Μολυσματικές ασθένειες

Moderna: Θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις μετά από 6 μήνες;

Θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για το εμβόλιο της Moderna μετά από 6 μήνες;

Η Moderna υπογράμμισε σε πρόσφατη ανακοίνωση της, ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από το COVID-19 εμβόλιο της, τα οποία καταπολεμούν τρεις από τις μεταλλάξεις του ιού που προκαλούν την νόσου, μειώθηκαν σημαντικά στους 6 μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία αναμένει ότι θα παρατηρηθεί αύξηση των λοιμώξεων στον εμβολιασμένο πληθυσμό και κρούει τον κώδωνα για χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων πριν από τον χειμώνα, όπου οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν περισσότερο την εξάπλωση της νόσου.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση έναντι των μεταλλάξεων;

Μια ενισχυτική τρίτη δόση μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό από τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε ολοκληρο τον κόσμο και κυρίως από την πιο μολυσματική και μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα που τείνει να οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, σε ένα πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν 20 άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με τις δύο πρώτες δόσεις, χορηγήθηκε μια τρίτη ενισχυτική δόση 50 χιλιοστογραμμαρίων του εμβολίου της Moderna, διαπιστώνοντας ότι η προστασία τους ενισχύθηκε κατά:

  • 32 φορές κατά της μετάλλαξης Βήτα
  • 44 φορές κατά της μετάλλαξης Γάμμα
  • 42 φορές κατά της πιο επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα

Τα δεδομένα αυτά ωστόσο, βασίζονται σε μια πολύ μικρή μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην ιατρική βιβλιογραφία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν την βάση πάνω στην οποία θα παρθούν αποφάσεις για την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη τρίτων δόσεων.

Σημειώνεται ότι η Moderna τόνισε παράλληλα ότι το εμβόλιο της παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης για τους πρώτους 6 μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα και η Pfizer δημοσίευσε πρώιμα στοιχεία που υποδηλώνουν παρόμοια μείωση της προστασίας του εμβολίου της κατά των μεταλλάξεων, τονίζοντας ότι μια τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει την προστασία.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την ανάγκη για τρίτες δόσεις, όπως αυτή παρουσιάζεται από τις Φαρμακευτικές εταιρείες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακάλεσε τα πλούσια κράτη να σταματήσουν τις τρίτες δόσεις έως ότου περισσότερος πληθυσμός του πλανήτη μπορέσει να πάρει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Σημειώνεται ότι περισσότερο από το 80% των 4 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που διανεμήθηκαν σε όλο τον κόσμο, έχουν δοθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved