Οφθαλμολογικές παθήσεις

Στραβισμός

Τι είναι ο στραβισμός;

Ο στραβισμός είναι μία πάθηση κατά την οποία οι άξονες των ματιών δεν είναι παράλληλοι. Αν έχετε στραβισμό, τα μάτια σας κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Και κάθε μάτι εστιάζει σε ένα διαφορετικό αντικείμενο.

Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στα παιδιά, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και αργότερα στη ζωή του ατόμου. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες ο στραβισμός μπορεί να προκαλείται από μία πληθώρα υποκειμένων παθήσεων, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή το εγκεφαλικό.

Ο στραβισμός μπορεί να επιδιορθωθεί με διορθωτικούς φακούς, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποιες είναι οι ενδείξεις του στραβισμού;

Αν έχετε στραβισμό, τα μάτια σας μπορεί να κατευθύνονται προς τα έξω ή προς τα μέσα ή να εστιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Επίσης μπορεί να έχετε:

  • Προβλήματα όρασης
  • Διπλή όραση
  • Μειωμένη αντίληψη του βάθους
  • Πόνος στα μάτια ή πονοκέφαλο

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι επίμονα ή να εμφανίζονται μόνο όταν είστε κουρασμένοι.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του στραβισμού;

Ο στραβισμός μπορεί να οφείλεται είτε σε νευρική βλάβη ή να εκδηλώνεται όταν οι μύες γύρω από το μάτι δεν συνεργάζονται κατάλληλα και κάποιοι είναι πιο αδύναμοι από άλλους. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικό οπτικό μήνυμα από κάθε μάτι, αγνοεί τα σήματα που προέρχονται από το πιο αδύναμο μάτι.

Αν η πάθηση δεν επιδιορθωθεί, μπορεί να χάσετε την όραση στο ασθενές μάτι.

Ο στραβισμός είναι κοινός στα παιδιά. Συχνά η υποκείμενη αιτία παραμένει άγνωστη. Η βρεφική εσωτροπία είναι ένας τύπος στραβισμού που εμφανίζεται σε βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Η εσωτροπία παρουσιάζει κληρονομικότητα και συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η επίκτητη εσωτροπία εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά 2 με 5 ετών. Τα γυαλιά οράσεως μπορούν να την επιδιορθώσουν. 

Ο στραβισμός μπορεί να εκδηλωθεί και αργότερα στη ζωή του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως προκαλείται από σωματικές διαταραχές, όπως τραυματισμός στο μάτι, εγκεφαλική παράλυση ή εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε στραβισμό εάν έχετε αμβλυωπία ή πρεσβυωπία.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του στραβισμού;

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε στραβισμό εάν:

  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό στραβισμού
  • Έχετε διαταραχή του εγκεφάλου ή όγκο στον εγκέφαλο
  • Έχετε υποστεί εγκεφαλικό ή τραυματισμό στον εγκέφαλο
  • Έχετε αμβλυωπία, πρεσβυωπία ή απώλεια όρασης
  • Έχετε υποστεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα
  • Έχετε διαβήτη

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο στραβισμός;

Για την πρόληψη της απώλειας όρασης, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για τον στραβισμό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν εμφανίσετε συμπτώματα στραβισμού πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα πραγματοποιήσει μία σειρά εξετάσεων για τον έλεγχο της υγείας των οφθαλμών που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αντανακλαστικό φωτός του κερατοειδούς χιτώνα για τον έλεγχο στραβισμού
  • Πίνακα οφθαλμολογικής εξέτασης για να καθοριστεί σε ποια απόσταση μπορείτε να δείτε καλά
  • Μέτρηση της κίνησης και της απόκλισης του ματιού
  • Εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Αν έχετε άλλα σωματικά συμπτώματα σε συνδυασμό με το στραβισμό, ο γιατρός θα εξετάσει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα για άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για τον έλεγχο εγκεφαλικής παράλυσης και συνδρόμου Guillain-Barre.

Είναι σύνηθες για τα νεογέννητα βρέφη να έχουν στραβισμό. Εάν το μωρό σας έχει στραβισμό που επιμένει πέρα από τους τρεις πρώτους μήνες ζωής, πραγματοποίησε ένα ραντεβού με τον παιδίατρο. Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση πριν την ηλικία των τριών ετών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο στραβισμός;

Το συνιστώμενο θεραπευτικό πλάνο για το στραβισμό θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα και την υποκείμενη αίτια της πάθησής σας. Εάν ο στραβισμός οφείλεται σε αμβλυωπία, ο γιατρός θα σας προτείνει να βάλετε ένα επίθεμα στο ισχυρό μάτι για να εξαναγκάσετε τους μύες του ασθενέστερου ματιού να λειτουργήσουν περισσότερο.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει οφθαλμικές σταγόνες για να θολώσουν την όραση στο ισχυρό μάτι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ενέσεις botox για την εξασθένηση του υπερδραστήριου μυός που προκαλεί το στραβισμό.

Άλλες πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Οφθαλμικές ασκήσεις
  • Επιδιορθωτικούς φακούς, όπως γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής
  • Χειρουργική επέμβαση σε συγκεκριμένους μύες του ματιού, ιδιαίτερα αν οι διορθωτικοί φακοί δεν μπορέσουν να επιδιορθώσουν την πάθηση

Εάν ο στραβισμός προκαλείται από υποκείμενη ιατρική αιτία, όπως όγκο στον εγκέφαλο ή εγκεφαλικό, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για το στραβισμό;

Συχνά ο στραβισμός μπορεί να επιδιορθωθεί με διορθωτικούς φακούς, οφθαλμικά επιθέματα, χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις, ή με άλλους τρόπους.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας όρασης. Μόλις λάβετε θεραπεία, θα πρέπει να παρατηρείτε το μάτι σας για τυχόν αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να επανεμφανιστεί.

Εάν ο στραβισμός προκαλείται από υποκείμενη ιατρική πάθηση, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία θα βελτιώσουν τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Ρωτήστε το γιατρό για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κατάστασή σας και τις θεραπευτικές επιλογές.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved