Δερματολογικές παθήσεις

Σύνδρομο κίτρινων ονύχων

Τι είναι το σύνδρομο κίτρινων ονύχων;

Το σύνδρομο των κίτρινων ονύχων είναι μία σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Τα άτομα με σύνδρομο κίτρινων ονύχων επίσης παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα του λεμφικού συστήματος με οίδημα στα κάτω άκρα.

Το οίδημα προκαλείται από τη συσσώρευση λέμφου κάτω από τους μαλακούς ιστούς του δέρματος. Η λέμφος είναι ένα άχρωμο υγρό που κυκλοφορεί σε όλο το σώμα και βοηθά στον καθαρισμό του. Το σύνδρομο κίτρινων ονύχων μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, αλλά συνήθως εκδηλώνεται σε ενήλικες άνω των 50 ετών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση και Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κίτρινων ονύχων;

Το σύνδρομο κίτρινων ονύχων αφορά στην κατάσταση κατά την οποία τα νύχια σταδιακά γίνονται κίτρινα και υφίστανται πάχυνση. Η συμπτωματολογία επίσης περιλαμβάνει:

 • Απώλεια των επωνυχίων, το προστατευτικό τμήμα του δέρματος που καλύπτει το νύχι
 • Κάμψη των νυχιών
 • Νύχια που σταματούν να αναπτύσσονται
 • Νύχια που αποχωρίζονται από την κοίτη
 • Απώλεια νυχιών

Το σύνδρομο κίτρινων ονύχων μερικές φορές αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης γύρω από τους μαλακούς ιστούς του νυχιού.

Συσσώρευση υγρού συχνά συνοδεύει το σύνδρομο κίτρινων ονύχων. Μπορεί να συσσωρευτεί υγρό μεταξύ των μεμβρανών που περιβάλλουν το εξωτερικό τμήμα των πνευμόνων, μία πάθηση γνωστή ως πλευριτική συλλογή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως:

Τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν προτού ή αφότου παρατηρήσετε τα νύχια σας να αλλάζουν χρώμα και σχήμα.

Επιπρόσθετα με την πλευριτική συλλογή και τη σχετιζόμενη αναπνευστική δυσκολία, άλλα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν στο σύνδρομο κίτρινων ονύχων. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρονιά ιγμορίτιδα ή επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως πνευμονία.

Το λεμφοίδημα επίσης σχετίζεται με το σύνδρομο κίτρινων ονύχων. Η πάθηση προέρχεται από συσσώρευση της λέμφου. Ενδείξεις οιδήματος παρατηρούνται κυρίως στα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στα χέρια.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου κίτρινων ονύχων;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου κίτρινων ονύχων παραμένει άγνωστη.

Η πάθηση μπορεί να ξεκινήσει σποραδικά χωρίς προφανή αιτία, κάτι το οποίο εκδηλώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θεωρείται πως παρουσιάζει κληρονομικότητα. Μία μεταλλαγή στο γονίδιο FOXC2 – το οποίο προκαλεί μία διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο λεμφοιδήματος-διστιχίασης –μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου κίτρινων ονύχων. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί αυτό, καθώς άλλα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει γενετικός παράγοντας για την εμφάνιση του συνδρόμου κίτρινων ονύχων.

Μία άλλη πεποίθηση είναι ότι το σύνδρομο κίτρινων ονύχων απορρέει λόγω προβλημάτων στο λεμφικό σύστημα. Η μη σωστή κυκλοφορία και παροχέτευση της λέμφου επιτρέπει τη συσσώρευση υγρού στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα, κάτι το οποίο αργά προσδίδει στα νύχια κίτρινο χρώμα.

