Διατροφή

Η σωστή διατροφή σχετίζεται και με τον χρόνο του γεύματος

Ο ρόλος της σωστής διατροφής είναι σπουδαίος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς και για το χτίσιμο ενός όμορφου και γυμνασμένου σώματος. Ο περισσότερος κόσμος δίνει έμφαση αποκλειστικά στα τρόφιμα που καταναλώνει με γνώμονα τα θρεπτικά τους συστατικά, λίγοι όμως στο χρόνο κατανάλωσης και προγραμματισμό των γευμάτων- και κατά το πλείστον αυτοί είναι αθλητές.

Αν και ο επιστημονικός κόσμος είναι διχασμένος μεταξύ επιστημόνων που θεωρούν ότι επηρεάζει ο χρόνος ως μεταβλητή τον οργανισμό στην διατροφή, και επιστημόνων που διαφωνούν, καθώς δεν υπάρχει επάρκεια σε στοιχεία που να επιβεβαιώνει απόλυτα τις θεωρίες που θα επεξηγηθούν.

Γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος κατανάλωσης των γευμάτων;

Ο ανθρώπινος οργανισμός και η λειτουργία του ορίζεται από την περιοχή του υποθαλάμου στον  εγκέφαλο και κατά συνέπεια λειτουργίες όπως ο ύπνος και η σίτιση και ο αντίκτυπος που έχουν στον οργανισμό επηρεάζονται όταν αλλάζουν συνεχώς σε συνάρτηση με το χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στην ώρα που καταναλώνονται τα γεύματα ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών και του μεταβολισμού. Η παράλειψη γευμάτων και η εναλλαγή τους σε ακαθόριστες χρονικές στιγμές μπορεί να μεταβάλει την αρτηριακή πίεση ή δείκτες όπως το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη. Επιπλέον τα γεύματα αργά την νύχτα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές σε κάποιους οργανισμούς ή και συμπτώματα όπως η καούρα, καθώς δεν γίνεται σωστά η διαδικασία της πέψης. Συνεπώς, ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων, σύμφωνα με ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας, μπορεί να  βελτιώσει την λειτουργία του οργανισμού και να διατηρήσει την  ισορροπία των δεικτών υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Πόσο επηρεάζει ο παράγοντας χρόνος την σωματική εκγύμναση σε συνάρτηση με την διατροφή

Οι περισσότεροι αθλητές παρατηρείται ότι είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με το χρονοδιάγραμμα της άθλησής τους, αλλά και της διατροφής τους. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι διότι επικρατεί η θεωρία ότι ο σωστός καταμερισμός των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη συμβάλει στην παραγωγή αρκετής ινσουλίνης, ώστε να επιμεριστούν και να αυξηθεί η απορρόφηση των  υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και την απώλεια λίπους αλλά και στην ανάπτυξη των μυών. Η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης ενισχύει την πρόσληψη γλυκόζης στους μύες και συμβάλει στην ανάπλασή τους από την καταστροφή που έχουν υποστεί κατά την προπόνηση και στόχος είναι η υπερτροφία συνήθως. Για να επέλθει η υπερτροφία εκτός από την εκγύμναση με αντίσταση (βάρη) πρέπει να υπάρχει αρκετή πρόσληψη πρωτεΐνης, υδατανθράκων και αμινοξέων που κατά βάση πρέπει να είναι περίπου 0,8-1,2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Υπάρχουν, αντίθετα, και επιστήμονες που θεωρούν ότι το σύνολο των συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός μπορεί να ληφθεί χωρίς πρόβλημα άνευ χρονοδιαγράμματος.

Πώς να χρησιμοποιηθεί ο προγραμματισμός των γευμάτων για την απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με την Leisan Echols, Φυσιολόγο άσκησης και Διατροφολόγο στο Body Holiday της Αγίας Λουκίας, το να ενστερνιστεί κάποιος ένα χρονοδιάγραμμα διατροφής είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση και συνηθίζεται κυρίως από αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό κυρίως. Κατά την άποψή της είναι όντως αποδοτικό για τον οργανισμό, όμως για τον περισσότερο κόσμο αρκεί η ημερήσια πρόσληψη των συστατικών που έχει ανάγκη το σώμα.

Επιπλέον, σημαντικό σύμφωνα με την Echols είναι η εφαρμογή προγράμματος γευμάτων και σε περίπτωση που είναι επιθυμητή η απώλεια βάρους και λίπους. Ο καταμερισμός των γευμάτων εκτός από μεγάλη μεταβολική δυναμική αποκτά και καλύτερο έλεγχο των προσλαμβανόμενων συστατικών. Επιπλέον προτείνεται η κατανάλωση μεγαλύτερου πρωινού και μικρότερου δείπνου καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2013 μπορεί να συμβάλει στην μείωση του σωματικού βάρους. Στην συγκεκριμένη έρευνα που συμμετείχαν 93 παχύσαρκες γυναίκες που διενεργούσαν  καθιστική ζωή, ο στόχος ήταν να μειωθεί το σωματικό βάρος αφενός με την εφαρμογή θερμιδικής μείωσης στις 1400 θερμίδες και αφετέρου ο προγραμματισμός των γευμάτων με μεγαλύτερη ποσότητα τροφών τις πρωινές ώρες και μικρότερη τις βραδινές. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους επιταχύνεται και γίνεται ορθότερα σε περίπτωση που υπάρχει προγραμματισμός στο χρόνο και στην ποσότητα της εκάστοτε τροφής.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Eating Carbs and Fats Together for Optimal Benefits https://www.verywellfit.com/meal-timing-when-to-eat-carbs-fat-and-protein-4154532

High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.20460

Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-5