Μολυσματικές ασθένειες

Μεταλλάξεις COVID-19: Είναι απαραίτητες ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου;

Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνεχώς για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, για το πόσο επικίνδυνες είναι και για το πόσο γρήγορα εξαπλώνονται ανάμεσα στους ανθρώπους, πράγμα που γεννά απορίες για το κατά πόσο τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και για το αν οι πλήρως εμβολιασμένοι θα χρειαστούν επιπλέον εμβολιασμό.

Χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, αλλά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα εμβόλια χάνουν την δύναμή τους και δεν μπορούν να προστατεύσουν από τις μεταλλάξεις ή ότι για κάθε μετάλλαξη χρειάζεται και ένα ενισχυτικό εμβόλιο.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύπλοκο και ανθεκτικό, οπότε ακόμη και όταν μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός, τα κύτταρα μας – τα οποία είναι ικανά να θυμούνται διάφορα παθογόνα – εξακολουθούν να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον ιό και να τον αντιμετωπίσουν. Ως εκ τούτου, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου. Μάλιστα, στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν μακροχρόνια προστασία και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις του ιού.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανέφεραν πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μελετών που να υποδηλώνουν ότι οι εμβολιασμένοι χρειάζονται ενισχυτικά εμβόλια για να μπορέσει ο οργανισμός τους να αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις, ωστόσο, τόνισαν ότι οι μελέτες συνεχίζονται και αν προκύψουν στοιχεία που να αναιρούν την πιο πάνω άποψη θα γνωστοποιηθούν.

Τα εμβόλια προκαλούν ανθεκτική και μακροχρόνια ανοσία;

Αυξημένα στοιχεία μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια προκαλούν μακροχρόνια και ανθεκτική ανοσία, αποτελεσματική ακόμη και ενάντια στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Και αυτό γιατί τα εμβόλια, εκτός από την δημιουργία αντισωμάτων τα οποία δρουν και καταστρέφουν άμεσα τον ιό, οδηγούν και σε μια άλλη ανοσοαπόκριση που προκαλείται από τα Τ-κύτταρα και Β-κύτταρα μνήμης. Κύτταρα τα οποία θυμούνται τον ιό και είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσουν όποτε και αν ξαναβρεθεί στον δρόμο τους.

Οι μελέτες λοιπόν, που εξέτασαν την παραγωγή των Τ-κυττάρων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια παράγουν μια ισχυρή και ανθεκτική απόκριση Τ-κυττάρων, η οποία είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον ιό όταν ενας εμβολιασμένος έρθει ξανά σε επαφή μαζί του.

Από την άλλη, τα Β-κύτταρα μνήμης, δημιουργούνται στο σώμα και αρχίζουν να δρουν κατά του ιού με την εκ νέου έκθεση, δημιουργώντας αντισώματα πολύ μετά τον εμβολιασμό, τα οποία παραμένουν στο σώμα για μήνες ή και χρόνια. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι τα Β-κύτταρα είναι σε θέση να παράγουν νέα αντισώματα που στοχεύουν συγκεκριμένα μια μετάλλαξη, στην περίπτωση που ένα εμβολιασμένο άτομο εκτεθεί σε μια νέα μετάλλαξη.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν ανακάλυψαν ακόμη το πόσο διαρκεί η προστασία των Τ και Β-κυττάρων, οι μέχρι στιγμής έρευνα για άλλους ιούς, δείχνει ότι μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Even with New Variants, Experts Say We May Not Need COVID-19 Booster Shots https://www.healthline.com/health-news/even-with-new-variants-experts-say-we-may-not-need-covid-19-booster-shots

Ad26.COV2.S elicited neutralizing activity against Delta and other SARS-CoV-2 variants of concern https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.01.450707v1

Immunogenicity of Ad26.COV2.S vaccine against SARS-CoV-2 variants in humans https://www.nature.com/articles/s41586-021-03681-2

Decrease in Measles Virus-Specific CD4 T Cell Memory in Vaccinated Subjects https://academic.oup.com/jid/article/190/8/1387/878306

Protracted yet coordinated differentiation of long-lived SARS-CoV-2-specific CD8+ T cells during COVID-19 convalescence https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.04.28.441880v1