Ορθοπαιδικά

Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα: Θα μπορούσε να είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Νιώθετε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα σας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; Σε μια τέτοια περίπτωση, θα νιώθετε πόνο στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο σας δάχτυλο, ενώ τα χέρια σας θα είναι λίγο αδέξια όταν πιάνετε αντικείμενα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα, συνήθως αρχίζουν και εξελίσσονται αργά. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν πρώτα μερικά σημάδια κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή κοιμούνται με τους καρπούς τους λυγισμένους, ενώ με το πέρασμα του χρόνου το μούδιασμα αρχίζει να εμφανίζεται και την ημέρα.

Τα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου είναι:

  • Πόνος στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο δάχτυλο
  • Αδεξιότητα χεριών
  • Δυσκολία στο να πιάσετε και να κρατήσετε αντικείμενα

Πώς προκαλείται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, εμφανίζεται όταν ένα από τα κύρια νεύρα του αντιβραχίου, που ονομάζεται διάμεσο νεύρο, πιέζεται. Όπως εξηγεί ο Δρ. Kevin Chung, ειδικός στην χειρουργική  των χεριών, το συγκεκριμένο νεύρο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των χεριών, καθώς παρέχει αισθήσεις στην παλάμη, στον αντίχειρα, τον δείκτη και στο μεσαίο δάκτυλο, όπως και σε άλλα μέρη των δακτύλων. Επιπρόσθετα, βοηθά στην μετακίνηση ορισμένων μυών των χεριών. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση, αυτό το νεύρο να παγιδευτεί σε ένα πολύ στενό χώρο που περνάει μέσα από τους καρπούς και ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας.  Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, λοιπόν, προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων που συρρικνώνουν αυτό το χώρο και πιέζουν το νεύρο, όπως για παράδειγμα ένας τραυματισμός που προκαλεί οίδημα που συμπιέζει το νεύρο. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς που ο λόγος που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο δεν είναι ξεκάθαρος. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν το σύνδρομο, ενώ η κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι γιατροί θα προσπαθήσουν πρώτα να ακινητοποιήσουν τον καρπό με κάποιο νάρθηκα, ο οποίος θα περιορίσει την κίνηση και θα μειώσει την πίεση που ασκείται στο νεύρο. Για την μείωση του πόνου συνταγογραφούνται αναλγητικά φάρμακα. Σημειώνεται ότι η αναρρωτική άδεια από την εργασία είναι απαραίτητη για την βελτίωση της κατάστασης.

Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επεμβάση συστήνεται όταν:

  • Οι άλλες προσπάθειες για αντιμετώπιση του συνδρόμου δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα
  • Ο ασθενής έχει μόνιμο μούδιασμα στο χέρι
  • Οι μυς σταματούν να δουλεύουν, επειδή το νεύρο δεν λειτουργεί καλά

Κατά τη χειρουργική επέμβαση του καρπιαίου σωλήνα διαιρούνται οι σύνδεσμοι του ελαστικού ιστού που στηρίζει τον καρπό, για να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο νεύρο. Αυτοί οι σύνδεσμοι συνήθως μεγαλώνουν ξανά μετά τη χειρουργική επέμβαση, με τρόπο που δίνει στο νεύρο περισσότερο χώρο. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 10 – 30 λεπτά. Η ανακούφιση επέρχεται μετά από 1-2 εβδομάδες, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο άσχημα ήταν συμπιεσμένο το νεύρο και για πόσο καιρό.

Υπάρχουν τεχνικές πρόληψης του συνδρόμου;

Η έρευνα δεν δείχνει κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές πρόληψης του συνδρόμου, ωστόσο κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι το τέντωμα των χεριών και η χρήση γαντιών χωρίς δάκτυλα, μπορούν να βοηθήσουν ως προληπτικές στρατηγικές.

Γιατί είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας;

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν μουδιάζουν τα χέρια και τα δάκτυλα σας, διότι υπάρχουν πολλές πιο σοβαρές παθήσεις που μιμούνται τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα.