Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις και βλάβες σε όλο το σώμα.

Η καταστροφή των αρθρώσεων που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του σώματος. Επομένως, αν έχει επηρεαστεί μία άρθρωση στο χέρι ή το πόδι, η ίδια ακριβώς άρθρωση θα έχει επηρεαστεί και στην άλλη πλευρά. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γιατροί διακρίνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από άλλες μορφές αρθρίτιδας, όπως την οστεοαρθρίτιδα.

Η θεραπεία επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα όταν η ασθένεια διαγιγνώσκεται έγκαιρα, επομένως είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να ερμηνεύετε τις ενδείξεις της.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Διατροφή Τύποι Αίτια Χέρια Κληρονομικότητα Q&A Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτά τα συμπτώματα λαμβάνουν χώρα σε περιόδους γνωστές ως εξάρσεις. Άλλες περίοδοι, γνωστές ως υφέσεις, είναι όταν τα συμπτώματα σταματούν εντελώς.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να συμβεί σε όλο το σώμα, περιλαμβάνει:

  • Πόνο στις αρθρώσεις
  • Ακαμψία στις αρθρώσεις
  • Οίδημα στις αρθρώσεις
  • Απώλεια λειτουργίας των αρθρώσεων

Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια ως σοβαρά. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας, ακόμη κι αν εξαφανίζονται κατά διαστήματα. Η αναγνώριση των πρώιμων ενδείξεων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να την αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να χρειαστεί χρόνο και πολλές εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιωθούν τα κλινικά ευρήματα.

Αρχικά, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση των αρθρώσεών σας, η οποία περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο των αντανακλαστικών και της μυϊκής δύναμης
  • Άγγιγμα των πασχόντων αρθρώσεων για ανίχνευση θερμότητας και ευαισθησίας
  • Έλεγχο για πρήξιμο και ερυθρότητα

Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ιατρό που ονομάζεται ρευματολόγος.

Εφόσον καμία εξέταση από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο παθολόγος ή ο ρευματολόγος θα χρησιμοποιήσουν ποικίλους τύπους εξετάσεων.

Μπορεί να ελέγξουν το αίμα σας για συγκεκριμένες ουσίες, όπως αντισώματα, ή τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, όπως οι πρωτεΐνες οξείας φάσης, οι οποίες είναι αυξημένες σε μια φλεγμονώδη πάθηση. Τα παραπάνω μπορεί να είναι ενδείξεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας και να συνεισφέρουν στη διάγνωση.

Μπορεί ακόμη να ζητήσουν συγκεκριμένες απεικονιστικές τεχνικές, οι οποίες όχι μόνο θα αναδείξουν τυχόν βλάβη των αρθρώσεων, αλλά και τη σοβαρότητα της βλάβης αυτής. Στις εν λόγω τεχνικές συγκαταλέγονται:

Σε κάποια άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να χρειαστεί επίσης μία πλήρης αξιολόγηση και έλεγχος και άλλων συστημάτων οργάνων.

Εξετάσεις αίματος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξετάσεων αίματος που μπορούν να βοηθήσουν τον παθολόγο ή το ρευματολόγο να καθορίσουν αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα και περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος ρευματοειδούς παράγοντα (RF): Η εξέταση RF ελέγχει την ύπαρξη μιας πρωτεΐνης που καλείται ρευματοειδής παράγοντας. Υψηλά επίπεδα ρευματοειδούς παράγοντα σχετίζονται με αυτοάνοσες ασθένειες και ειδικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Έλεγχος αντικιτρουλλινικών αντισωμάτων (anti-CCP): Αυτή η εξέταση αναζητά ένα αντίσωμα που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα άτομα που έχουν αυτό το αντίσωμα συνήθως έχουν και την ασθένεια. Ωστόσο, δεν ανιχνεύονται όλοι οι ασθενείς θετικοί για το αντίσωμα αυτό.
  • Έλεγχος C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP): Μία σοβαρή μόλυνση ή σημαντική φλεγμονή οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να πυροδοτήσει το ήπαρ, ώστε να παράγει C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Υψηλά επίπεδα αυτού του φλεγμονώδους παράγοντα σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ): Η ΤΚΕ βοηθά στον καθορισμό του βαθμού της φλεγμονής στο σώμα. Τα αποτελέσματα καθορίζουν αν η φλεγμονή είναι παρούσα. Ωστόσο, δεν υποδεικνύει την αιτία της.
  • Αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ): Ο έλεγχος αντιπυρηνικών αντισωμάτων εξετάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να δει αν παράγει αντισώματα. Το σώμα παράγει αντισώματα σε μια πληθώρα καταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης που μπορούν να σας βοηθήσουν να τη διαχειριστείτε.

