Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Πλευριτική συλλογή

Τι είναι η πλευριτική συλλογή;

Η πλευριτική συλλογή είναι η συγκράτηση υγρού στο χώρο μεταξύ των πνευμόνων και της θωρακικής κοιλότητας.

Μια λεπτή μεμβράνη, ο υπεζωκότας, αποτελείται από δύο τμήματα. Το εσωτερικό, ο σπλαχνικός υπεζωκότας, καλύπτει την εξωτερική πλευρά των πνευμόνων και το εξωτερικό, ο τοιχωματικός υπεζωκότας, την εσωτερική πλευρά της θωρακικής κοιλότητας. Υπάρχει πάντα μία μικρή ποσότητα υγρού στην υπεζωκοτική κοιλότητα για τη λίπανση των πνευμόνων, καθώς εκτείνονται εντός του στήθους κατά τη διάρκεια της αναπνοής.

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν πλευριτική συλλογή.

Η πλευριτική συλλογή είναι κοινή, με περίπου 1 εκατομμύριο περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Θωρακική Εταιρεία. Είναι μία σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Σε μία μελέτη, 15% των νοσηλευόμενων οι οποίοι διαγνώστηκαν με πλευριτική συλλογή, πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες.

Αίτια

Πώς εμφανίζεται η πλευριτική συλλογή;

Τα δύο τμήματα (πέταλα) του υπεζωκότα παράγουν μεγάλη ποσότητα υγρού όταν υφίστανται ερεθισμό, φλεγμονή ή μόλυνση. Αυτό το υγρό συσσωρεύεται στη θωρακική κοιλότητα, στην εξωτερική πλευρά των πνευμόνων, προκαλώντας τη λεγόμενη πλευριτική συλλογή.

Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν πλευριτική συλλογή – ο καρκίνος του πνεύμονα στους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες είναι οι πιο κοινοί.

Άλλες αιτίες της πλευριτικής συλλογής είναι οι εξής:

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι της πλευριτικής συλλογής;

Υπάρχουν αρκετοί τύποι πλευριτικής συλλογής, ο καθένας με διαφορετικές αιτίες και θεραπευτικές επιλογές. Η κυρία ταξινόμηση των πλευριτικών συλλόγων είναι σε εξίδρωμα και διΐδρωμα.

Διΐδρωμα  

Αυτός ο τύπος προκαλείται από διαρροή υγρού στον υπεζωκοτικό χώρο ως αποτέλεσμα είτε χαμηλής συγκέντρωσης πρωτεϊνών του αίματος είτε αυξημένης πίεσης των αιμοφόρων αγγείων. Η πιο κοινή αιτία του είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Εξίδρωμα

Αυτός ο τύπος προκαλείται από:

 • Απόφραξη λεμφαδένων ή αιμοφόρων αγγείων
 • Φλεγμονή
 • Όγκους
 • Τραυματισμό στους πνεύμονες

Κοινές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό τον τύπο πλευριτικής συλλογής είναι η πνευμονική εμβολή, η πνευμονία και οι μυκητιασικές λοιμώξεις.

Πλευριτική συλλογή με ή χωρίς επιπλοκές

Η πλευριτική συλλογή χωρίς επιπλοκές αφορά στη συσσώρευση υγρού χωρίς ενδείξεις λοίμωξης ή φλεγμονής. Είναι απίθανο να προκαλέσει μόνιμα πνευμονολογικά προβλήματα.

Η πλευριτική συλλογή με επιπλοκές, όμως, περιλαμβάνει τη συσσώρευση υγρού με έντονη φλεγμονή ή λοίμωξη. Απαιτεί άμεση θεραπεία που συχνά περιλαμβάνει παροχέτευση του θώρακα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλευριτικής συλλογής;

Κάποια άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πλευριτικής συλλογής. Συνήθως διαπιστώνουν ότι πάσχουν από την πάθηση μέσω μιας ακτινογραφίας θώρακος ή κλινικής εξέτασης που πραγματοποιείται για άλλη αιτία.

Κοινά συμπτώματα της πλευριτικής συλλογής είναι τα εξής:

Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας αν παρουσιάζετε συμπτώματα πλευριτικής συλλογής.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πλευριτική συλλογή;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα ακροαστεί τους πνεύμονές σας με ένα στηθοσκόπιο. Επίσης, θα ζητήσει μία ακτινογραφία θώρακος για τη διάγνωση της πλευριτικής συλλογής. Άλλες πιθανές εξετάσεις είναι οι εξής:

 • Αξονική τομογραφία
 • Υπερηχογράφημα θώρακος
 • Αναλυση πλευριτικού υγρού
 • Βρογχοσκόπηση
 • Βιοψία υπεζωκότα

Στην ανάλυση πλευριτικού υγρού, ο γιατρός θα απομακρύνει υγρό από την περιοχή του υπεζωκότα εισάγοντας μία βελόνα στη θωρακική κοιλότητα και λαμβάνοντας δείγμα του υγρού με μία σύριγγα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται θωρακέντηση. Επίσης λειτουργεί και ως κοινή διαδικασία παροχέτευσης του πλεονάζοντος υγρού από τη θωρακική κοιλότητα. Αυτό το υγρό πρέπει να εξεταστεί για να καθοριστεί η αιτία της πάθησης.

Ο γιατρός επίσης θα επιλέξει να πραγματοποιήσει βιοψία υπεζωκότα, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος από τον ιστό αυτό. Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί εισάγοντας μία μικρή βελόνα από το εξωτερικό θωρακικό τοίχωμα στη θωρακική κοιλότητα.

Εάν ανακαλύψει ότι έχετε πλευριτική συλλογή αλλά δεν μπορεί να διαγνώσει τον τύπο, θα πραγματοποιήσει μία θωρακοσκόπηση. Αυτή είναι μία χειρουργική διαδικασία που επιτρέπει στο γιατρό να δει το εσωτερικό της θωρακικής κοιλότητας με μία κάμερα οπτικών ινών.

Για αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μερικές μικρές τομές στη θωρακική περιοχή, ενώ θα βρίσκεστε υπό ολική αναισθησία. Στη συνέχεια, θα εισάγει την κάμερα μέσα από από μία τομή και τα χειρουργικά εργαλεία από μία άλλη για να απομακρύνει μικρή ποσότητα υγρού ή ιστού για ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πλευριτική συλλογή;

Η υποκείμενη αιτία της πάθησης και η σοβαρότητά της θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο.

Παροχέτευση υγρών

Γενικά, η θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση του υγρού από τη θωρακική κοιλότητα είτε με βελόνα είτε με ένα λεπτό σωλήνα που εισάγεται στο θώρακα.

Θα υποβληθείτε σε τοπική αναισθησία πριν από αυτή τη διαδικασία για τη μείωση της δυσφορίας. Θα αισθάνεστε βέβαια κάποιο πόνο ή δυσφορία στο σημείο της τομής μετά το πέρας της αναισθησίας. Οι περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου.

Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε αυτόν τον τύπο θεραπείας περισσότερο από μία φορά εάν υγρό συσσωρευτεί ξανά.

Άλλες θεραπείες θα κριθούν απαραίτητες για τη διαχείριση της συσσώρευσης υγρού εάν ο καρκίνος είναι η αιτία της πλευριτικής συλλογής.

Πλευροδεσία

Η πλευροδεσία είναι μία διαδικασία που δημιουργεί ήπια φλεγμονή μεταξύ των πνευμόνων και της θωρακικής κοιλότητας. Μετά την απομάκρυνση του πλεονάζοντος υγρού από την υπεζωκοτική κοιλότητα, ο γιατρός χορηγεί ένα φάρμακο σε αυτή την περιοχή, το οποίο είναι συχνά ένα μείγμα ταλκ. Αυτό βοηθά τα δύο τμήματα του υπεζωκότα να κολλήσουν μεταξύ τους, κάτι το οποίο αποτρέπει μελλοντική συσσώρευση υγρού.

Χειρουργική επέμβαση

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός εισάγει χειρουργικά ένα λεπτό σωλήνα εντός της θωράκισης κοιλότητας. Αυτό βοηθά στην ανακατεύθυνση του υγρού από τη θωρακική κοιλότητα στην κοιλιακή χώρα, από όπου μπορεί πιο εύκολα να απομακρυνθεί από το σώμα. Αυτό μπορεί να αποτελεί επιλογή για όσους δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Η υπεζωκοτεκτομή, κατά την οποία μέρος του υπεζωκότα απομακρύνεται χειρουργικά, είναι μια έτερη θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επιπλοκές

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των θεραπειών της πλευριτικής συλλογής;

Η θεραπεία για ορισμένες περιπτώσεις πλευριτικής συλλογής μπορεί να διαχειριστεί να φαρμακευτική αγωγή και άλλη υποστηρικτική φροντίδα. Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Ήπιες επιπλοκές από πιο επεμβατικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν ελαφρύ πόνο και δυσφορία, τα οποία συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Κάποιες περιπτώσεις πλευριτικής συλλογής μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπλοκές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης την αιτία και τη θεραπεία.

Σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Πνευμονικό οίδημα ή υγρό στους πνεύμονες, το οποίο μπορεί να προέρχεται από την πολύ γρήγορη απομάκρυνση του υγρού κατά τη διάρκεια της θωρακέντησης
 • Μερική κατάρρευση των πνευμόνων
 • Λοίμωξη ή αιμορραγία

Αυτές οι επιπλοκές παρόλο που είναι σοβαρές είναι πολύ σπάνιες. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε την πιο αποτελεσματική για εσάς θεραπεία και θα σας ενημερώσει για τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπευτικής επιλογής.

Καρκίνος

Πλευριτική συλλογή και καρκίνος

Η πλευριτική συλλογή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εξάπλωσης του καρκίνου στον υπεζωκότα. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα διακοπής της φυσιολογικής ροής του υγρού στον υπεζωκότα λόγω παρουσίας καρκινικών κυττάρων. Υγρό μπορεί επίσης να συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων αντικαρκινικών θεραπειών, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία.

Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πλευριτική συλλογή από ό, τι άλλοι:

Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν:

 • Λαχάνιασμα
 • Βήχα
 • Πόνο στο στήθος
 • Απώλεια βάρους

Η πλευροδεσία συχνά χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την κακοήθη πλευριτική συλλογή που προκαλείται από καρκίνο. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά αν έχετε, ή είστε επιρρεπείς να εμφανίσετε, λοίμωξη. Τα στεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Επιπρόσθετα με τη θεραπεία της πλευριτικής συλλογής, ο γιατρός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον καρκίνο που την προκαλεί. Η πλευριτική συλλογή είναι τυπικά το αποτέλεσμα μεταστατικού καρκίνου.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της πλευριτικής συλλογής;

Η πλευριτική συλλογή μπορεί να είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Οι περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία και κάποιες χειρουργική επέμβαση. Χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσετε από την πλευριτική συλλογή, ο οποίος εξαρτάται από την αιτία, το μέγεθος και τη σοβαρότητα της συλλογής, καθώς και από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Θα αρχίσετε να αναρρώνετε στο νοσοκομείο όπου θα λάβετε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και φροντίδα. Πολλά άτομα αναφέρουν αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από το νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο, θα δείτε τις τομές της χειρουργικής επέμβασης να επουλώνονται μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες. Θα χρειαστείτε διαρκή φροντίδα και επισκέψεις στον ιατρό σας μόλις επιστρέψετε στο σπίτι.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cardiopulmonary syndromes (PDQ) - patient version: malignant pleural effusion. (2016). cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/cardiopulmonary-pdq#link/_210

2. Karkhanis VS, et al. (2012). Pleural effusion: Diagnosis, treatment, and management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4753987/

3. Kookoolis AS, et al. (2014). Mortality of hospitalized patients with pleural effusions. https://www.hilarispublisher.com/open-access/mortality-of-hospitalized-patients-with-pleural-effusions-2161-105X.1000184.pdf

4. Muduly DK, et al. (2011). An update in the management of malignant pleural effusion. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183615/

5. Pleural effusion. (2013). macmillan.org.uk/information-and-support/coping/side-effects-and-symptoms/other-side-effects/pleural-effusion.html

6. Pleural effusion. (n.d.). cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/pleural-effusion/?region=ab

7. Pleural effusion causes, signs, and treatment. (n.d.). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/pleural-effusion

8. Video-assisted thoracic surgery (VATS). (2016). my.clevelandclinic.org/services/heart/services/lungs-chest/video-assisted-thoracic-surgery