Ψυχική υγεία

Κατάθλιψη: 4 θετικές δεξιότητες για την διαχείρισή της

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που συνήθως είναι δύσκολο να εκφραστεί και να κατανοηθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο ασθενής δεν θέλει να νιώθει θλίψη, αλλά αδυνατεί να την διαχειριστεί και να την αποβάλει. Μάλιστα,  τείνει να μην θέλει να κάνει τίποτα που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Αντίθετα, προβαίνει σε ενέργειες που τροφοδοτούν την κατάστασή του και τον οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο θλιβερών συναισθημάτων.

Πώς θα διαχειριστείτε με θετικό τρόπο την κατάθλιψή σας;

1. Δημιουργείστε μια λίστα με τις εκκρεμότητές σας

Τα άτομα με κατάθλιψη πρέπει να κάνουν πράγματα που τους ενεργοποιούν και ανεβάζουν τη διάθεσή τους. Παρότι αυτό φαίνεται δύσκολο, πρέπει να πιέσουν τον εαυτό τους αν θέλουν να νιώσουν καλύτερα. Το μυαλό τους όμως, λειτουργεί ασταμάτητα και πολλές φορές επηρεάζεται η διαύγεια της σκέψης και της μνήμης τους. Ως εκ τούτου, η δημιουργία μιας λίστας με τις εκκρεμότητές τους, θα τους βοηθήσει να νιώσουν ενεργοί και ότι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να μην ξεχνάνε τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους.

2. Περάστε χρόνο έξω από το σπίτι

Ο χρόνος που περνάμε έξω από το σπίτι, μας αλλάζει τη διάθεση και αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με κατάθλιψη. Αν ταλαιπωρείστε, λοιπόν, από κατάθλιψη, φροντίστε να περνάτε αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε να κάνετε, αρκεί να μην είστε κλεισμένοι συνέχεια σε τέσσερις τείχους. Βγείτε βόλτα στο πάρκο, αναπνεύστε καθαρό αέρα ο οποίος καθαρίζει το μυαλό και αναζωογονεί τη διάθεση, κάντε τρέξιμο ή βγείτε για καφέ με φίλους.

3. Σημειώστε σε ένα τετράδιο τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων

Τα άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και δεν μπορούν κατανοήσουν τις αιτίες που τους οδηγούν σε αυτά. Μάλιστα, αδυνατούν να νιώσουν ευγνωμοσύνη για όσα θετικά έχουν στη ζωή τους και προσκολώνται μόνο στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν. Αγνοούν οτιδήποτε καλό υπάρχει γύρω τους και αφήνονται στην θλίψη τους. Για να ξεφύγετε από τα αρνητικά συναισθήματα, κάθε πρωί φροντίστε να σημειώνετε σε ένα τετράδιο 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμων, 3 στόχους που θέλετε να πετύχετε, 3 συναισθήματα που θέλετε να νιώσετε, 3 άτομα που θέλετε να στείλετε την αγάπη σας και 3 πράγματα που είστε σήμερα. Τονίζεται ότι πρέπει να επικεντρώνεστε μόνο στα θετικά και όχι στα αρνητικά. Φροντίστε επίσης να ξεκινάτε τη μέρα σας με χαμόγελο.

4. Επικεντρωθείτε σε ασκήσεις προσοχής

Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις προσοχής βοηθούν το μυαλό να ηρεμήσει ταυτόχρονα με το σώμα. Αφιερώστε μόνο 10 λεπτά την ημέρα για να διαλογιστείτε και θα αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και θετικά.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved