Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Οι ήχοι της φύσης είναι ευεργετικοί για την υγεία μας

O άνεμος, το θρόισμα των φύλλων, το κελάηδισμα των πουλιών και άλλοι ήχοι της φύσης δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας στον άνθρωπο. Έρευνες πλέον δείχνουν ότι έχουν και περαιτέρω οφέλη για την υγεία και την ευεξία του ατόμου.

Ποια είναι τα οφέλη για τον άνθρωπο από τους ήχους της φύσης;

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2021 στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αναλύει και συνθέτει δεδομένα από διάφορες προϋπάρχουσες έρευνες και καταλήγει πως συμμετέχοντες στις έρευνες που άκουγαν μαγνητοφωνημένους ήχους της φύσης σε εργαστηριακό περιβάλλον, εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα στρες και πόνου.

Οι μαγνητοφωνήσεις κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος ήχων, όπως αστραπές, αέρα, έντομα και βατράχους, καθώς και ήχους πουλιών και ηχογραφήθηκαν σε 66 εθνικά πάρκα των ΗΠΑ σε καλοκαιρινή περίοδο την αυγή. Τους ήχους αυτούς άκουσαν σε εργαστηριακό περιβάλλον συμμετέχοντες στην έρευνα από 11 χώρες.

Οι ήχοι του νερού, όπως παραδείγματος χάριν το γάργαρο νερό που ρέει σε ρυάκι ή ένας καταρράκτης με σταθερή ροή, αποδείχτηκαν οι πιο αποτελεσματικοί σε ότι αφορά τη βελτίωση των θετικών συναισθημάτων, ενώ οι ήχοι των πουλιών μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα του στρες.

Η κεντρική συγγραφέας της έρευνας, Rachel Buxton, PhD, δεν εξεπλάγην από τα ευρήματα αυτά. “Από την οπτική της εξέλιξης, οι άνθρωποι έχουν έμφυτη την ανταπόκριση τόσο σε σήματα κινδύνου όσο και ασφάλειας. Σε περιβάλλον όπου ακούγονται ήχοι της φύσης νιώθουμε ασφάλεια και οι άμυνες μας πέφτουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενώ πολλές έρευνες μέχρι τώρα τονίζουν τη σημασία της επαφής με τη φύση, η ανάλυση αυτή δείχνει πώς οι ήχοι της φύσης αυτοί καθεαυτοί, ακόμα και χωρίς να βρίσκεται κανείς φυσική παρουσία σε τέτοιο περιβάλλον, μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στον οργανισμό και την ψυχική διάθεση του ατόμου.

Μπορεί, λοιπόν, μια βόλτα στη φύση να βελτιώσει την υγεία μας;

Η απάντηση είναι ναι. Πολλές έρευνες ανά τα χρόνια έχουν αναφέρει τα πλεονεκτήματα για την υγεία που έχει η επαφή με τη φύση. Σε έρευνα του 2016 που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature επιβεβαιωνόταν πως σε ανθρώπους που περνούν πολλές ώρες σε πράσινο περιβάλλον εμφανίζονταν λιγότερες περιπτώσεις κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ όσο συχνότερα επισκέπτεται κανείς τη φύση, τόσο καλύτερη είναι και η κοινωνική συνοχή που παρουσιάζει.

Σε έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, παρατηρήθηκε πως άνθρωποι που περνούν μόλις δύο ώρες την εβδομάδα σε εξωτερικό χώρο με “διαμόρφωση φυσικού περιβάλλοντος” (πάρκα στην πόλη, δάση, παραλίες), ανέφεραν μεγαλύτερη ευεξία, ενώ σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Lancet Public Health με χρηματοδότηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνδυάζοντας εννέα προηγούμενες έρευνες σε πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα από 7 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε πως όσοι έμεναν σε πράσινες ή κοντά σε πράσινες περιοχές, είχαν την τάση να ζουν περισσότερο σε σχέση με όσους έμεναν μακριά από τέτοιες περιοχές.

Είναι ευεργετική η βόλτα στη φύση εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας;

Η απάντηση για ακόμα μια φορά είναι ναι. Ειδικά μέσα στην πανδημία της COVID-19, με συνεχόμενα και παρατεταμένα lockdown, η ανάγκη για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη στην υγεία που παρέχει η φύση και η επαφή με τους ήχους της, είναι αδιαμφισβήτητη. Ακόμα και η εικόνα της φύσης από το παράθυρο μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία, όπως έδειξε έρευνα στο Τόκιο σε 3.000 άτομα το Νοέμβριο του 2020, η οποία δημοσιεύτηκε στο Ecological Applications και μια βόλτα σε κοντινό πράσινο περιβάλλον, ακόμα και σε ένα κοντινό πάρκο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης, της μοναξιάς και γενικά των αρνητικών συναισθημάτων που επιφέρει ο εγκλεισμός, ενώ αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου και το ενεργοποιεί. 

Επομένως, ειδικά στις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, η φύση και οι ήχοι της είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για τον οργανισμό μας και όσο περισσότερες φορές μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με αυτά, τόσο το καλύτερο.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A synthesis of health benefits of natural sounds and their distribution in national parks https://www.pnas.org/content/118/14/e2013097118

Why the Sounds of Nature Are So Good for Health and Well-Being https://www.everydayhealth.com/self-care/why-the-sounds-of-nature-are-so-good-for-health-and-wellbeing/

Health Benefits from Nature Experiences Depend on Dose https://www.nature.com/articles/srep28551

Spend Two Hours a Week in Nature to Boost Your Health and Well-Being https://www.everydayhealth.com/wellness/hours-nature-each-week-boosts-wellness/

Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3

Green spaces and mortality: a systematic review and meta-analysis of cohort studies https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanplh/PIIS2542-5196(19)30215-3.pdf

A room with a green view: the importance of nearby nature for mental health during the COVID-19 pandemic https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eap.2248

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι