Σεξουαλική Υγεία

Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει την παραγωγικότητα στην εργασία;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών. Μια πρόσφατη μελέτη που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία λαμβάνει δεδομένα από οκτώ χώρες και διερωτάται αν η πάθηση αυτή μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα στην εργασία. Οι γιατροί ορίζουν τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) ως την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης που είναι επαρκής για το σεξ. Αν και ο υπολογισμός του επιπολασμού της είναι δύσκολος, η ΣΔ εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών. Ανησυχητικά, φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συχνή. Σύμφωνα με μια μελέτη, το 1995, η ΣΔ επηρέασε 152 εκατομμύρια άνδρες, παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, οι συγγραφείς της μελέτης προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί σε 322 εκατομμύρια. Καθώς η ΣΔ γίνεται πιο συχνή, οι ερευνητές επιθυμούν να κατανοήσουν πώς μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό στο σύνολό του. Οι συγγραφείς της πιο πρόσφατης μελέτης που διερεύνησε αυτό το θέμα επικεντρώθηκαν στην “απώλεια παραγωγικότητας στην εργασία, στην εξασθένιση της δραστηριότητας και στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία”.  Η μελέτη τους έλαβε δεδομένα από οκτώ χώρες: Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο The International Journal of Clinical Practice.

Επηρεάζει η στυτική δυσλειτουργία πέρα από την κρεβατοκάμαρα και την εργασία των ανδρών;

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ΣΔ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής, αλλά λίγες έχουν ασχοληθεί με την επίδραση της στην παραγωγικότητα της εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που επιστήμονες σε διάφορες χώρες έχουν εξετάσει αυτά τα ζητήματα, οι μελέτες είναι δύσκολο να συγκριθούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για την αξιολόγηση της ΣΔ και της ποιότητας ζωής. Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν μια πιο “στιβαρή, συνεπή προσέγγιση”. Για τη διερεύνηση, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα ερωτηματολογίου από 52.697 άνδρες ηλικίας 40-70 ετών. Τα ερωτηματολόγια περιλάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της ΣΔ κατά τους τελευταίους 6 μήνες, την εξασθένιση της εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων και την αυτοαναφερόμενη ποιότητα ζωής. Οι έρευνες κατέγραψαν επίσης πληροφορίες σχετικά με μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, το εισόδημα του νοικοκυριού, η απασχόληση, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, η γενική υγεία, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η χρήση καπνού και αλκοόλ και άλλα θέματα υγείας. Η παραγωγικότητα της εργασίας αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο που κάλυπτε, μεταξύ άλλων, τις απουσίες.

Ποια είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της στυτικής δυσλειτουργίας;

Οι άνδρες με ΣΔ είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν, να πίνουν υπερβολικά αλκοόλ και να μην ασκούνται- ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις. Όλες αυτές οι μεταβλητές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την παραγωγικότητα στην εργασία, οπότε οι ερευνητές τις συνυπολόγισαν στην ανάλυσή τους. Όπως αναμενόταν, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό των παραπάνω μεταβλητών, η ΣΔ επηρέαζε σημαντικά την παραγωγικότητα της εργασίας. Διαπίστωσαν την πιο σημαντική μείωση στην Αγγλία, με 2,66 φορές μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικότητας από ό,τι σε όσους δεν είχαν. Σε όλες τις περιοχές, οι άνδρες με ΣΔ είχαν χάσει περισσότερο χρόνο στην εργασία τους λόγω ασθένειας τις τελευταίες 7 ημέρες από τους άνδρες χωρίς δυσλειτουργία (7,1% έναντι 3,2%). Παρόμοια ήταν η κατάσταση και για τον παρόντα χρόνο εργασίας (22,5% έναντι 10,1%). Η απουσία, η παρουσία, η συνολική απώλεια παραγωγικότητας της εργασίας και η μείωση της δραστηριότητας ήταν περισσότερο από δύο φορές υψηλότερη στους άνδρες με ΣΔ από στους άνδρες χωρίς ΣΔ. Επίσης, όπως έχουν καταλήξει προηγούμενες μελέτες, οι βαθμολογίες ποιότητας ζωής ήταν χαμηλότερες για τα άτομα με ΣΔ από εκείνα χωρίς αυτήν, σε όλες τις περιοχές. Καθώς προέρχονται από οκτώ χώρες, η παγκόσμια κάλυψη των δεδομένων υποδηλώνει επίσης ότι το ζήτημα αυτό είναι διάχυτο σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

Είναι τα ευρήματα της μελέτης αυτής αμφισβητήσιμα;

Ωστόσο, η μελέτη έχει σημαντικούς περιορισμούς:

  • Πρώτον, τα δεδομένα του ερωτηματολογίου μπορεί να είναι αναξιόπιστα- για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να αναφέρουν λανθασμένα πόσο χρόνο έχουν πάρει άδεια από την εργασία τους, είτε κατά λάθος είτε λόγω αντιληπτών πολιτισμικών προσδοκιών.
  • Επίσης, σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ΣΔ με μια 5-βάθμια κλίμακα και όχι με ιατρική αξιολόγηση. Η κλίμακα έδωσε έναν τρόπο να απαντήσει κανείς σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της ΣΔ – κυμαινόταν από το 1 (καθόλου) έως το 5 (πάρα πολύ). Τα άτομα που βαθμολογούνταν από 2 έως 5 χαρακτηρίζονταν ως άτομα με ΣΔ . Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα άτομα που βαθμολόγησαν με 2, για παράδειγμα, μπορεί να μην πληρούσαν το όριο για την ιατρική ταξινόμηση της ΣΔ .
  • Παρόλο που οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους μια σειρά μεταβλητών στην ανάλυσή τους, επειδή η μελέτη τους είναι διατομεακή, δεν μπορούν να συμπεράνουν ότι η ΣΔ προκάλεσε πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας.
  • Επίσης, άλλες μεταβλητές που οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή υποστηρίχθηκε από την Pfizer, η οποία παράγει το αρχικό φάρμακο ΣΔ – Viagra. Οι δύο συγγραφείς που αναφέρονται παραπάνω είναι υπάλληλοι της Pfizer και τρεις άλλοι συγγραφείς της μελέτης ήταν αμειβόμενοι σύμβουλοι της Pfizer κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Παρά τους περιορισμούς, πρόκειται για έναν ζωτικό τομέα μελέτης. Καθώς η ΣΔ γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπό της σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου και της κοινωνίας γενικότερα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8254833/

The likely worldwide increase in erectile dysfunction between 1995 and 2025 and some possible policy consequences https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10444124/

The association of erectile dysfunction with productivity and absenteeism in eight countries globally https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijcp.13384

Characterisation, prevalence, and consultation rates of erectile dysfunction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16156418/