Οι εν λόγω επιλογές αντιμετώπισης βοηθούν στη διαχείριση του πόνου και στον έλεγχο της φλεγμονώδους απόκρισης, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ύφεση. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης σε αρθρώσεις και όργανα.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Εναλλακτικές ή κατ’ οίκον θεραπείες
  • Ειδικούς τύπους ασκήσεων

Μαζί με το γιατρό σας θα καθορίσετε το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για εσάς. Για πολλούς ανθρώπους, αυτές οι θεραπείες τούς βοηθούν να ζήσουν μια δραστήρια ζωή, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο επιπλοκών.

Φαρμακευτική αγωγή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κάποια εξ αυτών βοηθούν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, ενώ άλλα συνεισφέρουν στην ελάττωση των εξάρσεων και της βλάβης που η νόσος προκαλεί στις αρθρώσεις.

Τα ακόλουθα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της ασθένειας:

Τα παρακάτω φάρμακα επιβραδύνουν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ρευματοειδής αρθρίτιδα στο σώμα:

  • Τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα (DMARDs): Τα φάρμακα αυτά μπλοκάρουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού και βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Βιολογικά φάρμακα: Αυτά τα νέας γενιάς τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα παρέχουν μία στοχευμένη απόκριση στη φλεγμονή και δεν παρεμποδίζουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Μπορεί να αποβούν αποτελεσματικά σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα κλασσικά DMARDs.
  • Αναστολείς κινάσης Janus: Οι αναστολείς αυτοί είναι μια υποκατηγορία των DMARDs και ο ρόλος τους είναι να παρεμποδίζουν συγκεκριμένες ανοσολογικές αποκρίσεις. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα εν λόγω φάρμακα για την πρόληψη της φλεγμονής και τον τερματισμό της βλάβης στις αρθρώσεις όταν τα DMARDs και τα βιολογικά φάρμακα αποβούν αναποτελεσματικά για εσάς.

Κατ’ οίκον θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Συγκεκριμένες κατ’ οίκον θεραπείες και αλλαγές του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και περιλαμβάνουν ασκήσεις, ξεκούραση και βοηθητικές συσκευές.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και στην αύξηση της κινητικότητας. Επίσης, θα ενδυναμώσουν τους μύες, κάτι το οποίο θα ανακουφίσει κάπως τις αρθρώσεις από την πίεση που υφίστανται.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ήπια γιόγκα, η οποία θα σας βοηθήσει να επανακτήσετε τη δύναμη και την ευελιξία σας.

Ξεκούραση

Είναι πιθανό να χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση κατά τη διάρκεια των εξάρσεων και λιγότερη κατά τη διάρκεια των υφέσεων. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, καθώς επίσης και της κόπωσης.

Θεραπεία θερμότητας ή κρύου

Οι παγοκύστες ή οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και να αποβούν αποτελεσματικές έναντι των μυϊκών σπασμών.

Μπορείτε να εναλλάσσετε τις θεραπείες κρύου με θεραπείες θερμότητας, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή εφαρμόζοντας μια ζεστή κομπρέσα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ακαμψίας.

Βοηθητικές συσκευές

Ορισμένες συσκευές, όπως ο νάρθηκας, διατηρούν τις αρθρώσεις σε μια θέση ξεκούρασης, ώστε να ελαττωθεί η φλεγμονή.

Τα μπαστούνια και οι πατερίτσες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κινητικότητά σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια των εξάρσεων. Μπορείτε, επίσης, να εγκαταστήσετε οικιακές συσκευές, όπως μπάρες στήριξης και χειρολαβές στο μπάνιο και τις σκάλες.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας θα σας προτείνει μια αντιφλεγμονώδη διατροφή για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αυτός ο τύπος διατροφής περιλαμβάνει πολλά ω-3 λιπαρά οξέα.

Τροφές υψηλές σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα και το σκουμπρί
  • Τα καρύδια
  • Οι σπόροι chia
  • Ο λιναρόσπορος

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνες A, C και E, καθώς και το σελήνιο, μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν:

  • Σπανάκι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Μούρα, όπως τα cranberries, η φράουλα, τα μύρτιλα και τα goji berries
  • Φασόλια
  • Αγκινάρες
  • Καρύδια πεκάν

Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, οι φυτικές ίνες συνεισφέρουν στη μείωση των φλεγμονωδών αποκρίσεων, κάτι το οποίο πιθανώς μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες.

