Υγεία Δέρματος

15 Ιδέες για να προλάβετε τα σπυράκια και την ακμή

 1. Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα

Η ακμή σπάνια είναι αποτέλεσμα ενός βρώμικου προσώπου, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να απομακρύνετε την περίσσεια βρωμιάς και λιπαρότητας από το δέρμα πλένοντας τακτικά και μετά από εφίδρωση. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα ήπιο καθαριστικό και ζεστό νερό. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας χωρίς λιπαρές ουσίες μετά το πλύσιμο μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική ξηρότητα του δέρματος. Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα σπυράκια. Ωστόσο, το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να στεγνώσει το δέρμα, προκαλώντας υπερπαραγωγή λιπαρών ουσιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή.

 1. Αποφύγετε το σκληρό τρίψιμο

Μερικοί άνθρωποι τρίβουν το δέρμα με σκληρά υφασμάτινα μαξιλάρια ή πετσέτες πλυσίματος. Αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να προκαλέσει φλεγμονή, επιδεινώνοντας τα ξεσπάσματα ακμής. Η εφαρμογή ενός ήπιου καθαριστικού με καθαρά χέρια ή μιας μαλακής βούρτσας για χρήση στο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των σπυριών.

 1. Κρατήστε τα μαλλιά σας καθαρά

Εάν η περίσσεια λαδιού στα μαλλιά ταξιδέψει στο δέρμα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Το τακτικό πλύσιμο των μαλλιών μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ακμής, ειδικά κοντά στη γραμμή των μαλλιών. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιέχουν λάδι μπορούν επίσης να προκαλέσουν σπυράκια στο κεφάλι και τη γραμμή των μαλλιών. Η αποφυγή αυτών των προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σπυριών.

 1. Αποφύγετε να σκάτε ή να σκαλίζετε τα σπυράκια

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιέζετε ένα σπυράκι, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές. Για να μειώσετε την εμφάνιση των ατελειών, χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού μια τοπική θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δράσουν, αλλά μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων σπυριών.

 1. Εφαρμόστε τοπικές θεραπείες

Οι θεραπείες χωρίς συνταγή, όπως κρέμες ή οροί, μπορούν να μειώσουν τα σπυράκια, ιδίως όταν εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι ακόλουθες προβληματικές περιοχές είναι συνηθισμένες:

 • το πηγούνι
 • η μύτη
 • το μέτωπο

Οι θεραπείες συχνά περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο οι συνταγογραφούμενες θεραπείες, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ήπιας ακμής και στη μείωση των ξεσπασμάτων.

 1. Εξετάστε το ενδεχόμενο τοπικών ρετινοειδών

Τα τοπικά ρετινοειδή είναι προϊόντα που περιέχουν φάρμακα που προέρχονται από τη βιταμίνη Α και οι δερματολόγοι τα συνταγογραφούν για τη διαχείριση και την πρόληψη της ακμής. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στην ταχύτερη αποβολή και παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της απόφραξης των πόρων. Τα περισσότερα τοπικά ρετινοειδή διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένης της τρετινοΐνης (Retin-A, Renova) και της ταζαροτένης (Tazorac). Ωστόσο, ορισμένα τοπικά ρετινοειδή, όπως η αδαπαλένη (Differin), διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

 1. Μιλήστε με έναν δερματολόγο για τα αντιβιοτικά

Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν την υπερανάπτυξη των βακτηρίων P. acne στο δέρμα. Παραδείγματα αντιβιοτικών που αντιμετωπίζουν αυτή τη φλεγμονώδη ακμή περιλαμβάνουν την ερυθρομυκίνη και την κλινδαμυκίνη, τα οποία διατίθενται με ιατρική συνταγή. Από μόνα τους, αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανθεκτικότητα των βακτηρίων στη θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν θεραπείες με αντιβιοτικά σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων. Ένα άτομο μπορεί να αναγνωρίσει τη φλεγμονώδη ακμή από την αποχρωματισμένη, ερεθισμένη εμφάνισή της. Μπορεί επίσης να είναι επώδυνη.

 1. Μιλήστε σε έναν γιατρό για τα ορμονικά χάπια

Σε περιπτώσεις γυναικείας ορμονικής ακμής, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ξεσπασμάτων βοηθώντας στη ρύθμιση των ορμονών που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Ωστόσο, αυτά τα χάπια ενέχουν κινδύνους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάσετε τα οφέλη και τις παρενέργειες πριν αποφασίσετε. Η σπιρονολακτόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής γυναικείας ορμονικής ακμής. Ωστόσο, η σπειρονολακτόνη έχει πολλές πιθανές παρενέργειες, οπότε είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό για να συζητήσετε όλες τις επιλογές. Οι γιατροί δεν συνιστούν κανένα από αυτά τα φάρμακα για χρήση σε άνδρες.

 1. Κόψτε τις τροφές που σχετίζονται με την ακμή

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για τη σχέση μεταξύ των τροφίμων και της ακμής. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτούν ακμή σε ορισμένους ασθενείς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής ή να επιδεινώνουν την ακμή. Αυτές οι δυνητικά προβληματικές τροφές είναι ζαχαρούχες και πλούσιες σε υδατάνθρακες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • μπισκότα
 • κέικ
 • πίτες

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ακμή. Ένα άτομο μπορεί να θελήσει να μειώσει μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων για να δει αν το δέρμα του βελτιώνεται.

 1. Φοράτε αντηλιακό όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους

Ο ήλιος έχει πολλές βλαβερές συνέπειες για το δέρμα. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή ελαίων που επιδεινώνουν την ακμή. Ωστόσο, ένα άτομο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το αντηλιακό του είναι ασφαλές για χρήση στο πρόσωπο.

 1. Εξετάστε το ενδεχόμενο φωτοθεραπειών ή λέιζερ

Ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει φωτοθεραπεία για τη θεραπεία της ακμής και των σπυριών. Στη φωτοθεραπεία, ένας επαγγελματίας ιατρός εφαρμόζει ένα τοπικό διάλυμα που καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως. Στη συνέχεια, θα στοχεύσει την περιοχή της ακμής με μια εστιασμένη πηγή φωτός. Αυτό μπορεί να καταστρέψει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια. Υπάρχουν πολλές άλλες θεραπείες με φως και λέιζερ που μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση ατελειών και σπυριών ακμής με παρόμοια μέσα.

 1. Αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν λάδι

Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν λάδι μπορεί να φράξουν τους πόρους. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακμής και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σπυριών. Η χρήση τοπικών προϊόντων, όπως ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά που δεν περιέχουν λάδι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου απόφραξης των πόρων.

 1. Αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση

Η απολέπιση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων από το δέρμα. Ενώ κάποια απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακμής, η υπερβολική μπορεί να επιδεινώσει τα ξεσπάσματα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο αφαιρεί υπερβολικά πολύ φυσικό έλαιο από το δέρμα. Το δέρμα μπορεί να αντισταθμίσει με την παραγωγή περισσότερου λαδιού, το οποίο φράζει τους πόρους και παράγει περισσότερα σπυράκια. Εάν ένα άτομο κάνει υπερβολική απολέπιση, το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί ή να νιώθει πολύ σφιχτό μετά το πλύσιμο.

 1. Μειώστε το στρες

Το άγχος συχνά προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να κάνει τα σπυράκια χειρότερα. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα μέσα μείωσης του στρες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ακμής:

 • διαλογισμός
 • άσκηση
 • γιόγκα
 • χαλάρωσης πριν από τον ύπνο διαβάζοντας ή κάνοντας μπάνιο
 • χρόνος στη φύση
 • χόμπι
 1. Διατηρείτε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου καθαρά

Για να διατηρούν το δέρμα όσο το δυνατόν πιο καθαρό, οι άνθρωποι πρέπει να καθαρίζουν τακτικά το μακιγιάζ, τα σφουγγάρια προσώπου και τις βούρτσες με σαπούνι και νερό για να αποφεύγεται η συσσώρευση βακτηρίων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξανθήματα. Βεβαιωθείτε ότι τα πινέλα στεγνώνουν εντελώς πριν από τη χρήση.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

PIMPLE POPPING: WHY ONLY A DERMATOLOGIST SHOULD DO IT https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/popping

Guidelines of care for the management of acne vulgaris https://www.jaad.org/article/S0190-9622(15)02614-6/fulltext

Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/

Topical antibiotics for acne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491308/

Hormonal treatment of acne vulgaris: an update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/

Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4507494/

ACNE CLINICAL GUIDELINE https://www.aad.org/member/clinical-quality/guidelines/acne

Inflammatory Cytokine Expression and Sebum Production after Exposure of Cultured Human Sebocytes to Ultraviolet A Radiation and Light at Wavelengths of 650 nm and 830 nm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377405/

The association between stress and acne among female medical students in Jeddah, Saudi Arabia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5722010/

HOW TO SAFELY EXFOLIATE AT HOME https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home

Acne https://www.nhs.uk/conditions/acne/causes/

ACNE: TIPS FOR MANAGING https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/tips

ARE YOUR HAIR CARE PRODUCTS CAUSING BREAKOUTS? https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/hair-products