Υγεία Δέρματος

Μαύρα στίγματα στη μύτη: Πώς να απαλλαγείτε σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται από τη συσσώρευση βακτηρίων, βρωμιάς, νεκρών κυττάρων και ελαίων στους πόρους του δέρματος, οι οποίοι κατά συνέπεια φράσσονται και παίρνουν εκείνο το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα που έχουμε στο μυαλό μας σαν μαύρες μικρές κουκκίδες. Τα μαύρα στίγματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος ακμής που επηρεάζει κυρίως σημεία του σώματος που έχουν πολλούς αδένες και τριχοθυλάκια. (Πώς να εξαφανίσετε τα μαύρα στίγματα χωρίς να τραυματίσετε το δέρμα σας;)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαύρα στίγματα, που επηρεάζουν κυρίως τη μύτη που αποτελείται από πολλούς αδένες, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι στην πραγματικότητα μαύρα στίγματα, αλλά σμηγματογόνα νημάτια, τα οποία βρίσκονται στην επένδυση των πόρων και βοηθούν το σμήγμα να εξέλθει από τους πόρους και να λιπάνει το δέρμα. Τα σμηγματογόνα νημάτια γίνονται ορατά όταν γεμίσουν με λίπος και έλαια. Ωστόσο, διαφέρουν από τα μαύρα στίγματα ως προς την όψη όταν παρατηρηθούν με προσοχή και ως προς την δυσκολία που υπάρχει στην αφαίρεσή τους. 

Συγκεκριμένα, τα σμηγματογόνα νήματα είναι πιο γραμμικά και είναι ευκολότερο να αφαιρεθούν από το δέρμα, σε αντίθεση με τα μαύρα στίγματα, τα οποία είναι πιο κυκλικά και πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από το δέρμα, διότι αναπτύσσονται και είναι παγιδευμένα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Τα μαύρα στίγματα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν μέσω της τριβής και μάλιστα, ακόμη και μετά την αφαίρεσή τους, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να ξανακάνουν την εμφάνισή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. (Φλεγμονώδης και μη φλεγμονώδης ακμή: Πώς αντιμετωπίζεται; Τι πρέπει να ξέρετε;)

Παρόλο που είναι φαινομενικά αδύνατο το να απαλλαγεί ένας άνθρωπος από τα μαύρα στίγματα, εν τούτοις, υπάρχουν αρκετοί τρόποι  πρόληψης και αφαίρεσής τους, σύμφωνα με τους δερματολόγους, τους οποίους θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω. (15 Ιδέες για να προλάβετε τα σπυράκια και την ακμή)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες των μαύρων στιγμάτων;

Τα μαύρα στίγματα, όπως περιγράψαμε πιο πάνω, δημιουργούνται στο εσωτερικό των πόρων του δέρματος εξαιτίας της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων, βρωμιάς, υπολειμμάτων και ελαίου του δέρματος. (Μέτρια ακμή: Πώς θα την αντιμετωπίσετε εγκαίρως και αποτελεσματικά;)

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων σε διάφορα μέρη του σώματος που χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό πόρων, τριχοθυλακίων και αδένων, όπως:

 • Γενετικοί παράγοντες
 • Ορμονικοί παράγοντες
 • Βακτήρια του δέρματος
 • Διατροφή

Τα μαύρα στίγματα μπορούν να επηρεάσουν:

 • Το λαιμό
 • Την πλάτη
 • Το στήθος
 • Τη μύτη
 • Το πρόσωπο

Πώς θα απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα στη μύτη;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, υπάρχουν οικιακές θεραπείες, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και επαγγελματικές θεραπείες, που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων. 

Α) Οικιακές θεραπείες

 • Scrub με αλάτι ή ζάχαρη: Τα scrub με αλάτι ή ζάχαρη, βοηθούν στην απολέπιση του δέρματος και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα. Κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας, ξεπλυθείτε με καθαρό νερό και ακολούθως χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα.
 • Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη λιπαρότητα του δέρματος και απομακρύνουν τα βακτήρια. Για τα μαύρα στίγματα, μουλιάστε φύλλα πράσινου τσαγιού σε νερό και χρησιμοποιείστε τα για να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ακολούθως ξεπλύνετε καλά το δέρμα σας και εφαρμόστε ενυδατική.
 • Μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα, όπως και το scrub, βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, της λιπαρότητας και της βρωμιάς. Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό και κάντε μασάζ στο δέρμα σας. Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με νερό και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα.

Β) Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

 • Αζελαϊκό οξύ: Υπάρχουν πολλές τοπικές μη συνταγογραφούμενες κρέμες, που περιέχουν αζελαϊκό οξύ, το οποίο είναι αντιβακτηριακό, που σημαίνει ότι σκοτώνει τα βακτήρια του δέρματος. Ταυτόχρονα, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά τους πόρους να παραμένουν καθαροί, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μαύρων στιγμάτων.
 • Σαλικυλικό οξύ: Στα φαρμακεία κυκλοφορούν πολλά καθαριστικά και λοσιόν, που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, το οποίο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, τα οποία φράσσουν τους πόρους και τα ωοθυλάκια, προκαλώντας μαύρα στίγματα.
 • Τοπικά ρετινοειδή: Τα τοπικά ρετινοειδή μειώνουν την παραγωγή ελαίου από τους αδένες του δέρματος, λειτουργώντας έτσι ως μέτρο πρόληψης των μαύρων στιγμάτων.
 • Υπεροξείδιο του βενζολίου: Πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται υπεροξείδιο του βενζολίου, η οποία δρα μειώνοντας την ποσότητα των βλαβερών βακτηρίων του δέρματος που προκαλούν ακμή.

Γ) Επαγγελματικές θεραπείες

 • Χημικά πίλινγκ: Τα χημικά πίλινγκ περιέχουν οξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ και το βήτα υδροξυ οξύ (BHA), που αναφέραμε πιο πάνω, τα οποία λειτουργούν ως μέσο απόφραξης των πόρων και απομάκρυνσης των μαύρων στιγμάτων.
 • Επαγγελματική περιποίηση δέρματος: Με την επαγγελματική περιποίηση του δέρματος, αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα από τους πόρους, που αποτελούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης μαύρων στιγμάτων.
 • Συνταγογραφούμενες κρέμες: Οι συνταγογραφούμενες κρέμες, λειτουργούν παρόμοια με τις μη συνταγογραφούμενες κρέμες, αλλά είναι πιο δυνατές.
 • Χάπια για την ακμή: Τα χάπια για την ακμή συνταγογραφούνται μόνο από δερματολόγους και λειτουργούν μειώνοντας τα βακτήρια του δέρματος που είναι υπεύθυνα για τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά τις ορμονικές αλλαγές, τη γενετική και τη διατροφή, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο εμφάνισης μαύρων στιγμάτων. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Πλύσιμο προσώπου: Φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας σε καθημερινή βάση, δύο με τρεις φορές την ημέρα, με ήπιο καθαριστικό που αφαιρεί τη λιπαρότητα και τη βρωμιά από το δέρμα.
 • Χρήση ενυδατικής κρέμας: Κάντε καθημερινή σας συνήθεια τη χρήση ενυδατικής κρέμας χωρίς έλαια και αντηλιακό, για να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο. Το αφυδατωμένο δέρμα αναγκάζεται να παράγει περισσότερα έλαια, φράσσοντας τους πόρους και αυξάνοντας το ενδεχόμενο μαύρων στιγμάτων.
 • Απολέπιση δέρματος: Φροντίστε να κάνετε απολέπιση του δέρματός σας, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Η απολέπιση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος.
 • Αφαίρεση μακιγιάζ: Φροντίστε να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ σας στο τέλος της ημέρας, για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας και το φράξιμο των πόρων.
 • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου: Αποφύγετε το άγγιγμα του προσώπου σας κατά τη διάρκεια της μέρας, για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων από τα χέρια σας στο πρόσωπό σας. Τα βακτήρια και οι ακαθαρσίες φράσσουν τους πόρους και αυξάνουν τον κίνδυνο μαύρων στιγμάτων.
 • Ξέπλυμα προσώπου: Φροντίστε να ξεπλένετε το πρόσωπό σας με καθαρό νερό, κάθε φορά που ιδρώνετε. Ο ιδρώτας περιέχει βακτήρια και νεκρά κύτταρα. που φράσσουν τους πόρους.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Get Rid of Blackheads on the Nose, According to Dermatologists https://www.verywellhealth.com/how-to-get-rid-of-blackheads-on-the-nose-7485733

The Best Ways to Get Rid of Blackheads On Your Nose https://www.byrdie.com/how-to-get-rid-of-blackheads-on-nose-4693435

Tips for treating blackheads on the nose https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-blackheads-on-nose#salicylic-acid

The blackheads on your nose are actually a form of acne. Here's how to get rid of them for good. https://www.insider.com/why-you-have-blackheads-on-nose-2018-11

What to Do About Those Tiny Black Dots on Your Nose — AKA Sebaceous Filaments https://www.californiaskininstitute.com/what-to-do-about-those-tiny-black-dots-on-your-nose-aka-sebaceous-filaments/

Guidelines of care for the management of acne vulgaris https://www.jaad.org/article/S0190-9622(15)02614-6/fulltext

Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris https://www.mdpi.com/2076-3921/6/1/2

SKIN CONDITIONS BY THE NUMBERS https://www.aad.org/media/stats-numbers#:~:text=Acne%20is%20the%20most%20common,to%2050%20million%20Americans%20annually.&text=Acne%20usually%20begins%20in%20puberty,experience%20at%20least%20minor%20acne.