Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ρινίτιδα

Τι είναι η ρινίτιδα;

Η ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του επιθηλίου της ρινικής κοιλότητας. Μπορεί να είναι αλλεργική ή μη αλλεργική. Μπορεί επίσης να είναι μολυσματική.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να συμβεί όταν εισπνεύσετε ένα αλλεργιογόνο. Μπορεί επίσης να είναι εποχική, επηρεάζοντάς σας σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, ή ετήσια, επηρεάζοντάς σας όλο το χρόνο.

Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει 40 με 60 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Η μη αλλεργική ρινίτιδα δεν πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, αλλά προκαλείται από έναν ή περισσότερους μη αλλεργικούς πυροδοτικούς παράγοντες. Μπορεί να σας επηρεάσει για σύντομο ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρινίτιδας;

Τα συμπτώματα της ρινίτιδας ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Γενικά επηρεάζουν τη ρινική κοιλότητα, το λαιμό και τα μάτια. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

 • Βουλωμένη μύτη
 • Ρινική καταρροή
 • Κνησμώδη μύτη
 • Οπισθορρινική εκκριση
 • Φτέρνισμα
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο
 • Κνησμώδη μάτια
 • Υγρά μάτια
 • Πόνο στο πρόσωπο
 • Ελαφρά απώλεια όσφρησης, γεύσης ή ακοής

Αίτια

Τι προκαλεί τη ρινίτιδα;

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανιχνεύει ένα αλλεργιογόνο, το οποίο στη συνέχεια πυροδοτεί μία αλλεργική αντίδραση. Αυτές οι ουσίες (τα αλλεργιογόνα) είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αλλά αν εσείς είστε αλλεργικός σε αυτές, το σώμα σας ανταποκρίνεται σαν να είναι βλαβερές. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά στο αλλεργιογόνο παράγοντας αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE). Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών από συγκεκριμένα κύτταρα στο σώμα που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση. Ένα από αυτά τα χημικά είναι γνωστό ως ισταμίνη. Ο καταρράκτης σηματοδοτικών γεγονότων προκαλεί τα συμπτώματα της ρινίτιδας.

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα τυπικά συμβαίνει την άνοιξη, το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Ανάλογα με τα δικά σας αλλεργιογόνα, μπορείτε να βιώσετε τα συμπτώματα πολλές φορές μέσα στο χρόνο. Συνήθως, η αλλεργική ρινίτιδα πυροδοτείται από τα σπόρια των μυκήτων της μούχλας στον αέρα ή τη γύρη συγκεκριμένων φυτών, όπως δέντρων, λουλουδιών ή ποών.

Η ετήσια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να πυροδοτείται από μία πληθώρα αλλεργιογόνων, όπως:

 • Το σάλιο και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων
 • Τα περιττώματα των κατσαρίδων
 • Τη μούχλα
 • Τα περιττώματα των ακάρεων

Μη αλλεργική ρινίτιδα

Η μη αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Δεν πυροδοτείται από αλλεργιογόνα και δεν περιλαμβάνει την ανοσολογική απόκριση που παρουσιάζεται στην αλλεργική ρινίτιδα. Πιθανή πυροδοτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Εξωγενή υλικά στη μύτη σας
 • Λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα
 • Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ορισμένα φάρμακα για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης
 • Συγκεκριμένες τροφές και οσμές
 • Καπνό, αναθυμιάσεις και άλλους ρυπαντές του αέρα
 • Αλλαγές στον καιρό
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Στρες

Η μη αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να σχετίζεται με δομικά προβλήματα στη ρινική σας κοιλότητα, όπως το σχηματισμό πολυπόδων ή τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος με στενούς ρώθωνες.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ρινίτιδας;

Αν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό εκζέματος ή άσθματος, είναι πιο πιθανό να βιώσετε αλλεργική ρινίτιδα. Αν εκτίθεστε τακτικά σε περιβαλλοντικά ερεθιστικά, όπως το παθητικό κάπνισμα, είναι πιο πιθανό να βιώσετε μη αλλεργική ρινίτιδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ρινίτιδα;

Για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, ο γιατρός θα ζητήσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Επίσης μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο για τον έλεγχο αλλεργιών μέσω εξετάσεων αίματος ή δερματικού τεστ. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει αν η ρινίτιδα είναι αλλεργική ή μη αλλεργική.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η αποφυγή του αλλεργιογόνου. Αν είστε αλλεργικοί στο τρίχωμα των κατοικιδίων, τη μούχλα ή άλλα οικιακά αλλεργιογόνα, απομακρύνετε αυτές τις ουσίες από το σπίτι σας.

Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, περιορίστε το χρόνο που ξοδεύετε εκτός του σπιτιού όταν τα φυτά που πυροδοτούν τα συμπτώματά σας, ανθίζουν. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να διατηρείτε το σπίτι και το αυτοκίνητό σας καθαρά από γύρη. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να εγκαταστήσετε ένα ειδικό φίλτρο στο air condition.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το αλλεργιογόνο, υπάρχουν φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, ο γιατρός θα σας προτείνει να χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά ή άλλα φάρμακα.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σας προτείνει ανοσολογική θεραπεία, όπως ενέσεις αλλεργιογόνων ή υπογλώσσια δισκία, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία σας στο αλλεργιογόνο.

Αν έχετε μη αλλεργική ρινίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών, ρινικά σπρέι με αλατούχο διάλυμα, ρινικά αντιισταμινικά σπρέι ή αποσυμφορητικά για την αντιμετώπισή της.

Εάν έχετε μία δομική ανωμαλία στη ρινική κοιλότητα και αυτή ευθύνεται για τα συμπτώματά σας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία επέμβαση αποκατάστασης.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ρινίτιδας;

Η ρινίτιδα μπορεί μεν να προκαλεί κάποια δυσφορία, αλλά γενικά δεν θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο:

 • Η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως υποχωρεί όταν η έκθεση στο αλλεργιογόνο μειώνεται.
 • Η μη αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί επίσης να διαχειριστεί με κατάλληλες θεραπείες ανακούφισης των συμπτωμάτων και με αποφυγή των πυροδοτικών παραγόντων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με συγκεκριμένη διάγνωση, θεραπευτικές επιλογές και μακροπρόθεσμη έκβαση.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergic rhinitis. (2018). acaai.org/allergies/types/hay-fever-rhinitis

2. deShazo RD, et al. (2017). Patient education: Allergic rhinitis (seasonal allergies). uptodate.com/contents/allergic-rhinitis-beyond-the-basics#H4

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Nonallergic rhinitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/home/ovc-20179167

4. Rhinitis. (2018). my.clevelandclinic.org/services/head-neck/diseases-conditions/rhinitis

5. Rhinitis (hay fever) overview. (n.d.). aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/rhinitis.aspx