Ψυχική υγεία

Κορωνοϊός: 5 τρόποι για να βοηθήσετε άτομα με Αlzheimer να βιώσουν ομαλότερα την καραντίνα

© motortion | Dreamstime Stock Photos
© motortion | Dreamstime Stock Photos

Η COVID-19 και η κοινωνική απομόνωση που απαιτείται για την αναχαίτηση του ιού, αποτελεί πρόκληση για περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν με τη νόσο του Alzheimer και τα άτομα που τους φροντίζουν.

Στο άρθρο αυτό, η Monica Townsend, ειδικός σε θέματα Κατάρτισης και Συμβουλευτικής που αφορούν την Γήρανση και ειδικός στην Υγειονομική Φροντίδα, στο Πανεπιστήμιο Rutgers, μοιράζεται μαζί μας μερικούς τρόπους με τους οποίους θα βοηθηθούν οι φροντιστές των ατόμων με Alzheimer, για να μπορέσουν να βοηθήσουν με τη σειρά τους, τους πάσχοντες με τη νόσο να βιώσουν όσο γίνεται ομαλότερα την καραντίνα.

Πώς οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες με Alzheimer να βιώσουν ομαλότερα την καραντίνα;

  1. Φτιάξτε μια νέα ρουτίνα. Αν ο ασθενείς, ακολουθούσε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, την οποία δεν μπορεί να ακολουθήσει τώρα με την καραντίνα, θα ήταν χρήσιμο να δομήσετε την ημέρα του με άλλες δραστηριότητες στο σπίτι, που θα τον ευχαριστούν εξίσου. Για παράδειγμα, δημιουργήστε μαζί τη λίστα για το σουπερμάρκετ, οργανώστε το σπίτι, συγυρίστε τα ρούχα, ακούστε μουσική, χορέψτε, διαβάστε ένα βιβλίο, φτιάξτε κάρτες και στείλτε τις σε αγαπημένα πρόσωπα κλπ. Αυτές είναι μόνο μερικές δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να συμπεριλάβετε στη νέα ρουτίνα.
  2. Πρακτική αυτοφροντίδας. Τόσο εσείς, όσο και το αγαπημένο σας πρόσωπο, πρέπει να φροντίζετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας ηρεμούν και σας ευχαριστούν. Μην ακούτε ειδήσεις συνέχεια εάν σας προκαλούν άγχος. Κάντε μικρά διαλείμματα από την ενασχόληση σας, τεντωθείτε και αναπνεύστε βαθιά. Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή. Κάντε μια βόλτα μαζί στο τετράγωνο. Σκεφτείτε θετικά.
  3. Αντιμετωπίστε το άγχος. Όλοι μας, αυτή την περίοδο είναι λογικό να νιώθουμε πιο έντονο άγχος εξαιτίας του εγκλεισμού. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να νιώθει έντονο στρες και να του είναι δύσκολο να εκφράσει αυτά που νιώθει. Στην περίπτωση, λοιπόν, που  παρατηρήσετε ανησυχία στο πρόσωπο του, κάντε κάτι για του αλλάξετε τη διάθεση, κάτι που θα τον κάνει να νιώσει ασφάλεια και ότι είστε εκεί ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, παίξτε ή ακούστε μουσική, χτενίστε του τα μαλλιά, δείτε άλμπουμ φωτογραφιών, πείτε ιστορίες ή παίξτε ένα παιχνίδι.
  4. Φροντίστε για τις πνευματικές του ανάγκες. Όπως και εσείς, έτσι και ο αγαπημένος σας, μπορεί να νιώθει την ανάγκη να καλύψει τις πνευματικές του ανάγκες, ειδικά τώρα που είναι κλεισμένος στο σπίτι και δεν μπορεί να επισκεφτεί την εκκλησία. Συμπεριλάβετε λοιπόν, στην καθημερινή ρουτίνα, δραστηριότητες που σχετίζονται με την πνευματικότητα, όπως το να πείτε μαζί μια προσευχή ή να διαβάσετε ένα βιβλίο που σχετίζεται με την θρησκεία. Η πνευματική σύνδεση, τους βοηθά να βρουν νόημα στη ζωή τους και να νιώσουν ηρεμία.
  5. Μείνετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ίσως είναι πιο δύσκολο να παραμείνετε σε επαφή με όσους αγαπάτε ενώ είστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά χάρη στην τεχνολογία, αυτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Μια απλή βιντεόκληση ή μια απλή συνομιλία, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και να δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

5 WAYS TO HELP THOSE WITH ALZHEIMER’S DURING COVID-19 https://www.futurity.org/alzheimer-s-during-covid-19-caregivers-2327172/

A LITTLE TRAINING BOOSTS THE SPIRITUAL SIDE OF ELDER CARE https://www.futurity.org/elder-care-and-spirituality-2189372/

TOO MUCH COVID-19 NEWS COULD HARM YOUR HEALTH https://www.futurity.org/covid-19-news-distress-2320892/

9 OF 10 DEMENTIA CAREGIVERS DON’T GET ENOUGH SLEEP https://www.futurity.org/dementia-caregivers-sleep-1826842/