Τα προϊόντα που περιέχουν φλαβονοειδή είναι επίσης σύμμαχός σας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και περιλαμβάνουν:

  • Μπρόκολο
  • Σταφύλι
  • Προϊόντα σόγιας, όπως το tofu και το miso
  • Πράσινο τσάι
  • Μούρα

Ό, τι δεν τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με ό, τι τρώτε. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα (ή trans) λιπαρά.

Η επιλογή των σωστών τροφών και η αποφυγή εκείνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η κατανόηση του δικού σας τύπου θα βοηθήσει το γιατρό να επιλέξει το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο.

Οι τύποι ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι οι εξής:

  • Οροθετική ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν πάσχετε από οροθετική ΡΑ, έχετε θετικά αποτελέσματα για το ρευματοειδή παράγοντα στο αίμα σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχετε αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιτίθενται στις αρθρώσεις.
  • Οροαρνητική ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν έχετε αρνητικά αποτελέσματα για τον παράγοντα RF και για τα anti-CCP αντισώματα, αλλά εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να έχετε οροαρνητική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σταδιακά μπορεί να αναπτύξετε αντισώματα κι έτσι η διάγνωση να αλλάξει σε οροθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ): Η ΝΙΑ αναφέρεται ως ρευματοειδής αρθρίτιδα σε άτομα κάτω των 17 ετών. Η πάθηση αυτή ήταν παλαιότερα γνωστή ως Νεανική Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά των υπολοίπων τύπων αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη φλεγμονή στα μάτια και προβλήματα σωματικής ανάπτυξης.

Οροθετική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η οροθετική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, ο οποίος μπορεί να εμφανίζει κληρονομικότητα. Μάλιστα, συνοδεύεται από πιο σοβαρά συμπτώματα από ότι η οροαρνητική ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα της οροθετικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο και πόνο σε πολλαπλές αρθρώσεις
  • Πρήξιμο και πόνο σε συμμετρικές αρθρώσεις
  • Κόπωση
  • Πρωινή ακαμψία που διαρκεί 30 λεπτά ή περισσότερο
  • Ρευματοειδή οζίδια
  • Πυρετό
  • Απώλεια βάρους

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν ταυτίζεται πάντα με τις αρθρώσεις. Κάποια άτομα με οροθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να βιώσουν φλεγμονή στα μάτια, στους σιελογόνους αδένες, στους πνεύμονες, στους νεφρούς, στο δέρμα, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ακριβής αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Το οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • Το θηλυκό γένος

Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Τραυματισμούς, όπως κάταγμα των οστών, εξάρθρωση και βλάβη των συνδέσμων
  • Έκθεση σε συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων, όπως αυτά που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο
  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό ιικών λοιμώξεων, όπως μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr που προκαλεί μονοπυρήνωση
  • Κάπνισμα

Χέρια

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα στα χέρια

Η αρθρίτιδα στα χέρια μπορεί να ξεκινήσει ως μία ήπια αίσθηση «καψίματος» που μπορεί να αισθάνεστε στο τέλος της ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βιώνετε πόνο ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από την κόπωση των χεριών. Ο πόνος αυτός θα γίνει αρκετά έντονος αν δεν τον αντιμετωπίσετε.

Επίσης, μπορεί να αισθανθείτε:

  • Ακαμψία
  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Αύξηση της θερμοκρασίας

Αν φθείρεται ο χόνδρος στις αρθρώσεις σας, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες δυσμορφίες στα χέρια σας. Είναι πιθανό να βιώσετε μία αίσθηση «τριψίματος» στις αρθρώσεις των χεριών και των δακτύλων, αν ο χόνδρος εξαφανιστεί εντελώς.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, συνοβιακές κύστεις (κύστεις γεμάτες υγρό) μπορεί να αναπτυχθούν στους καρπούς και γύρω από τις αρθρώσεις των χεριών. Οι κύστεις αυτές συνοδεύονται από επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί ακόμη και ρήξη τένοντα.

Επίσης, είναι πιθανό να αναπτύξετε οστικές άκανθες (οστικές προεκβολές) στις πάσχουσες αρθρώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές θα σας δυσκολεύουν να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Αν έχετε ΡΑ στα χέρια, ο γιατρός θα σας δείξει ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κίνηση και τη λειτουργία τους.

Οι ασκήσεις αυτές, σε συνδυασμό με άλλους τύπους θεραπείας, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου.

Κληρονομικότητα

Είναι κληρονομική η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν θεωρείται κληρονομική, αλλά εμφανίζεται σε οικογένειες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, γενετικά αίτια ή συνδυασμό των δύο.

Αν έχετε μέλη στην οικογένειά σας που πάσχουν ή έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μιλήστε με το γιατρό σας, ειδικά αν εμφανίζετε συμπτώματα, όπως επίμονο πόνο τις αρθρώσεις, πρήξιμο και ακαμψία που δεν σχετίζονται με υπερκόπωση ή τραυματισμό.

Το οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Q&A

Πώς μοιάζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι περισσότερο ορατή στα χέρια και στα πόδια, ειδικά καθώς η νόσος εξελίσσεται και παράλληλα δεν λαμβάνετε θεραπεία.

Πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, στους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους είναι πολύ συχνό. Η βλάβη των συνδέσμων και το πρήξιμο των άκρων ποδών μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στο περπάτημα σε ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν δεν λάβετε θεραπεία για τη νόσο αυτή, θα αναπτύξετε έντονες δυσμορφίες στα χέρια και τα πόδια σας. Συγκεκριμένα, τα δάχτυλα των χεριών θα αποκτήσουν μια κυρτή όψη, σαν δαγκάνες. Τα δάχτυλα των ποδιών μπορούν επίσης να λάβουν παρόμοια όψη, κάποιες φορές εμφανίζοντας κάμψη προς τα πάνω, ενώ άλλες φορές προς τα κάτω.

Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε έλκη, βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι) και κάλλους στα πόδια σας.

Τα ρευματοειδή οζίδια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, όπου οι αρθρώσεις υφίστανται φλεγμονή. Το μέγεθός τους ποικίλει από πολύ μικρό μέχρι το μέγεθος ενός καρυδιού ή ακόμη μεγαλύτερο και μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και σε συσσωματώματα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας;

Όπως και στη ΡΑ, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα βιώνουν πόνο και άκαμπτες αρθρώσεις που καθιστούν δύσκολη την κίνηση.

Στην οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στις αρθρώσεις μετά από παρατεταμένη δραστηριότητα, αλλά η πάθηση αυτή δεν προκαλεί έντονη φλεγμονή στις αρθρώσεις που οδηγεί σε ερυθρότητα.

Σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Σχετίζεται με τη φυσική φθορά των αρθρώσεων με την πάροδο των ετών ή μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι περισσότερο κοινή στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικίας ενήλικες λόγω υπερκόπωσης κάποιας άρθρωσης (για παράδειγμα στους αθλητές του τέννις) ή κάποιου σοβαρού τραύματος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος. Η βλάβη στις αρθρώσεις δεν είναι το αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς, αλλά της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στον ίδιο τον οργανισμό.

Σύνοψη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που δεν έχει μόνιμη θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τη νόσο δεν εμφανίζουν διαρκή συμπτώματα, παρά έχουν εξάρσεις που ακολουθούνται από περιόδους χωρίς συμπτώματα, τις υφέσεις.

Η εξέλιξη της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια ως έντονα.

Παρόλο που τα συμπτώματα μπορούν να σταματήσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, τα προβλήματα των αρθρώσεων συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση, ώστε να καθυστερήσει η σοβαρή βλάβη.

Αν βιώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή έχετε οποιασδήποτε ανησυχίες για τη νόσο, μιλήστε στο γιατρό σας.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Arthritis and rheumatic diseases. (2017). niams.nih.gov/health_info/Rheumatic_Disease/

2. Ma Y, et al. (2006). Association between dietary fiber and serum C-reactive protein. DOI: 10.1093/ajcn/83.4.760

3. Mayo Clinic Staff. (2019). Rheumatoid arthritis. mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/drc-20353653

4. Osteoarthritis. (n.d.). arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/

5. Osteoarthritis (OA). (2019). cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

6. Rheumatoid arthritis. (2007). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00211

7. Rheumatoid arthritis. (2018). report.nih.gov/nihfactsheets/viewfactsheet.aspx?csid=63

8. Rheumatoid arthritis (RA). (2019). cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html?

9. Rheumatoid arthritis treatment. (n.d.). arthritis.org/about-arthritis/types/rheumatoid-arthritis/treatment.php

10. Spector TD, et al. (2004). Risk factors for osteoarthritis: Genetics. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14698640