Εξαρτησιογόνες ουσίες

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ανάμεσα στους εφήβους και οι γονείς καλούνται να ενημερωθούν για την χρήση τους, ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2018, ένας στους είκοσι μαθητές Γυμνασίου και ένας στους πέντε μαθητές Λυκείου ανέφερε ότι χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό τσιγάρο τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να είναι επικίνδυνα καθώς δεν οδηγούν μόνο σε εθισμό στη νικοτίνη, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο πνευμονικών τραυματισμών. Να υπενθυμίσουμε ότι το φως της δημοσιότητας έχουν δει περισσότερες από 500 περιπτώσεις πνευμονικών τραυματισμών που συσχετίστηκαν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως και αρκετοί θάνατοι που αποδόθηκαν στην χρήση αυτής της εναλλακτικής μορφής καπνίσματος.

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες να ζεσταίνουν και να ατμοποιούν ένα ειδικό υγρό, το οποίο εισπνέεται από τον χρήστη. Αυτό το υγρό, θεωρητικά, μπορεί να περιέχει το οτιδήποτε, όμως τα περισσότερα περιέχουν νικοτίνη και αρωματικά συστατικά μαζί με άλλα χημικά.

Ωστόσο, ο τρόπος που ζεσταίνεται το υγρό στον ατμοποιητή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δημιουργεί χημικά και βαρέα μέταλλα τα οποία έχουν συνδεθεί, από διάφορες μελέτες, με τον καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επιστημονική κοινότητα μάλιστα, δεν γνωρίζει όλα τα συστατικά που υπάρχουν στον ατμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τις επιπτώσεις τους στην υγεία των χρηστών.  Μάλιστα, αυτές οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εισπνοή μαριχουάνας και άλλων ναρκωτικών, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους.

Παρόλο που αρχικά υπήρχε η ελπίδα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, οι ειδικοί σήμερα αμφισβητούν αυτή την άποψη.

Γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νέους;

Η επιστημονική κοινότητα διαμηνύει ότι πέραν από τον πνευμονικό τραυματισμό και άλλα προβλήματα υγείας, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους καθώς:

  • Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αποτελέσει την αρχή του καπνίσματος.
  • Η νικοτίνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η νικοτίνη μπορεί να βλάψει μέρη του εγκεφάλου, τα οποία εμπλέκονται στην προσοχή, τη μάθηση και τη διάθεση και μάλιστα μόνιμα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα και μην καπνίζετε.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για να διαπιστώσετε τι γνωρίζει για αυτό, εάν έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής και εάν το χρησιμοποιούν οι φίλοι του. Μιλήστε του για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου και για τους πνευμονικούς τραυματισμούς που έχουν συσχετιστεί με αυτό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τα συμπτώματα του πνευμονικού τραυματισμού. Ενημερώστε το παιδί σας για τα συμπτώματα του πνευμονικού τραυματισμού, ώστε να μπορεί να ζητήσει βοήθεια εάν χρειαστεί. Τα κύρια συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια και πόνος στήθος. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επίσης ναυτία, εμετό, διάρροια, στομαχόπονο, πυρετό και ανεξήγητη κόπωση.

Στην περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί ήδη ηλεκτρονικό τσιγάρο, συμβουλεύστε το να μιλήσει με ένα γιατρό, ώστε να βρουν μαζί τον καλύτερο τρόπο διακοπής.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved