Υγεία των δοντιών

Οδοντική Πλάκα: Όλα τα tricks για να την περιορίσεις

Η οδοντική πλάκα είναι ένας μόνιμος συνοδοιπόρος μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πόσο χρονών ήσουν άραγε όταν πρωτάκουσες τον οδοντίατρο σου να αναφέρεται σε αυτή τη λέξη;

Αρχικά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλοι έχουμε πλάκα. Ναι, καλά ακούσατε! Πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και τα σημεία ανάμεσα τους, ενώ βρίσκεται και κατά μήκος της γραμμής των ούλων Και τότε θα αναρωτηθείς και δικαίως, για ποιο λόγο την έχουμε τόσο “ποινικοποιήσει”; Ο λόγος είναι ότι η πλάκα συμβάλλει στην εμφάνιση της τερηδόνας και την εξασθένιση των ούλων. Πιο συγκεκριμένα, η πλάκα περιέχει ορισμένα βακτήρια, τα οποία αφού φάμε- ειδικά όταν αυτό που καταναλώνουμε περιέχει ζάχαρη – μπορεί να απελευθερώσουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν την αφαιρέσουμε, μέσω τακτικού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και περιοδοντίτιδα.

Τι προκαλεί την οδοντική πλάκα;

Η πλάκα σχηματίζεται όταν τα βακτήρια στο στόμα μας αναμειγνύονται με ζαχαρούχα ή αμυλούχα τρόφιμα, όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, ψωμί, ζυμαρικά και φρούτα. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν οξέα που διασπούν τους υδατάνθρακες στα τρόφιμα και τα ποτά. Εάν  λοιπόν τα δόντια δεν βουρτσιστούν αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, ο συνδυασμός βακτηρίων, οξέων και υδατανθράκων αναμειγνύεται σε ένα κολλώδες, άχρωμο φιλμ που ονομάζεται πλάκα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις βουρτσίσει κανείς τα δόντια του, αμέσως μετά αρχίζει να σχηματίζεται ξανά η πλάκα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ρόλος του βουρτσίσματος και της χρήσης νήματος.

Κάποιοι επιπλέον λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω περισσότερη πλάκα από το φυσιολογικό είναι όταν:

  • καπνίζουμε
  • έχουμε ιστορικό ακτινοβολιών στο λαιμό ή το πρόσωπο
  • πάσχουμε από ξηροστομία, αποτέλεσμα χορηγούμενων φαρμάκων ή ασθενειών

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλάκας;

Μια “θαμπή”  αίσθηση στα δόντια είναι το κυριότερο σημάδι ότι έχετε πλάκα. Άλλες ενδείξεις που θα πρέπει να σας προβληματίσουν είναι οι παρακάτω:

  • Χρόνια κακοσμία του στόματος (χαλίτωση).
  • Κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν μετά το βούρτσισμα (ασθένεια των ούλων).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πλάκας;

Εάν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά, η πλάκα μπορεί να σκληρύνει  και να γίνει η λεγόμενη οδοντική πέτρα, την οποία μπορεί να αφαιρέσει μόνο ένας επαγγελματίας οδοντίατρος. Η πλάκα και  κατ’ επέκταση η πέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • Ουλίτιδα και περιοδοντική νόσος (ούλα)
  • Σοβαρή λοίμωξη των ούλων (περιοδοντίτιδα)
  • Φθορά και λοίμωξη  των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απόστημα
  • Όλα τα παραπάνω, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι και την απώλεια των δοντιών.

Tips αντιμετώπισης της πλάκας

Έχοντας λοιπόν κατανοήσει τι είναι η πλάκα και πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της, ας δούμε παρακάτω συγκεντρωμένα ορισμένα tips που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη καταπολέμησή της:

  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά: για να απαλλαγή από τις τροφές που εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια.
  • Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα: για τουλάχιστον δύο λεπτά με μια μαλακή ή μεσαία οδοντόβουρτσα (χειροκίνητη ή ηλεκτρική) και με φθοριούχα οδοντόκρεμα. Θα πρέπει να γίνεται βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα.
  • Μασίστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα : Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας  αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. 
  • Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα: Προσπαθήστε να μειώσετε  τα ζαχαρούχα, αμυλούχα τρόφιμα και ποτά. Εντάξτε στο καθημερινό διατροφολόγιο σας  θρεπτικά τρόφιμα και σνακ όπως γιαούρτι,λαχανικά  και φρούτα
  • Επισκεφθείτε τακτικά  τον οδοντίατρό σας: Κάντε οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμό των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα: Ξεπλύνετε με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα 

Αν και παλιότερα μπορεί να τρομάζατε στο άκουσμα της λέξης πλάκα από τον οδοντίατρό σας, πλέον γνωρίζετε αρκετά για να ξέρετε ότι είναι καθαρά στο χέρι σας να την καταπολεμήσετε, υιοθετώντας απλώς μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας!


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Tooth Plaque - an overview | ScienceDirect Topics https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/tooth-plaque

Dental plaque biofilm in oral health and disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22319749/

Dental Plaque: What Is It, Causes, How to Remove, Prevent & Treat https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10953-plaque