Καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο;

Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά την εφηβεία και την νεαρή ενήλικη ζωή, μπορεί να εξηγήσει την ταχεία αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, τουλάχιστον στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τι σχέση έχουν τα ζαχαρούχα ποτά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gut, ανέλυσε δεδομένα από μια συνεχιζόμενη μελέτη για την υγεία των νοσοκόμων. Η συγκεκριμένη ανάλυση εξέτασε τη συσχέτιση της ποσότητας της ζάχαρης που κατανάλωναν 95.464 νοσοκόμες ηλικίας 25 – 42 ετών, με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, ο οποίος προσδιορίστηκε ότι ξεκίνησε πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Από αυτές, οι 41.272 νοσοκόμες ρωτήθηκαν για το πόσα ζαχαρούχα ποτά συνήθιζαν να καταναλώνουν σε ηλικία 13-15 ετών. Όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν κάθε 4 χρόνια ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την κατανάλωση φρουτοποτών, αθλητικών ποτών, γλυκού τσαγιού και αναψυκτικών. Επιπρόσθετα, συλλέχθηκαν πληροφορίες για πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, ο τρόπος ζωής τους και η τακτική ή μη χρήση ασπιρίνης ή στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και βιταμινών.

Σε διάστημα 24 χρόνων, οι ερευνητές εντόπισαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι συνήθιζαν να πίνουν 2 ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν μόνο 1 την εβδομάδα, διέτρεχαν 2,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης Δρ. Yin Cao, τα πιο πάνω ευρήματα ενισχύουν την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό των ζαχαρούχων ποτών. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που το μέγεθος του δείγματος στην μελέτη ήταν περιορισμένο και τα ευρήματα στα οποία κατέληξε χρειάζονται περαιτέρω επικύρωση από μεγαλύτερες μελέτες, αν η συσχέτιση αυτή επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς το 30% των παιδιών και των εφήβων πολλών χωρών καταναλώνουν περισσότερα από 2 ζαχαρούχα ποτά την ημέρα.

Παρόλο που τα ανωτέρω ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά, ο κίνδυνος για κάθε επιπλέον ζαχαρούχο ποτό αυξάνεται οριακά, αλλά ακόμη και έτσι είναι υπαρκτός. Μάλιστα προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, οπότε θεωρείται δεδομένο ότι η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιοριστεί ακόμη και αν τα πιο πάνω ευρήματα δεν επιβεβαιωθούν.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sugary Drinks Tied to Spike in Colorectal Cancer https://www.webmd.com/colorectal-cancer/news/20210510/sugary-drinks-tied-to-spike-in-colorectal-cancer

expert reaction to study looking at sugary drinks intake and incidence of early-onset colorectal cancer among women https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-study-looking-at-sugary-drinks-intake-and-incidence-of-early-onset-colorectal-cancer-among-women/

Family History Checklist: Questions for Relatives https://www.webmd.com/health-insurance/family-history

Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women https://gut.bmj.com/content/early/2021/05/09/gutjnl-2020-323450

Increase in CRC in Young Adults in Many High-Income Countries https://www.medscape.com/viewarticle/917791

Dramatic Rise in Colorectal Cancer in Younger Adults https://www.medscape.com/viewarticle/876409

What Is Obesity? https://www.webmd.com/diet/obesity/what-obesity-is