Τι αισθάνεσαι;

Ορθοπεδικά

Κύφωση: Μπορεί η άσκηση να προλάβει ή να βελτιώσει την κύφωση;

Στην καθημερινότητα μας, κάνουμε ασυναίσθητα κινήσεις που αφήνουν το σώμα μας να συνηθίσει να γέρνει μπροστά. Για παράδειγμα, αν συνηθίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο με σκισμένο το κεφάλι, εάν παίζουμε στον υπολογιστή για πολλές ώρες ή κρατάμε το κινητό σκυμμένοι από πάνω του, με τον καιρό το σώμα θα οδηγηθεί σε φυσικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές θα αρχίσουν να δυσκολεύουν την ευθυγράμμιση του σώματος και θα αρχίσει να δημιουργείται μια καμπυλότητα στο πάνω μέρος της πλάτης, η οποία ονομάζεται κύφωση.

Ποιες είναι οι αιτίες της κύφωσης;

Η κύφωση μπορεί να προκληθεί από διάφορες ιατρικές αιτίες, όπως η αρθρίτιδα, τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση στη σπονδυλική στήλη, οι ολισθαμένοι δίσκοι και οι τραυματισμοί. Ωστόσο, πέραν από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις, η κύφωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας κακής στάσης του σώματος, η οποία αποδυναμώνει τους μυς της πλάτης και τους κάνει άκαμπτους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κρατήσουν το επάνω μέρος του σώματος στη σωστή του θέση.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή την αντιμετώπιση της κύφωσης;

Εάν έχετε ήδη παρατηρήσει ότι το σώμα σας άρχισε να γέρνει προς τα εμπρός ή απλά θέλετε να προλάβετε μελλοντικές καταστάσεις, αρχίστε να ασκήστε και αλλάξτε τον τρόπο που ζείτε. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Δρ. Beth Frates, κλινικό καθηγητή φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στη Ιατρική Σχολή του  Harvard, εκείνο που χρειάζεται για να παραμείνει το σώμα σε όρθια και σωστή στάση είναι η ενεργός συμμετοχή του ανθρώπου, η σωστή στάση του σώματος κατά την διάρκεια διάφορων δραστηριοτήτων και κυρίως η συμμετοχή σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας.

Γιατί πρέπει να μας νοιάζει η στάση του σώματος μας;

Η κακή στάση του σώματος μειώνει τη δύναμη των μυών, υποβαθμίζει την ισορροπία και μακροπρόθεσμα οδηγηθεί σε άλλα φυσικά προβλήματα, τα οποία σε μερικούς ανθρώπους ξεκινούν από πολύ νωρίς ηλικιακά. Οι έρευνες μάλιστα, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για την σωστή στάση του σώματος τους, αρχίζουν να επηρεάζονται από την εφηβεία και μέχρι να φτάσουν στη μέση ηλικία αρχίζουν ήδη να παρατηρούν αλλαγές στο σώμα τους και να βιώνουν χρόνιο πόνο.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Frates, η μη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα. Ας σκεφτούμε το σώμα μας σαν μια αλυσιδωτή κάθετη γραμμή πάνω στην οποία ακουμπούν τα διάφορα μέρη του σώματος μας.  Αν λοιπόν το σώμα δεν είναι ευθυγραμμισμένο, τα υπόλοιπα μέρη του σώματος τραβιούνται από την σωστή τους θέση με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι μυϊκοί πόνοι και άλλα προβλήματα.

Μπορεί η κύφωση να βελτιωθεί;

Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και αν ένας άνθρωπος έχει ήδη αναπτύξει κύφωση, μπορεί να βελτιώσει την στάση του σώματος του. Η στάση του σώματος, για να βελτιωθεί, πρέπει η σπονδυλική στήλη να αναπτύξει ευελιξία και δύναμη. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει σε όρθια θέση.

Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 για την Διεθνή Οστεοπόρωση, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα εξάμηνο πρόγραμμα που περιλάμβανε στάσεις και ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη σπονδυλική στήλη, ήταν σε θέση να μειώσουν την κύφωση τους, σε αντίθεση με ανθρώπους που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, που βελτιώνει την στάση του σώματος, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους που έχουν αυτή την καμπυλότητα στο πάνω μέρος της  πλάτης τους.

Ομοίως, μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, διαπίστωσε ότι η άσκηση ήταν σε θέση να βελτιώσει την κύφωση του πάνω μέρους της πλάτης των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις ενδυναμώσης είναι πιο αποτελεσματικές από ότι οι απλές ασκήσεις για τη βελτίωση της κύφωσης.

Ποιες ασκήσεις είναι οι καταλληλότερες για την βελτίωση της στάσης του σώματος;

Η γιόγκα και το tai chi είναι δυο τύποι ασκήσεων που βελτιώνουν την στάση του σώματος, σύμφωνα με τον Δρ. Frates, καθώς και οι δύο συνδυάζουν δύναμη και ευελιξία. Η γιόγκα επικεντρώνεται σε απαλές εκτάσεις και στάσεις του σώματος. Το Tai chi είναι μια μορφή άσκησης mind-body, η οποία περιγράφεται και ως «Διαλογισμός σε κίνηση», καθώς χρησιμοποιεί αργές, ρέουσες, χορογραφικές κινήσεις. Επιπρόσθετα, οι ασκήσεις που στοχεύουν το πάνω μέρος του σώματος, τα χέρια, την πλάτη και την κοιλιά, επίσης, ωφελούν τη σωστή στάση του σώματος και ενισχύουν τους μυς.

Τέλος, πέραν από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε το τι είναι σωστή στάση του σώματος και κάθε φορά, που στην καθημερινότητα σας, νιώθετε το σώμα σας να καμπουριάζει μπροστά, να το επαναφέρετε συνειδητά στην σωστή του θέση. Αυτό θα αποτρέψει το σώμα από το να συνηθίσει να γέρνει μπροστά και κατά συνέπεια να αναπτύξει ή να επιδεινώσει την κύφωση. Να υπενθυμίσουμε ότι σωστή στάση του σώματος, σημαίνει ίσια πλάτη με το κεφάλι και τα μάτια να κοιτούν ευθεία μπροστά.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι