Οδοντιατρικά προβλήματα

Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη των ούλων. Προκαλείται από βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια και τα ούλα σας. Καθώς εξελίσσεται η περιοδοντίτιδα, τα οστά και τα δόντια μπορεί να υποστούν βλάβη. Ωστόσο, εάν η περιοδοντίτιδα αντιμετωπίζεται νωρίς και διατηρείται σωστή στοματική υγιεινή, η βλάβη μπορεί να σταματήσει.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Προοπτικές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

 • ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή κατά τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα
 • κακή αναπνοή
 • αλλαγές στη θέση των δοντιών ή χαλάρωση των δοντιών
 • ούλα που υποχωρούν
 • κόκκινα, μαλακά ή πρησμένα ούλα
 • συσσώρευση πλάκας ή πέτρας στα δόντια
 • πόνος κατά το μάσημα
 • απώλεια δοντιών
 • δυσάρεστη γεύση στο στόμα
 • φλεγμονώδης απόκριση σε όλο το σώμα

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της περιοδοντίτιδας συχνά δεν είναι πολύ αισθητά. Ο οδοντίατρός πιθανότατα θα είναι ο πρώτος που θα τα επισημάνει.

Αίτια

Τι προκαλεί περιοδοντίτιδα;

Οι υγιείς άνθρωποι έχουν συνήθως εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στο στόμα τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα. Όταν δεν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας κάθε μέρα, τα βακτήρια μεγαλώνουν και συσσωρεύονται στα δόντια.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται συνήθως από την κακή οδοντική υγιεινή. Όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και δεν καθαρίζετε σε δυσπρόσιτα μέρη στο στόμα σας, συμβαίνουν τα εξής:

Τα βακτήρια στο στόμα πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν μια ουσία, γνωστή ως οδοντική πλάκα.

Εάν δεν αφαιρέσετε την πλάκα βουρτσίζοντας, τα βακτήρια εναποθέτουν μέταλλα μέσα στην πλάκα με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η εναπόθεση ορυκτών είναι γνωστή ως πέτρα, η οποία θα ενθαρρύνει τη βακτηριακή ανάπτυξη προς τη ρίζα του δοντιού.

Η ανοσολογική απόκριση του σώματός στην ανάπτυξη βακτηρίων οδηγεί σε φλεγμονή των ούλων.

Η προσκόλληση των ούλων στη ρίζα ενός δοντιού διακόπτεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να σχηματιστεί περιοδοντικός θύλακας (διάκενο) μεταξύ των ούλων και της ρίζας.

Τα επιβλαβή αναερόβια βακτηρίδια αποικίζονται στο διάκενο και πολλαπλασιάζονται, απελευθερώνοντας τοξίνες που μπορεί να βλάψουν τα ούλα, τα δόντια και τις υποστηρικτικές δομές των οστών.

Επιπλέον, ορισμένοι παράγοντες σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, όπως:

 • το κάπνισμα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για περιοδοντίτιδα
 • διαβήτης τύπου 2
 • παχυσαρκία
 • ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες (όπως όταν συμβαίνει εμμηνόρροια, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση), οι οποίες μπορούν να κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα
 • καταστάσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως HIV ή λευχαιμία
 • φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα
 • γενετικά αίτια (γονίδια)
 • κακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βιταμίνης C

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η περιοδοντίτιδα;

Ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να εντοπίσει σημάδια περιοδοντίτιδας σε πρώιμο στάδιο κατά τη διάρκεια μιας οδοντικής εξέτασης ρουτίνας. Μπορεί να παρακολουθεί την περιοδοντική κατάστασή με την πάροδο του χρόνου, για να είναι βέβαιο ότι δεν θα επιδεινωθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο σε τακτική βάση για έλεγχο.

Ο οδοντίατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μικρό χάρακα που ονομάζεται ανιχνευτής για να μετρήσει τυχόν διάκενα στα ούλα σας. Αυτό το τεστ είναι συνήθως ανώδυνο. Εάν βρεθεί πλάκα, πέτρα ή και τα δύο στα δόντια σας, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει αυτές τις ουσίες, κατά τον καθαρισμό. Μπορεί, επίσης, να κάνει οδοντικές ακτινογραφίες ή να σας παραπέμψει σε περιοδοντολόγο, ειδικό στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου των ούλων, για περαιτέρω δοκιμές και θεραπεία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντίτιδα;

Η θεραπεία αποσκοπεί στην απομάκρυνση της πλάκας και των βακτηριακών εναποθέσεων στα δόντια και τα ούλα.

Ποιες είναι οι πρακτικές στοματικής υγιεινής;

Η ομάδα οδοντιατρικής φροντίδας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης του αριθμού των βακτηρίων στο στόμα σας, κάτι που περιλαμβάνει τη διατήρηση των δοντιών και των ούλων καθαρά. Ο οδοντίατρος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τις οδοντόβουρτσες και το οδοντικό νήμα και μπορεί να συστήσει άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής, όπως μια επιλογή οδοντόπαστας ή κάποιο στοματικό διάλυμα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή:

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο.
 • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.
 • Ξεπλένετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε την πλάκα.
 • Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για επαγγελματικό καθαρισμό.
 • Μην καπνίζετε.

Τι περιλαμβάνει ο επαγγελματικός καθαρισμός;

Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού καθαρισμού, ο οδοντίατρος σας θα αφαιρέσει τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας από τα δόντια και τις ρίζες τους και στη συνέχεια θα γυαλίσει τα δόντια σας και θα τα βουρτσίσει με φθόριο. Τυχόν περιοδοντικές εσοχές που έχουν σχηματιστεί μπορεί να απαιτούν βαθύ καθαρισμό για να καταστεί δυνατή η επούλωση. Μια βαθιά μέθοδος καθαρισμού θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πέτρας και θα αφαιρέσει επίσης τυχόν τραχιά σημεία στη ρίζα των δοντιών, όπου τα βακτήρια τείνουν να συγκεντρώνονται.

Αντιβιοτικά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρός σας θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστούν οι επίμονες λοιμώξεις των ούλων που δεν έχουν ανταποκριθεί στον καθαρισμό. Το αντιβιοτικό μπορεί να έχει τη μορφή στοματικού διαλύματος, γέλης,  δισκίου ή κάψουλας.

Παρακολούθηση ραντεβού

Ο οδοντίατρος σας θα χρειαστεί να επικοινωνήσει μαζί σας μετά από μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις έως έξι μήνες μετά από αυτό για να αξιολογήσει την πρόοδό σας. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν περιοδοντικές εσοχές, μπορεί να προτείνουν άλλες επιλογές θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;

Εάν η φλεγμονή επιμένει σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες στο βούρτσισμα και το νήμα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει μια χειρουργική επέμβαση. Υπό αναισθησία, τα ούλα σας απομακρύνονται και καθαρίζονται οι ρίζες των δοντιών σας. Στη συνέχεια γίνονται ράμματα, ώστε να παραμείνουν τα ούλα στη θέση τους.

Εάν είχατε οστική απώλεια, μια διαδικασία γνωστή ως οστική μεταμόσχευση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με χειρουργική επέμβαση, για την αναγέννηση του χαμένου οστού.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της περιοδοντίτιδας;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί περιοδοντίτιδα, οι υποστηρικτικές δομές των δοντιών, συμπεριλαμβανομένων των οστών της γνάθου, μπορεί να καταστραφούν. Τα δόντια χαλαρώνουν και ενδέχεται να πέσουν έξω ή να είναι απαραίτητη η εξαγωγή. Άλλες επιπλοκές της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνουν:

 • οδυνηρά αποστήματα
 • μετακίνηση των δοντιών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μάσηση του φαγητού
 • ούλα που υποχωρούν και έκθεση των ριζών των δοντιών
 • αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης
 • αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικής νόσου και διαβήτη

Προοπτικές

Ποιες είναι οι προοπτικές για την περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να σταματήσει εάν διαγνωστεί και αν αντιμετωπιστεί αρκετά νωρίς. Η θεραπεία είναι συνήθως πολύ επιτυχημένη.

Εάν έχετε περιοδοντίτιδα, οι τακτικές επαφές με έναν οδοντίατρο είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι η ασθένεια δεν θα συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες υγιεινής των δοντιών σας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας για ένα θετικό αποτέλεσμα. Η μακροπρόθεσμη προοπτική εξαρτάται από τις προσπάθειές σας για στοματική υγιεινή και τη συνεχή αξιολόγηση του οδοντιάτρου σας.

Η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα στους καπνιστές και οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν συχνά κακή προοπτική με την περιοδοντίτιδα. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία αφορούν καπνιστές.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bartova J, et al. (2014). Periodontitis as a risk factor of atherosclerosis. DOI: dx.doi.org/10.1155/2014/636893

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Periodontitis: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/home/ovc-20315537

3. Periodontal (gum) disease: Causes, symptoms, and treatments. (2013). nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/GumDiseases/PeriodontalGumDisease.htm

4. Stages and treatment of gum disease. (n.d.). pittsburghdentalimplants.com/periodontal-disease/periodontal-disease-stages-treatment.html

5. Types of gum disease. (n.d.). perio.org/consumer/types-gum-disease.html