Μολυσματικές ασθένειες

HIV: Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι ο ιός αλλά ο στιγματισμός

Η Katie Willingham ζει με τη νόσο HIV τα τελευταία χρόνια και πιο κάτω εξηγεί το πόσο σημαντική είναι η κατανόηση των άλλων ανθρώπων και ο σεβασμός τους προς τους ασθενείς με HIV για την πορεία της ζωής τους.

«Ο HIV είναι μια από τις πιο στιγματισμένες ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Την δεκαετία του 1980, ήταν μια άγνωστη και μυστηριώδες ασθένεια, η οποία θεωρείτο εξαιρετικά μεταδοτική και 100% θανατηφόρα. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, οπότε κανένας δεν πρέπει να τρομοκρατείται.

Πλέον δεν πρόκειται για θανατική ποινή, αλλά για μια εύκολα διαχειρίσιμη χρόνια κατάσταση υγείας, με την οποία οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια μια παραγωγική και αξιοπρεπή ζωή. Πλέον γνωρίζουμε πολλά και μπορούμε να καταλάβουμε τον ιό HIV, οπότε δεν αποτελεί μυστήριο. Μάλιστα, αν ενας ασθενής ακολουθεί σωστά τη θεραπεία του μπορεί να μειώσει το ιικό του φορτίο σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο, οπότε δεν μπορεί να μεταδώσει τον HIV σε άλλους ανθρώπους.

Η συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη και τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Μάλιστα, τα άτομα που έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο σώμα τους μπορούν να κάνουν ακόμη και παιδιά με ασφάλεια. Με βάση τα πιο πάνω, είναι κατανοητό ότι τα άτομα με HIV μπορούν να ζήσουν σε μεγάλο βαθμό μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή. Το πρόβλημα ωστόσο που προκύπτει και φράσσει κατά κάποιο τρόπο τις ζωές τους, είναι η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση των ανθρώπων γύρω μας.

Γενικότερα, τα άτομα που ζουν με HIV στιγματίζονται, υφίστανται διακρίσεις, απομονώνονται και νιώθουν φόβο. Ευχή μου ως ασθενής; Οι άνθρωποι να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι με τις προκαταλήψεις τους αυτές, επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Συγκεκριμένα, τα άτομα με HIV δεν μπορούν να βρουν εύκολα στέγαση, εργασία και να έχουν πρόσβαση σε άλλους πόρους, εξαιτίας του φόβου που διακατέχει τους ανθρώπους γύρω τους. Επαναλαμβάνω όμως, ότι οι ασθενείς που καταστέλλουν το ιικό τους φορτίο σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους και όσο οι υγιείς δεν το κατανοούν αυτό, τόσο οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται σε θέματα διαβίωσης.

Επιπρόσθετα, ο φόβος όλου αυτού του στιγματισμού, αποτρέπει τους ανθρώπους γενικότερα από το να εξετάζονται για HIV, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν HIV, να μην το γνωρίζουν και να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Ο HIV δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να μολύνει τον οποιοδήποτε. Κυρίως νεαρά άτομα γιατί να υπενθυμίσουμε ότι ενας τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή.

Το να ζει κάποιος με HIV δεν είναι εύκολο, αν και οι σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Η μεγαλύτερη απειλή ωστόσο, δεν είναι ο ίδιος ο ιός, αλλά ο στιγματισμός και εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι γύρω μας να το καταλάβουν και να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι μας».

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved