Μολυσματικές ασθένειες

Νέα μελέτη: Η COVID-19 μπορεί να μειώσει τη νοημοσύνη

Η μόλυνση από τη νόσο COVID-19 μπορεί να έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλης κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ευρήματα της οποίας συνάδουν με αναφορές που γίνονται από πρώην ασθενείς για «εγκεφαλική ομίχλη».

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη νοημοσύνη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 81,337 άτομα που έκαναν το Great British Intelligence Test το 2020. Από αυτούς, περίπου 13,000 ανέφεραν ότι είχαν προσβληθεί από COVID-19 και 275 από αυτούς είχαν πραγματοποιήσει το τεστ πριν και μετά τη μόλυνση.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι όσοι πέρασαν κορωνοϊό, δυσκολεύονταν να ολοκληρώσουν ασκήσεις που σχετίζονταν με τον συλλογισμό, την επίλυση προβλημάτων και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι παράλληλα οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία αυτών των ατόμων, την εκπαίδευση τους και την γενική τους διάθεση.

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, τα πιο πάνω ευρήματα συμφωνούν με τις αναφορές πολλών ασθενών που αναφέρουν ότι καιρό μετά την ανάρρωση τους συνέχισαν να αντιμετωπίζουν «εγκεφαλική ομίχλη», προβλήματα συγκέντρωσης και δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων όταν συζητούν. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά αντιστοιχούν και στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα που αφήνει πίσω της η νόσος για μήνες μετά την ανάρρωση, όπως καταγράφηκαν από διάφορες μελέτες. «Η ανάρρωση από τη μόλυνση, σχετίζεται με έντονα προβλήματα γνωστικής και εκτελεστικής φύσεως» έγραψαν οι συγγραφείς στο τέλος της μελέτης τους, τονίζοντας ότι η λειτουργική μνήμη και η συναισθηματική επεξεργασία δεν φαίνεται να επηρεάζονται.

Σημειώνεται ότι η σοβαρότητα της γνωστικής παρακμής φαίνεται να συνδέεται με την σοβαρότητα της μόλυνσης, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι τα άτομα που χρειάστηκαν αναπνευστήρα είχαν τις πιο άσχημες γνωστικές επιπτώσεις και συγκεκριμένα είχαν κατά 7 μονάδες κατά μέσο όρο μείωση του IQ τους.

Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες εικάζουν ότι και ο πυρετός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην γνωστική παρακμή, ωστόσο, για τους περισσότερους συμμετέχοντες τα εν λόγω συμπτώματα απομακρυνθήκαν αρκετό καιρό πριν την πλήρη ανάρρωση τους, ενώ μόνο το 4,8% τα ανέφερε ως παρατεταμένα συμπτώματα.

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με το CDC, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια σειρά παρατεταμένων συμπτωμάτων για αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση, όπως δύσπνοια, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, ζάλη και δυσκολία στη σκέψη και την συγκέντρωση (γνωστή ως εγκεφαλική ομίχλη).

Η παρούσα μελέτη λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιώσει την εγκεφαλική ομίχλη ως μακροπρόθεσμη επίπτωση της νόσου, η οποία έχει άμεσα αρνητικό αντίκτυπο στην γνωστική λειτουργία των πρώην ασθενών.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved