Υγεία Δέρματος

Κυτταρίτιδα: Είναι πράγματι εφικτό να απαλλαγείτε από αυτήν;

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί στο δέρμα σας μια λακουβώδη, εξογκωμένη ή πτυχωτή εμφάνιση. Εμφανίζεται όταν θύλακες λίπους ωθούνται μέσα από τον συνδετικό ιστό και κάθονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή με τυρί cottage.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία της κυτταρίτιδας. Γνωρίζουν όμως ότι η σχέση μεταξύ του δέρματος, του συνδετικού σας ιστού και του λίπους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Παράγοντες όπως, η γενετική, η ηλικία και ο τρόπος ζωής μπορούν να την επιδεινώσουν.

Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, το να έχετε κυτταρίτιδα δεν σημαίνει ότι είστε υπέρβαροι.  Άνθρωποι όλων των μεγεθών και σωματικών σχημάτων μπορεί να την έχουν. Στην πραγματικότητα, περίπου το 80-98% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται γύρω από τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς.

Η κυτταρίτιδα είναι ακίνδυνη, αλλά παραμένει μια αισθητική ανησυχία για ορισμένους ανθρώπους. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς την κυτταρίτιδα, αλλά υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων και θεραπειών που βοηθούν στη μείωσή της.


Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;

Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας είναι ακόμη άγνωστη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι προέρχεται από τη σχέση μεταξύ του δέρματός σας, των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού.

Το δέρμα σας έχει τρία στρώματα:

 • Επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα του δέρματος)
 • Δέρμα (μεσαίο στρώμα του δέρματος)
 • Υποδόριος ιστός (εσωτερικότερο στρώμα του δέρματος)

Το υποδόριο στρώμα περιέχει λιποκύτταρα που συγκρατούνται στη θέση τους από μια μήτρα ινών κολλαγόνου ή συνδετικού ιστού. Ο μυς και το δέρμα συγκρατούνται μεταξύ τους από την υποδόρια στιβάδα.

Η κυτταρίτιδα συμβαίνει όταν τα λιποκύτταρα ξεφεύγουν από τη μήτρα ινών κολλαγόνου και μετακινούνται πιο κοντά στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Αυτό προσδίδει στο δέρμα μια εξογκωμένη, πτυχωτή ή βαθουλωμένη όψη.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με μεταβολές στη φυσιολογική λειτουργία του υποδόριου στρώματος και του συνδετικού ιστού, όπως:

 • Υπερπληθυσμός λιποκυττάρων
 • Κακή κυκλοφορία ή οξυγόνωση
 • Κατακράτηση υγρών εντός του συνδετικού ιστού
 • Φλεγμονή
 • Αλλοίωση των λιποκυττάρων
 • Δυσκαμψία του συνδετικού ιστού

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσετε κυτταρίτιδα ή να την επιδεινώσετε.

 1. Φύλο

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει κυρίως τα άτομα που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση. Μια θεωρία το αποδίδει αυτό στο ότι οι άνδρες έχουν ισχυρότερο συνδετικό ιστό με λιγότερο υποδόριο λίπος. Μια άλλη θεωρία συνδέει τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) με την ανάπτυξη κυτταρίτιδας.

Αν και η κυτταρίτιδα είναι σπάνια για τους άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε άνδρες με μια κατάσταση που τους εκθέτει σε γυναικείες ορμόνες. Αυτό περιλαμβάνει το σύνδρομο Klinefelter, την ανεπάρκεια ανδρογόνων, τον υπογοναδισμό και τη θεραπεία με οιστρογόνα για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι γυναικείες ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στο υποδόριο στρώμα. Η εφηβεία συχνά επιταχύνει την κυτταρίτιδα καθώς αυτές οι γυναικείες ορμόνες αυξάνονται.

 1. Γενετική

Η ύπαρξη μελών της οικογένειας με κυτταρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε και εσείς κυτταρίτιδα. Τα γονίδια επηρεάζουν την κυτταρίτιδα επειδή επηρεάζουν τα κύτταρα και τις δομές που επηρεάζουν τη φλεγμονή, τους υποδοχείς ορμονών, τη ροή του αίματος και την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

 1. Ηλικία

Καθώς γερνάτε, το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παράγει το σώμα σας για να διατηρεί το δέρμα σας υγιές και ελαστικό. Οι ορμόνες επίσης αλλάζουν με την ηλικία. Και οι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία του συνδετικού σας ιστού.

Η γήρανση προκαλεί επίσης αποδυνάμωση του δέρματος, απώλεια ελαστικότητας, χαλάρωση και μεγαλύτερη ευθραυστότητα. Σε συνδυασμό με τον πιο άκαμπτο συνδετικό ιστό, αυτοί οι παράγοντες διευκολύνουν τα λιποκύτταρα να σπρώχνονται έξω από το διαμέρισμά τους και να ωθούνται προς το δέρμα.

 1. Τρόπος ζωής

Μελέτες δείχνουν ότι οι ακατάλληλες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Αυτό αποδυναμώνει τον μυϊκό τόνο και μειώνει την οξυγόνωση του λιπώδους ιστού
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ακατάλληλη αποθήκευση λίπους
 • Το κάπνισμα: Το κάπνισμα σας εκθέτει σε περισσότερες ελεύθερες ρίζες, επηρεάζοντας την κυκλοφορία
 • Κακή διατροφή: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λιπών, αλάτων και συντηρητικών οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα

Ποιοι είναι οι βαθμοί της κυτταρίτιδας;

Οι ακόλουθοι βαθμοί ταξινομούν τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας:

 • Βαθμός 0: Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο δέρμα ή λακκούβες όταν ασκείται πίεση στο δέρμα
 • Βαθμός 1: Δεν μπορείτε να δείτε αλλαγές όταν ξαπλώνετε ή στέκεστε, αλλά υπάρχουν λακκάκια όταν ασκείται πίεση στο δέρμα
 • Βαθμός 2: Το δέρμα είναι λείο όταν ξαπλώνετε, αλλά υπάρχουν ορατά λακκάκια όταν στέκεστε όρθιοι
 • Βαθμός 3: Εμφανή λακκούβες του δέρματος εμφανίζονται όταν στέκεστε και ξαπλώνετε και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο

Πώς να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα;

Οι δερματολόγοι προσφέρουν πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς τους με κυτταρίτιδα. Οι μόνιμες λύσεις απαιτούν εκτεταμένη αναδιαμόρφωση του λίπους, του κολλαγόνου και του συνδετικού ιστού. Οι πιο μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις περιλαμβάνουν το συνδυασμό πολλαπλών τύπων θεραπειών.

 1. Μασάζ

Οι πρώτες προσπάθειες για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας περιλάμβαναν έντονο μασάζ σε συνδυασμό με έναν τοπικό παράγοντα. Τώρα υπάρχει μια μηχανική θεραπεία μασάζ που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θετικής και αρνητικής πίεσης από δύο κυλίνδρους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η συσκευή μασάζ βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα.

 1. Κρέμες

Ορισμένες τοπικές φόρμουλες βελτιώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και συσφίγγουν το δέρμα, αλλά σπάνια λειτουργούν πραγματικά στην κυτταρίτιδα. Το πρόβλημα με τη χρήση μόνο τοπικών θεραπειών είναι ότι είναι δύσκολο για τα ενεργά συστατικά να φτάσουν στο επίπεδο που πρέπει να φτάσουν για να έχουν αποτέλεσμα.

Τα πιο δραστικά συστατικά σε αυτές τις τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Καφεΐνη
 • Θεοφυλλίνη
 • Αμινοφυλλίνη
 • Ρετινοειδή
 1. Συσκευές με βάση την ενέργεια

Οι συσκευές που βασίζονται στην ενέργεια χρησιμοποιούν ενέργεια από ραδιοσυχνότητες, ακουστικά κύματα, λέιζερ και φως για την προσωρινή αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 • Ραδιοσυχνότητα: Αυτό περιλαμβάνει ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούν θερμική ενέργεια και θερμότητα για την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και τη διάσπαση του λίπους. Οι νεότερες συσκευές έχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Συνδυάζουν φως, διπολική ραδιοσυχνότητα, αναρρόφηση του δέρματος και μασάζ
 • Λέιζερ και φωτοθεραπεία: Οι συσκευές λέιζερ και φωτός χρησιμοποιούν μήκη κύματος για την εκπομπή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια θερμαίνει τον περιβάλλοντα ιστό, διεγείροντας την αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και αυξάνοντας την κυκλοφορία του δέρματος. Αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της εμφάνισης και της λείας του δέρματος
 • Θεραπεία ακουστικών κυμάτων: Πρόκειται για κύματα πίεσης που διασπούν τα λιποκύτταρα, βελτιώνουν τη ροή του αίματος, βοηθούν στη λεμφική αποστράγγιση και διεγείρουν την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου. Περιλαμβάνει πολλαπλές συνεδρίες σε διάστημα αρκετών εβδομάδων
 1. Ενέσιμα

Τα ενέσιμα είναι ουσίες που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα μέσω μιας μικρής βελόνας. Παραδείγματα ενέσιμων ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Clostridium histolyticum (Xiaflex): Αυτό το ένζυμο απελευθερώνει σκληρυντικές ίνες, ανακατανέμει τα λιποκύτταρα και διεγείρει την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου. Αυτό το ενέσιμο μπορεί να προκαλέσει έντονους μώλωπες
 • Υδροξυαπατίτης ασβεστίου (CaHa): Αυτό το δερματικό πληρωτικό γεμίζει και εξομαλύνει το δέρμα
 • Μικροσφαιρίδια πολυ-l-γαλακτικού οξέος: Πρόκειται για έναν άλλο τύπο δερματικού πληρωτικού υλικού που μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση ουλών, ρυτίδων και κυτταρίτιδας

Πώς να προλάβετε την κυτταρίτιδα;

Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε πλήρως την κυτταρίτιδα, βοηθά η αντιμετώπιση των παραγόντων του τρόπου ζωής που επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Διατροφή με υγιεινή διατροφή (μείωση της φλεγμονής, πρόληψη της κατακράτησης νερού, διατήρηση του δέρματος και των συνδετικών ιστών σε υγιή κατάσταση)
 • Άσκηση (βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει τον μυϊκό τόνο)
 • Διακοπή του καπνίσματος (το κάπνισμα γερνάει το δέρμα σας)
 • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα)
 • Ενυδάτωση (η κατανάλωση άφθονου νερού μειώνει την κατακράτηση νερού)


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pilot study of histology aspect of cellulite in seventy patients who differ in BMI and cellulite grading https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.14584

Insights Into the Pathophysiology of Cellulite: A Review https://journals.lww.com/dermatologicsurgery/Fulltext/2020/10001/Insights_Into_the_Pathophysiology_of_Cellulite__A.13.aspx

Anatomy, Skin (Integument), Epidermis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/

Treatment for cellulite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647518300418?via%3Dihub

Advances in Dermatology and Allergology termedia.pl/Cellulite-a-cosmetic-or-systemic-issue-Contemporary-views-on-the-etiopathogenesis-of-cellulite,7,33343,0,1.html

Cigarettes Smoking and Skin: A Comparison Study of the Biophysical Properties of Skin in Smokers and Non-Smokers https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/