Διάγνωση

Οικογενειακό ιστορικό υγείας: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον ιατρό;

Γιατί ο γιατρός ζητά πάντα να μάθει για το οικογενειακό ιστορικό υγείας;

Το οικογενειακό ιστορικό υγείας θα δώσει στον γιατρό σας επιπρόσθετες πληροφορίες για την υγεία σας. Μπορεί τα ερωτήματα για την υγεία των συγγενών σας, να σας φαίνονται ενοχλητικά, αλλά θα βοηθήσουν τον γιατρό σας στο που πρέπει να επικεντρωθεί στη δική σας υγεία. Για παράδειγμα, εάν ο πατέρας σας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, ίσως χρειάζεται να παρακολουθήσει προσεκτικά και τη δική σας. Τόσο τα γονίδια, όσο και ο τρόπος ζωής της οικογένειας σας, μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία σας, καθώς και τα δύο κληροδοτούνται σε εσάς από τους γονείς σας.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας;

Ενημερώστε το γιατρό σας, για τις ασθένειες που βίωσαν ή βιώνουν οι εξ ’αίματος συγγενείς σας, τις ηλικίες κατά τις οποίες τους εμφανίστηκαν, όπως και για τις αιτίες θανάτου τους (εάν έχουν πεθάνει). Συγκεκριμένα, μιλήστε στο γιατρό σας για τυχόν χρόνιες καταστάσεις (όπως ο διαβήτης ή το άσθμα) ή σοβαρές ασθένειες (όπως ο καρκίνος ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο) που έχουν ή είχαν οι γονείς, οι παππούδες και τα αδέλφια σας και για το πόσο χρονών ήταν όταν ξεκίνησε το πρόβλημα υγείας τους. Επιπρόσθετα, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχει πεθάνει κάποιος από κάποια ασθένεια και πόσο χρόνο ήταν όταν πέθανε. Τέλος, μιλήστε του για τον τρόπο ζωής της οικογένειας σας και τον τρόπο διατροφής της, γιατί αυτές οι συνήθειες τείνουν να «κληροδοτούνται» από τους γονείς στα παιδιά. Με απλά λόγια, μια οικογένεια τείνει να έχει τις ίδιες συνήθειες.

Αν κάποιος από την οικογένεια μου έχει περάσει μια ασθένεια θα την αποκτήσω και εγώ;

Όταν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση για μια ασθένεια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ασθενήσει. Γενετική προδιάθεση σημαίνει απλά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσει, συγκριτικά με άλλους ανθρώπους. Ορισμένες καταστάσεις υγείας που είναι κληρονομικές είναι:

Έχει σημασία η εθνικότητα μου;

Ο γιατρός ενδέχεται να σας ρωτήσει για την εθνικότητά σας, όμως τί σημασία έχει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που έχουν τις ρίζες τους σε ορισμένα μέρη του κόσμου, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, οι Αφρο-Αμερικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δρεπανοκυτταρική αναιμία και οι Εβραίοι από την Ανατολική Ευρώπη είναι πιθανότερο να γεννηθούν με τη νόσο Tay-Sachs.

Από πού μπορώ να πάρω πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό μου;

1. Ρωτήστε – Ψάξτε σε αναμνηστικά

Αν δεν γνωρίζετε πολλά για την υγεία των στενών συγγενών σας, βρείτε χρόνο και ρωτήστε τους. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να σας βοηθήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο, ρωτήστε άλλους συγγενείς, θείους, θείες, ξαδέρφια για να συλλέξετε όποια πληροφορία μπορείτε. Παράλληλα, ψάξτε σε οικογενειακά αναμνηστικά, όπως σημειωματάρια κ.α.

2. Βοήθεια online

Το γραφείο του Γενικού Χειρουργού των Η.Π.Α. έχει έναν εύκολο τρόπο που θα σας βοηθήσει να συλλέξετε αυτού του είδους τις πληροφορίες. Ονομάζεται «πορτρέτο υγείας της οικογένειας μου», το οποίο είναι διαθέσιμο online και μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για το οικογενειακό σας δέντρο και τις ασθένειες των μελών του. Μπορείτε μάλιστα να το κατεβάσετε και να το δείξετε στον γιατρό σας.

3. Συλλέξτε πιστοποιητικά

Στην περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις που κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει, τότε, ανάλογα με τους κανόνες του κράτους που διαμένετε μπορείτε να πάρετε αντίγραφα από τα πιστοποιητικά θανάτου και τα ιατρικά αρχεία των συγγενών σας, τα οποία θα σας δώσουν αρκετές λεπτομέρειες, όπως η αιτία και ο χρόνος θανάτου, η εθνική καταγωγή κ.α

4. Αποταθείτε σε μια ερευνητική εταιρία

Εάν δεν γνωρίζετε αρκετά για τους συγγενείς σας και δεν έχετε χρόνο να το ψάξετε μόνοι σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν να ψάξουν πληροφορίες για εσάς και να σας συμπληρώσουν το οικογενειακό σας δέντρο. Αρκεί να γνωρίζετε έστω τα ονόματα των συγγενών σας. Επικοινωνήστε μαζί τους και θα σας βοηθήσουν.

5. Τεστ DNA

Τέλος, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να κάνετε ένα τεστ DNA. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσετε ένα δείγμα από το σάλιο σας σε μια εξειδικευμένη εταιρία, η οποία θα το αναλύσει και ακολούθως θα σας δώσει μια αναφορά. Αυτή η αναφορά θα σας δώσει μια εικόνα για το αν έχετε γενετικές προδιαθέσεις για κάποιες ασθένειες.

Συμπερασματικά

Ενημερώστε το γιατρό σας για το τι γνωρίζετε σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό σας, ακόμη και αν δεν έχετε όλες τις πληροφορίες. Ακόμα κι αν λείπουν κάποια στοιχεία, αυτά που ήδη γνωρίζετε μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.