ανακουφίσει τα μωρά μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή με το καρότσι. Επιπλέον, η απαλή μουσική και το τραγούδι δύνανται να επιφέρουν κατευναστικά αποτελέσματα. Μπορείτε να βάλετε μια πολύ απαλή μουσική ή έναν απαλό ήχο να παίζει μόνιμα ως ήχος background.

Τα αέρια είναι πιθανό να αποτελούν πυροδοτικούς παράγοντες του κολικού. Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού και κινήστε μαλακά τα πόδια του, ώστε να βοηθήσετε την εντερική ροή. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανακούφισης από τα αέρια μπορεί να βοηθήσουν, μόνο αν το συστήσει ο παιδίατρος.

Προσπαθήστε να κρατάτε το μωρό όσο το δυνατόν σε όρθια θέση ενώ το ταΐζετε αν πιστεύετε ότι καταπίνει πολύ αέρα. Επίσης, αν πιστεύετε ότι η διατροφή διαδραματίζει κάποιο ρόλο, μπορείτε να κάνετε προσαρμογές. Αν δίνετε στο μωρό φόρμουλα και θεωρείτε πως μπορεί να έχει ευαισθησία σε κάποια πρωτεΐνη αυτής, συζητήστε το με το γιατρό. Η ανησυχία του μωρού μπορεί να σχετίζεται με αυτό και να μην είναι κολικός.

Αν θηλάζετε, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές και στη δικιά σας διατροφή, ώστε να συνεισφέρετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κάποιες μητέρες έχουν παρατηρήσει θετικά αποτελέσματα όταν αφαιρούν διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και η σοκολάτα, από τη διατροφή τους.

Τέλος κολικού

Πότε τελειώνει ο κολικός;

Το έντονο κλάμα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι ο κολικός δεν θα σταματήσει ποτέ. Τα μωρά συνήθως ξεπερνούν τον κολικό έως ότου φτάσουν τους 3 με 4 μήνες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε διαρκώς τα συμπτώματα του μωρού. Αν ξεπερνούν το όριο των τεσσάρων μηνών, μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα υγείας.

Q&A

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική φροντίδα για το μωρό μου;

Ο κολικός συνήθως δεν συνιστά αιτία ανησυχίας. Θα πρέπει, όμως, να συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρο αν ο κολικός συνδυάζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Χλωμό δέρμα
  • Πυρετό πάνω από 38ᵒC
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Μειωμένη όρεξη
  • Επίμονη διάρροια
  • Βλέννα στα κόπρανα
  • Ρουκετοειδή εμετό

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την περίοδο κολικού του μωρού μου ως γονέας;

Το να είναι κάποιος γονιός είναι μια δύσκολη υπόθεση. Πολλοί γονείς βιώνουν σημαντικό άγχος την περίοδο που το μωρό περνά κολικό. Για αυτό, μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα και να παίρνετε το χρόνο σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειά σας ή ένα φίλο να προσέχει για λίγο το μωρό, ώστε να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια ή να κοιμηθείτε.

Τοποθετήστε για λίγο το μωρό στην κούνια ή στο μάρσιπο αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε λίγα λεπτά ξεκούρασης. Καλέστε αμέσως για βοήθεια αν νιώθετε ότι θέλετε να βλάψετε τον εαυτό σας ή το μωρό.

Μη φοβάστε ότι θα «κακομάθετε» το παιδί σας με τη διαρκή αγκαλιά. Τα μωρά χρειάζονται αγκαλιά, ειδικά όταν περνούν κολικό.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Colic. (2015, October 12) my.clevelandclinic.org/childrens-hospital/health-info/diseases-conditions/hic-Colic

2. Mayo Clinic Staff. (2014, May 14). Colic: Lifestyle and home remedies mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/basics/lifestyle-home-remedies/con-20019091

3. Mayo Clinic Staff. (2014, May 14). Colic: Treatments and drugs mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/basics/treatment/con-20019091

4. Mayo Clinic Staff. (2015, November 18). Infant reflux: Overview mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-acid-reflux/home/ovc-20157639

5. What are some of the basics of infant health? (2012). Retrieved from nichd.nih.gov/health/topics/infantcare/conditioninfo/pages/basics.aspx