Πρόληψη και θεραπεία

Πανδημία: Οι επιπτώσεις της στη ζωή μας

Πώς επηρεάζει το σώμα μας η πανδημία;

Οι συνήθειες της ζωής μας και η καθημερινότητά μας άλλαξε απότομα τον τελευταίο χρόνο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτή η απότομη αλλαγή πώς έχει επηρεάσει το σώμα μας; Παρακάτω απαριθμούνται κάποιες από επιδράσεις-επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή μας:

1. Άγχος

Πολλές πτυχές της πανδημίας, μας προκαλούν άγχος. Αν νιώθετε ότι δεν κοιμάστε καλά και παρατηρείτε αλλαγές στην όρεξη και τη διάθεση σας, είναι καλό να απομακρυνθείτε συνειδήτα από τη συνεχή παρακολούθηση ειδήσεων και να αρχίσετε να κάνετε χόμπι που σας αρέσουν και λίγη γυμναστική.

2. Κατάθλιψη

Οι πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες επειδή καλούμαστε να τις βιώσουμε μόνοι μας, λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που είμαστε αναγκασμένοι να τηρούμε. Αν νιώθετε λύπη, έντονο άγχος, απελπισία και συναισθηματική αστάθεια, τότε μιλήστε με φίλους, συγγενείς, ακόμη και με κάποιον ειδικό για τα συναισθήματά σας. Ο κίνδυνος κατάθλιψης λόγω της απομόνωσης αυξάνεται και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

3. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει φυσικά το ανθρώπινο σώμα. Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και οι ζαλάδες είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος της πανδημίας. Κάντε διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής και γυμναστική για να μειώσετε το άγχος σας.

4. Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα ενοχλητικό, αλλά προσωρινό σημάδι του πανδημικού στρες. Συγκεκριμένα, το άγχος ωθεί περισσότερες τρίχες από το φυσιολογικό, να μπουν σε κατάσταση απόρριψης. Ως εκ τούτου, η απώλεια μαλλιών γίνεται πιο αισθητή από ότι παλαιότερα. Διαχειριστείτε το άγχος σας και σε 2-3 μήνες θα δείτε ότι τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να επανέρχονται.

5. Οδοντικά προβλήματα

Εάν νιώθετε πόνο στα δόντια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, λόγω άγχους να σφίγγετε το σαγόνι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Ο οδοντίατρος θα σας προτείνει ασκήσεις χαλάρωσης μυών και να κοιμάστε με στοματικό προστατευτικό για κάποιο διάστημα.

6. Ξηροδερμία

Το συχνό πλύσιμο των χεριών προκαλεί ξηροδερμία. Για να αποτρέψετε αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό, πιο ήπιο σαπούνι και ενυδατική κρέμα ή βαζελίνη μετά από κάθε πλύσιμο.

7. Καταπόνηση ματιών

Τα κινητά, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ και οι τηλεοράσεις έχουν γίνει τα «μάτια» μας και ο τρόπος σύνδεσης μας με τον έξω κόσμο. Οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη καταπονεί τα μάτια, προκαλώντας κάψιμο, φαγούρα, θολή και διπλή όραση. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα προστατεύσετε τα μάτια σας.

8. Αύξηση βάρους

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι το βάρος τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό γιατί για να καταπολεμήσουν το άγχος τους τρώνε περισσότερα σνακ, την ίδια στιγμή που δουλεύουν από το σπίτι και ο χρόνος που διαθέτουν στη σωματική άσκηση είναι ελάχιστος. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας, αλλά εάν νιώθετε πως πρέπει να χάσετε βάρος, τότε παρατηρείστε το τι τρώτε καθημερινά, δημιουργείστε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και αρχίστε να περπατάτε τα απογεύματα.

9. Ανθυγιεινές συνήθειες

Οι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, υποτροπιάζουν σε συνθήκες όπως ο εγκλεισμός της πανδημίας. Αν διαπιστώσετε ότι καπνίζετε περισσότερο από το κανονικό ή ότι πίνετε αλκοόλ σε καθημερινή βάση, τότε μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει κατευθυντήριες γραμμές.