Καρκίνος

Καρκίνος προστάτη: Δείτε ποιοι άνδρες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία

Καρκίνος του προστάτη: To φυλετικό παράδοξο! Πιο αποτελεσματική η ακτινοθεραπεία στους μαύρους άνδρες

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Network Open, αποκαλύπτει ένα φυλετικό παράδοξο σε ότι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι μαύροι άνδρες, που συνήθως διαγιγνώσκονται αργότερα και μάλιστα με πιο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τους λευκούς, ανταποκρίνονται καλύτερα στην ακτινοθεραπεία.

Για να καταλήξουν στο πιο πάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν επτά δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 8.800 άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Από αυτούς, οι 1.630 ήταν μαύροι. Οι μαύροι ήταν νεότεροι από τους λευκούς (68 και 71, αντίστοιχα) και είχαν πιο προχωρημένη νόσο όταν γράφτηκαν στις δοκιμές. Σε όλους χορηγήθηκε είτε τυπική, είτε υψηλών δόσεων ακτινοθεραπεία, ενώ μερικοί από αυτούς υποβλήθηκαν και σε ορμονικές θεραπείες. (Ενημερωθείτε για τις νέες θεραπείες ακτινοβολίας του καρκίνου του προστάτη)

Μετά την ανάλυση των επτά δοκιμών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους λευκούς άνδρες, οι μαύροι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου του προστάτη τους και 28% λιγότερες πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου τους σε άλλα όργανα του σώματός τους και θανάτου σε λιγότερο από 10 χρόνια. (Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή πρόληψη του καρκίνου του προστάτη)

Γιατί η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη είναι πιο αποτελεσματική στους μαύρους άνδρες;

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Amar Kishan, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα της μελέτης του «απροσδόκητα», επισήμανε αρχικά ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα φτωχά αποτελέσματα που έχουν γενικότερα οι μαύροι άνδρες σε ότι αφορά τον καρκίνο του προστάτη σήμερα. Όπως εξήγησε, αν οι μαύροι άνδρες με καρκίνο του προστάτη λάμβαναν το ίδιο πρότυπο θεραπείας και παρακολουθούνταν με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούνται οι λευκοί, τότε οι διαφορές σε θέματα επιβίωσης, όχι μόνο θα εξαφανίζονταν, αλλά θα αναστρέφονταν, νοουμένου ότι η παρούσα μελέτη δείχνει ότι έχουν καλύτερη ανταπόκριση στην ακτινοθεραπεία, ακόμη και αν ο καρκίνος τους είναι προχωρημένος. (Διαβάστε για την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη)

Αναφερόμενος στα καλύτερα αποτελέσματα των μαύρων ανδρών από την ακτινοθεραπεία, ο Kishan, εξήγησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος γενετικός μηχανισμός σε μερικούς μαύρους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ο οποίος κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας. Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα οι μαύροι άνδρες μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, δεδομένου ότι μερικές από τις δοκιμές που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη χρονολογούνται τη δεκαετία του 1980 κατά την οποία δεν χρησιμοποιείτο τεχνολογία αιχμής ακτινοβολίας, όπως γίνεται σήμερα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της δίκαιης πρόσβασης των μαύρων στην υγειονομική περίθαλψη, διότι αν υπήρχε αυτή η δίκαιη περίθαλψη, τότε οι μαύροι με καρκίνο του προστάτη αφού ανταποκρίνονται καλύτερα στην ακτινοθεραπεία συγκριτικά με τους λευκούς, δεν θα είχαν τα δυσμενή αποτελέσματα που έχουν σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ωστόσο, είναι το πώς θα αποκτήσουν αυτήν την δίκαιη πρόσβαση στην περίθαλψη οι μαύροι, οι οποίοι δυστυχώς σήμερα λαμβάνουν πολύ χαμηλής ποιότητας θεραπεία.

Περαιτέρω έρευνα

Οι επόμενες μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξέταση της βιολογίας του καρκίνου του προστάτη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με άλλες σε συγκεκριμένες φυλές και εθνικότητες. (Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του καρκίνου του προστάτη;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved