Μολυσματικές ασθένειες

Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αντιιικών για την COVID-19

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε τις περασμένες ημέρες ένα πρόγραμμα 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφιερωμένο στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα καταπολεμούν την νόσο COVID-19 στα αρχικά της στάδια, μαζί και πιθανές μελλοντικές πανδημίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόγραμμα ανάπτυξης των νέων αντιϊκών, θα επιτρέψει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, να επικεντρωθούν σε αντιιικά για την καταπολέμηση της COVID-19 και άλλων πανδημικών κινδύνων, όπως ο αιμορραγικός πυρετός και η γρίπη.

«Το πρόγραμμα αυτό θα φέρει σε συνεργασία κορυφαίους ακαδημαϊκούς επιστήμονες, για να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων αντιϊκών που θα στοχεύουν και άλλους πανδημικούς ιούς», δήλωσε ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας για την νόσο COVID-19. Δρ. Anthony Fauci σε συνέντευξη τύπου.

Το πρόγραμμα – το πνευματικό παιδί του Δρ. Fauci και του Δρ. David Kessler, Επιστημονικού Διευθυντή της κυβέρνησης για την COVID-19 – βρίσκεται σε λειτουργία από τα τέλη του περασμένου έτους, στο οποίο διατίθενται έως και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία συνεργατικών ομάδων ανακάλυψης νέων φαρμάκων, αξιοποιώντας τη βιοϊατρική ερευνητική κοινότητα για μια καινοτόμα αντιική ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι θα διατεθούν επίσης περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για κλινική αξιολόγηση και περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την κατασκευή των φαρμάκων.

Τα αντιιικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια;

Σύμφωνα με τον Δρ. Fauci, το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης αντιιικών φαρμάκων δεν θα αντικαταστήσει την ανάγκη των ανθρώπων για εμβολιασμό. Όπως είπε, «τα εμβόλια παραμένουν το σημαντικότερο όπλο ενάντια στην COVID-19, αλλά τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό συμπλήρωμα των εμβολίων, ειδικά για άτομα με παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα από τα εμβόλια».

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για έναν τρόπο άμυνας έναντι στις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού που εμφανίζονται και εξαπλώνονται αυτή τη στιγμή ραγδαία.

Μάλιστα ο Francis S. Collins, MD, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δήλωσε ότι η αξιοσημείωτη και ταχεία ανάπτυξη των  εμβολίων έχει δείξει πόσο ευέλικτη είναι η  επιστημονική κοινότητα και ότι μπορεί να συνδυάσει τους πόρους των δημόσιων οργανισμών και των ιδιωτικών φορέων για την δημιουργία νέων καινοτόμων λύσεων. «Ως εκ τούτου», τόνισε, «θα αξιοποιήσουμε αυτά τα δυνατά σημεία για την ανακάλυψη και δημιουργία αντιιικών φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την νόσο COVID-19 και άλλα πιθανά μελλοντικά παθογόνα».

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved