Υγεία Δέρματος

Λεύκη: Πώς προκαλείται και πως αντιμετωπίζεται;

Το δέρμα είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε ένα άνθρωπο όταν τον συναντάμε και είναι πολύ πιθανόν να έχετε δει ανθρώπους με λευκά σημάδια πάνω στο δέρμα τους. Αυτός ο αποχρωματισμός ονομάζεται λεύκη.

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και βλάπτει τα κύτταρα του σώματος.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα μας από τα μικρόβια, ωστόσο στη περίπτωση της λεύκης, τα ανοσοκύτταρα επιτίθενται και σκοτώνουν τα κύτταρα που παράγουν χρώμα του δέρματος (στα μελανοκύτταρα που παράγουν μελανίνη), με αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει λευκό. Αυτά τα χρωστικά κύτταρα ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Η λεύκη, εκτός από τα άσπρα σημάδια που προκαλεί στο δέρμα, μπορεί να επηρεάσει κατά τον ίδιο τρόπο και τα μαλλιά και να προκαλέσει φλεγμονή στα μάτια και τα αυτιά, διότι και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν μελανοκύτταρα.

Πώς γίνεται διάγνωση της λεύκης;

Ο γιατρός για να κάνει διάγνωση λεύκης, εξετάζει αρχικά προσεκτικά το δέρμα του ασθενούς, χρησιμοποιώντας ένα λευκό ειδικό φως για να ελέγξει καλύτερα τα λευκά σημεία του δέρματος.

Ακολούθως, παίρνει ένα μικρό δείγμα δέρματος, για να αναζητήσει και να εξετάσει τα μελανοκύτταρα.

Ποιες συνέπειες έχει η λεύκη στη ζωή των ασθενών;

Παρόλο που η λεύκη δεν είναι επώδυνη, συνήθως προκαλεί κνησμό στα σημεία του δέρματος που χάνουν το χρώμα τους.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της λεύκης είναι ψυχολογικός. Οι ασθενείς συνήθως βιώνουν αισθήματα θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, γιατί νιώθουν στοχοποιημένοι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δερματολόγο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Δρ John Harris, «η λεύκη μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, επειδή επηρεάζει μέρη του σώματος που δεν μπορούν να κρυφτούν».

Πώς θεραπεύεται η λεύκη;

Για τη θεραπεία της λεύκης υπάρχουν πολλών ειδών θεραπείες. Μερικές στοχεύουν στην επιβράδυνση της νόσου, ενώ άλλες στην αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος. Όλες όμως, χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν.

Ένα τύπος θεραπείας, ονομάζεται UVB φωτοθεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικοί λαμπτήρες που ενθαρρύνουν τα χρωστικά κύτταρα του δέρματος να αναγεννηθούν. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να λειτουργεί σε κάποια σημεία του σώματος καλύτερα από ότι σε άλλα.

Ένας άλλος τύπος θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή (κρέμα, χάπια), η οποία στοχεύει στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με το Δρ. Harris, όταν κάποιος σταματήσει τη θεραπεία του, η λεύκη επανέρχεται και ως εκ τούτου οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους για να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξεχάσει» τα μελανοκύτταρα και να σταματήσει να τους επιτίθεται.

Τέλος, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν οι περιοχές που επηρεάζονται είναι μεγάλες, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Patchy Skin - Vitiligo Explained https://newsinhealth.nih.gov/2021/03/patchy-skin

Ruxolitinib cream for treatment of vitiligo: a randomised, controlled, phase 2 trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32653055/

Antibody blockade of IL-15 signaling has the potential to durably reverse vitiligo https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30021889/