Διατροφή

Καφές ριζών: Ποιοι τομείς της υγείας βελτιώνονται με την αντικατάσταση της καφεΐνης;

Ο καφές είναι αναμφισβήτητα το εθνικό ποτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξάλλου, οι Αμερικανοί πίνουν κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. Τι προβλήματα όμως, μπορεί να προκαλέσει αυτή η υπερκατανάλωση καφέ;

Ποια προβλήματα προκύπτουν από την υπερκατανάλωση καφέ;

Παρόλο που ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και είναι πολύ καλά ανεκτός από τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν παύει να είναι ένα έντονο ποτό που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.

Για να αποτραπούν τα δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία θα δούμε πιο κάτω, συνιστάται ο καφές ριζών, ως εναλλακτική λύση. Συγκεκριμένα, αυτός ο καφές είναι φτιαγμένος από τη βάση και τη ρίζα κιχωρίου, η οποία αναπτύσσεται στο έδαφος και έχει παρόμοια γεύση με τον καφέ. Πολλοί προτιμούν αυτό το είδος καφέ γιατί τους αρέσει η ήπια γεύση του και άλλοι για να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες δυσάρεστες καταστάσεις:

1. Καούρα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Νεφροπάθειες, η οξύτητα του καφέ και η καφεΐνη που περιέχει, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα καούρας ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα καούρα. Ο καφές ρίζας κιχωρίου έχει λιγότερη οξύτητα και δεν περιέχει καφεΐνη, αλλά με την μετάβαση στον εν λόγω καφέ και νοουμένου ότι καταναλώνατε αρκετή ποσότητα κανονικού καφές, η καούρα ενδέχεται να θέλει λίγο χρόνο για να εξαλειφθεί εντελώς.

2. Διάρροια

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη τονώνει την πεπτική οδό, αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτή της η δράση είναι πολύ δυσάρεστη, καθώς τους προκαλεί έντονη διάρροια. Ο καφές ρίζας κιχωρίου είναι πολύ πιο ήπιος και νοουμένου ότι δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να αποτρέψει τέτοια επεισόδια.

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα άτομα με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ήδη επιρρεπείς στη διάρροια, επομένως είναι λογικό, ο καφές και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη να επιδεινώνουν τα συμπτώματα τους. Επιπλέον, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και κράμπες στην κοιλιακή χώρα και αυτό γιατί τα νεύρα του εντέρου αντιδρούν υπερβολικά στην πέψη. Ο καφές ρίζων, από την άλλη, είναι καταλληλότερος για ευαίσθητα στομάχια, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενεργοποιεί την προαναφερθείσα αντίδραση στα νεύρα του εντέρου.

4. Αϋπνία

Όπως όλοι γνωρίζουμε ήδη, ο καφές προκαλεί αϋπνία και κυρίως όταν καταναλώνεται λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Με την αντικατάσταση, ωστόσο, της καφεΐνης με καφέ ρίζας κιχωρίου, ο ύπνος σας θα παραμείνει ανεπηρέαστος.