Το σύνδρομο κίτρινων ονύχων μπορεί να εκδηλωθεί από μόνο του ή σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και ανοσοανεπάρκειες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο κίτρινων ονύχων;

Δεν θα πρέπει να αγνοείτε μία αλλαγή στο χρώμα ή το σχήμα των νυχιών σας, ιδιαίτερα αν γίνονται κίτρινα. Τα κίτρινα νύχια μπορεί να υποδεικνύουν πρόβλημα στο ήπαρ ή τους νεφρούς, σακχαρώδη διαβήτη, μυκητιάσεις ή ψωρίαση, τα οποία όλα χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Αν εμφανίσετε κίτρινα νύχια σε συνδυασμό με οίδημα ή αναπνευστικά προβλήματα, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει σύνδρομο κίτρινων ονύχων εάν παρουσιάζετε κύρια συμπτώματα της πάθησης. Μπορεί να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο πνευμονικής λειτουργίας για να μετρήσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας ή να λάβει δείγμα από τα νύχια σας για τον έλεγχο παρουσίας μυκήτων.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο κίτρινων ονύχων;

Το σύνδρομο κίτρινων ονύχων επίσης σχετίζεται με βρογχιέκταση, μία κατάσταση στην οποία οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων υφίστανται μη φυσιολογική διεύρυνση, εξασθένιση και ουλοποίηση. Στη βρογχιέκταση, η βλέννα των αεραγωγών δεν μπορεί να κινηθεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να εμφανίσετε πνευμονία αν πνεύμονες γεμίσουν με βακτηριακή βλέννα και υποστούν μόλυνση. Η βρογχιέκταση, επιπρόσθετα με τη συσσώρευση υγρού στον πλευριτικό χώρο εκτός των πνευμόνων, προκαλεί πνευμονολογικά προβλήματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κίτρινων ονύχων;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο κίτρινων ονύχων, παρά μόνο αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως:

 • Τοπική ή από του στόματος χορηγούμενη βιταμίνη Ε για τον αποχρωματισμό των νυχιών
 • Κορτικοστεροειδή
 • Από του στόματος χορηγούμενος ψευδάργυρος
 • Αντιμυκητιασικά φάρμακα
 • Αντιβιοτικά στην περίπτωση βακτηριακής ιγμορίτιδας, πνευμονολογικών λοιμώξεων ή υπερβολικής παραγωγής βλέννας
 • Διουρητικά, τα οποία απομακρύνουν τα πλεονάζοντα υγρά
 • Θωρακοστομία, μία διαδικασία για την παροχέτευση του υγρού από τον πλευριτικό χώρο

Εάν το σύνδρομο κίτρινων ονύχων εμφανιστεί μαζί με μία άλλη νόσο, όπως καρκίνο, αρθρίτιδα ή AIDS, τα συμπτώματα θα βελτιωθούν μετά τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου λεμφοιδήματος-διστιχίασης, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρωνακτική παροχέτευση της λέμφου, μία εξειδικευμένη τεχνική μασάζ που βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει το πρήξιμο. Μπορείτε να μειώσετε το λεμφοίδημα και στο σπίτι φορώντας κάλτσες συμπίεσης. Η συμπίεση ενισχύει την καλύτερη ροή της λέμφου μέσω των λεμφαγγείων.

Έκβαση και Πρόληψη

Έκβαση και πρόληψη του συνδρόμου κίτρινων ονύχων

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του συνδρόμου κίτρινων ονύχων, αλλά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, αφαίρεση του υγρού και συμπληρωματική θεραπεία. Καθώς βελτιώνεται η ροή της λέμφου, τα νύχια μπορεί να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους χρώμα. Μία μελέτη βρήκε ότι τα συμπτώματα των νυχιών βελτιώνονται σε 7 με 30% των ατόμων με σύνδρομο κίτρινων ονύχων.

Επειδή το λεμφοίδημα μπορεί να γίνει χρόνια πάθηση, κάποια άτομα απαιτούν δια βίου θεραπεία για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης υγρού.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Machado RF, et al. (2009). Yellow nail syndrome: A case report. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0365-05962009000600013&script=sci_arttext&tlng=en

2. Vignes S, et al. (2017). Yellow nail syndrome: A review. https://ojrd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13023-017-0594-4

3. What is bronchiectasis? (2014). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/brn

4. Yellow nail syndrome. (2015). rarediseases.org/rare-diseases/yellow-nail-syndrome/

5. Yellow nail syndrome. (2017). rarediseases.info.nih.gov/diseases/184/yellow-nail-syndrome