Αλλεργίες

Πιστεύετε ότι το μωρό σας είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Ορισμένα βρέφη διαγιγνώσκονται με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, όταν αρχίσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια και αναστάτωση. Για τα μωρά που διαγιγνώσκονται με αυτή την αλλεργία και τρέφονται ήδη με αγελαδινό γάλα, πρέπει να βρεθεί μια νέα εξειδικευμένη φόρμουλα διατροφής. Επίσης, οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να αποβάλουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι εξειδικευμένες φόρμουλες είναι πολύ ακριβές και η εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή της μητέρας είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι τροφές που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πάρα πολλές. Μπροστά σε αυτές τις δυσκολίες, πολλές γυναίκες επιλέγουν, τελικά, να σταματήσουν τον θηλασμό.

Ποιοι τύποι αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα. Ένας από αυτούς διαμεσολαβείται μέσω ενός τύπου ανοσοσφαιρίνης που ονομάζεται IgE, που προκαλεί την κλασική τροφική αλλεργία. Αυτός ο τύπος είναι πιο εύκολος στη διάγνωση, καθώς τα παιδιά παρουσιάζουν πιο κλασικά συμπτώματα αλλεργίας, όπως εξανθήματα, πρήξιμο στο πρόσωπο ή έξαψη. Υπάρχουν επίσης εξετάσεις αίματος που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση.

Το άλλο είδος δεν διαμεσολαβείται μέσω της IgE και είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Τα μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα που δεν προκαλείται από την IgE, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα, όπως έμετο, αναστάτωση κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, διάρροια ή αίμα στα κόπρανα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά μωρά που δεν έχουν αλλεργία, παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα εμέτου, αναστάτωσης ή διάρροιας και για άλλους λόγους μπορεί να έχουν αίμα στα κόπρανα τους, όπως λόγω μιας μικρής εκδοράς στον πρωκτό. Για αυτό είναι δύσκολη η διαπίστωση της αλλεργίας αυτού του τύπου και ο μόνος τρόπος για να γίνει σωστή διάγνωση είναι να εξαλειφθούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή του βρέφους, ώστε να παρατηρηθεί το κατά πόσον τα συμπτώματα βελτιώνονται και στη συνέχεια να αρχίσει η σταδιακή επανεισαγωγή τους, ώστε να παρατηρηθεί εάν τα συμπτώματα επανέρχονται.

Είναι συνηθισμένη η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, υπογραμμίζει ότι από το 14% των βρεφών που αναφέρεται ότι έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, στην πραγματικότητα έχει μόνο το 1%.

Οι μητέρες πρέπει να σταματούν το θηλασμό;

Βάσει της ανακοίνωσης που προαναφέραμε, οι περισσότερες θηλάζουσες μητέρες, περιορίζουν τη διατροφή τους ή σταματούν τον θηλασμό χωρίς κανένα λόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περιορισμοί στη διατροφή δεν είναι απαραίτητοι ακόμη και αν το βρέφος έχει διαγνωστεί με αλλεργία με μεσολάβηση IgE. Ωστόσο, στην περίπτωση που το μωρό σας έχει διαγνωστεί με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και έχετε αλλάξει τη διατροφή του μωρού σας ή τη δική σας, μην σταματήσετε αυτές τις αλλαγές χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Συμπερασματικά

Εάν το μωράκι σας παρουσιάζει προβλήματα με τη σίτιση και εντερικά προβλήματα, όπως διάρροια ή αίμα στα κόπρανα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις. Αν κάνει διάγνωση για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, φροντίστε να του κάνετε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις για να κατανοήσετε το γιατί συμβαίνει αυτό, νοουμένου ότι τα προβλήματα σίτισης και τα εντερικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στα βρέφη. Αν τελικά πρόκειται όντος για αλλεργία, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας για όλες τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή του βρέφους ή και στη δική σας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved