Ασθένειες νευρικού συστήματος

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Τι είναι το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας;

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα νευρολογικών παθήσεων που μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα. Τα άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας αισθάνονται κόπωση ή ζάλη όταν σηκώνονται όρθια από καθιστή θέση. Τα περισσότερα άτομα που διαγιγνώσκονται με το εν λόγω σύνδρομο έχουν αίσθημα παλμών ή σημαντικά αυξημένο καρδιακό ρυθμό όταν σηκώνονται.

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα όταν είστε όρθιοι για κάποιο διάστημα, αυτό είναι γνωστό ως ορθοστατική δυσανεξία (ΟΙ). Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ορθοστατική δυσανεξία, το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Ορισμένες πήγες αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας είναι πολύ υψηλότερος, εκτιμώντας ότι περίπου 3 εκατομμύρια έφηβοι και ενήλικες πάσχουν από αυτό. Κάποια άτομα έχουν συμπτώματα που εξαφανίζονται πλήρως μέσα σε 2 έως 5 χρόνια, ενώ άλλα έχουν συμπτώματα που εμφανίζονται και υποχωρούν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας επίσης βιώνουν διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Περίπου 25% εξ αυτών έχουν συμπτώματα που είναι τόσο έντονα, ώστε παρεμποδίζουν την ικανότητά τους να πραγματοποιούν οικιακές εργασίες ή να συμμετέχουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Διαβίωση Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας;

Τα άτομα που δεν πάσχουν από το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μπορούν να κάθονται, να ξαπλώνουν και να σηκώνονται χωρίς πολλή σκέψη. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ΑΝΣ) αναλαμβάνει και διαχειρίζεται το πώς η βαρύτητα επηρεάζει το σώμα σύμφωνα με τη θέση του, κάτι το οποίο περιλαμβάνει το μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για την ισορροπία και την αιματική ροή. Ο καρδιακός ρυθμός θα πρέπει να προσαρμοστεί σε 10 με 15 χτύπους το λεπτό (bpm) περισσότερο όταν είστε όρθιοι από ό, τι όταν κάθεστε, και η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται ελαφρώς.

Εάν έχετε σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, όμως, το σώμα δεν αποστέλλει τα σωστά σήματα στον εγκέφαλο και την καρδιά όταν αλλάζετε θέση. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό έως και 30 χτύπους το λεπτό περισσότερο από το σύνηθες. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε την ανάγκη να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.

Έξαψη μπορεί επίσης να συμβεί λόγω της ενεργοποίησης συγκεκριμένων χημικών από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια, πονοκέφαλο και ζαλάδα. Η ενεργοποίηση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια. Επιπρόσθετα, το αίμα μπορεί να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, προσδίδοντάς τους πρησμένη ή μωβ εμφάνιση.

Επιπλέον μπορεί να βιώσετε:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας και ποιος κινδυνεύει;

Η αιτία του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Και αυτό, διότι η πάθηση δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία μόνο αιτία για κάθε άτομο που πάσχει. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου. Μία έρευνα από την Κλινική Mayo αναφέρει ότι περίπου στο 50% των περιπτώσεων του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η αιτία μπορεί να σχετίζεται με αυτοάνοση διαταραχή.

Φαίνεται ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας συχνά πυροδοτούνται από γεγονότα, όπως:

  • Εφηβεία
  • Εγκυμοσύνη
  • Σημαντική χειρουργική επέμβαση
  • Τραυματική απώλεια αίματος
  • Ιογενής ασθένεια
  • Εμμηνορρυσία

Αυτά τα γεγονότα μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το αυτόνομο νευρικό σύστημα λειτουργεί για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρόλο που το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία, περίπου 80% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε γυναίκες 15 έως 50 ετών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας;

Εάν έχετε συμπτώματα του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Θα σας κάνει λεπτομερείς ερωτήσεις αναφορικά με:

  • Ποιες είναι οι καθημερινές σας δραστηριότητες
  • Πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα
  • Πόσο σας επηρεάζουν τα συμπτώματα

Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνετε. Συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να παρεμποδίσουν το νευρικό σύστημα και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Εξετάσεις

Αν ο γιατρός υποπτεύεται σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, θα σας παρατηρήσει να κάθεστε, να ξαπλώνετε και να σηκώνεστε. Θα καταγράψει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση μετά από κάθε αλλαγή θέσης και θα σημειώσει ποια συμπτώματα βιώνετε.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει δοκιμασία ανάκλισης (tilt table test). Όπως υποδεικνύει το όνομα, για αυτή την εξέταση θα χρειαστεί να δεθείτε πάνω σε ένα τραπέζι καθώς αυτό κινείται σε διαφορετικές γωνίες και θέσεις. Ο γιατρός θα καταγράφει τις ζωτικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Παραπομπή

Εάν χρειάζεστε περαιτέρω αξιολόγηση, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν νευρολόγο, καρδιολόγο ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό που εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς. Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μερικές φορές διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως διαταραχή άγχους ή πανικού, επομένως είναι σημαντικό γιατρός να κατανοήσει τα συμπτώματά σας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ο γιατρός θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας;

Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές για να καθοριστεί ποιο φάρμακο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Η φλουδροκορτιζόνη και η μιδοδρίνη συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Κάποια άτομα επίσης χρησιμοποιούν β-αναστολείς και εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Υπάρχει πιθανότητα ο γιατρός να σας προτείνει δισκία άλατος ως μέρος της θεραπείας.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Η αλλαγή της διατροφής είναι συχνά μέρος της θεραπείας για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Αυξάνοντας την πρόσληψη νερού και προσθέτοντας περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, μπορείτε να αυξήσετε τον όγκο του αίματος, κάτι το οποίο μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, στα περισσότερα άτομα δεν δίνεται η συμβουλή να καταναλώνουν μία διατροφή υψηλή σε αλάτι, επομένως θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για το πόσο αλάτι χρειάζεστε στη διατροφή σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Προσθέστε μία επιπλέον πρέζα αλάτι στο φαγητό σας.
  • Ως σνακ, προτιμήστε ελιές και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.
  • Καταναλώστε μικρότερα γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσπαθήστε να έχετε τακτικό και ποιοτικό ύπνο.
  • Συμμετέχετε σε κεκλιμένη αερόβια άσκηση, όπως το ποδήλατο.
  • Πιείτε περίπου 500 mL νερό πριν σηκωθείτε.

Διαβίωση

Ζώντας με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Εάν ζείτε με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίσετε τους πυροδοτικούς παράγοντες των συμπτωμάτων σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο των συμπτωμάτων σας – αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε παράγοντες που σχετίζονται με τα συμπτώματά σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να τείνετε να έχετε συμπτώματα πριν την περίοδο. Μπορεί η αφυδάτωση να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας. Ίσως οι υψηλότερες θερμοκρασίες να σας προκαλούν ζαλάδα όταν σηκώνεστε.

Εκπαιδευτείτε αναφορικά με το τι χρειάζεται το σώμα σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά και τις συνήθειές σας για να αντιμετωπίζετε καλύτερα τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε το χρόνο που στέκεστε όρθιοι όταν γνωρίζετε ότι μπορεί να πυροδοτηθεί σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, και καλό θα είναι πάντα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αναφορικά με το πώς τα συμπτώματα επηρεάζουν τη ζωή σας. Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματά σας είναι πραγματικά – δεν είναι στη φαντασία σας – και ότι δεν είστε μόνοι.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας;

Σε έως 90% των περιπτώσεων του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας που λαμβάνεται θεραπεία, η πάθηση γίνεται διαχειρίσιμη με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν για αρκετά χρόνια. Οι άντρες με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας είναι πολύ πιο πιθανό να αναρρώσουν πλήρως συγκριτικά με τις γυναίκες. Παρόλο που δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο, όλο και περισσότερες θεραπείες γίνονται διαθέσιμες μέσω της διαρκούς έρευνας.

+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Abed H, et al. (2012). Diagnosis and management of postural orthostatic tachycardia syndrome. DOI: doi.org/10.3724/SP.J.1263.2012.00061

2. Agarwal AK, et al. (2007). Postural orthostatic tachycardia syndrome. DOI: doi.org/10.1136/pgmj.2006.055046

3. Dahan L, et al. (2016) Postural orthostatic tachycardia syndrome (POTS) – A novel member of the autoimmune family. DOI: doi.org/10.1177/0961203316629558

4. Goldstein DS, et al. (2002). Dysautonomias: Clinical disorders of the autonomic nervous system. annals.org/aim/article/715764/dysautonomias-clinical-disorders-autonomic-nervous-system

5. Heyer GL. (2017). Postural tachycardia syndrome: Diagnosis and management in adolescents and young adults. DOI: doi.org/10.3928/19382359-20170322-01

6. Kizilbash SJ, et al. (2014) Adolescent fatigue, POTS, and recovery: A guide for clinicians. DOI: doi.org/10.1016/j.cppeds.2013.12.014

7. Mayo Clinic Staff. (n.d.). Postural orthostatic tachycardia syndrome and chronic fatigue in adolescents: Working toward recovery. mayoclinic.org/medical-professionals/clinical-updates/endocrinology/postural-orthostatic-tachycardia-syndrome-and-chronic-fatigue-in-adolescents

8. Postural orthostatic tachycardia syndrome. (n.d.). dysautonomiainternational.org/page.php?ID=30

9. Postural tachycardia syndrome information page. (n.d.). ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Postural-Tachycardia-Syndrome-Information-Page

10. Postural tachycardia syndrome. (2017). nhs.uk/conditions/postural-tachycardia-syndrome/Pages/Introduction.aspxhttp://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.144501

11. Raj SR, et al. (2005). Acetylcholinesterase inhibition improves tachycardia in postural tachycardia syndrome. DOI: doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.104.497594

12. 10 Facts doctors should know about POTS. (n.d.). dysautonomiainternational.org/page.php?ID=180

13. Thieben MJ, et al. (2007). Postural orthostatic tachycardia syndrome: The Mayo Clinic experience. DOI: dx.doi.org/10.4065/82.3.308

14. Van der Wall EE, et al. (2013). Neurocardiology: Close interaction between heart and brain. DOI: doi.org/10.1007/s12471-012-0369-4

15. Winker R, et al. (2005). Endurance exercise training in orthostatic intolerance. DOI: doi.org/10.1161/01.HYP.0000156540.25707.af