Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Κεφίρ: Ποια είναι τα οφέλη του στην ψυχική και σωματική υγεία;

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλέον πολύ δημοφιλή, λόγω του ότι οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου. Παρά το γεγονός ότι η ζύμωση είναι μια από τις παλαιότερες μορφές συντήρησης τροφίμων, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε για τα οφέλη που προσφέρουν τα τρόφιμα αυτά στην σωματική και ψυχική υγεία.

Ποια οφέλη προσφέρουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στην ψυχική και σωματική υγεία;

Ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο APC Microbiome Ireland SFI στο University College Cork του Teagasc, ανακάλυψαν ότι δύο ποικιλίες κεφίρ, είχαν παρόμοια αποτελέσματα στο μικροβίωμα του εντέρου σε ποντίκια, αλλά είχαν διαφορετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και τη συμπεριφορά τους.

Πρόσφατα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, σχετίζεται με την βελτίωση της διάθεσης στους ανθρώπους, αλλά οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν ήταν σαφείς.

Ένας τρόπος με τον οποίο τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας, είναι η αλλαγή που προκαλούν στον πληθυσμό των βακτηρίων που ζουν στο έντερο μας. Έχει καταστεί σαφές ότι αυτά τα βακτήρια επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μας, παράγοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Αυτή η επικοινωνία αναφέρεται ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου».

«Στο πείραμα μας, θέλαμε να δούμε αν το κεφίρ θα επηρέαζε τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου », δήλωσε ο Δρ Aaron Walsh, ένας εκ των ανωτέρων συγγραφέων της μελέτης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας του καθηγητή Paul Cotter στο APC Microbiome Ireland.

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση. Ειδικότερα, το κεφίρ παράγεται όταν κόκκοι κεφίρ, οι οποίοι περιέχουν έναν πληθυσμό μικροοργανισμών, προστίθενται στο γάλα για να ξεκινήσει η φυσική ζύμωση. Τα βακτήρια ζυμώνουν το γάλα, ενσωματώνοντας μερικούς από τους φιλικούς οργανισμούς τους, για να δημιουργήσουν το ζυμωμένο προϊόν. Η ζύμωση διευκολύνει την πέψη των τροφίμων, απελευθερώνει βιοδραστικά μόρια που ωφελούν την υγεία και κάνει τα προϊόντα λιγότερο αλλεργιογόνα. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό ευεργετικών μικροβίων που σε συνδυασμό με ουσίες που παράγονται (μεταβολίτες) στο έντερο, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

«Είχαμε χρησιμοποιήσει προηγουμένως, τεχνολογίες βασισμένες στο DNA για να προσδιορίσουμε τα συγκεκριμένα μικρόβια που υπάρχουν στο κεφίρ και το πώς μπορούν να συμβάλουν στην υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Paul Cotter.

Ορισμένες άλλες θετικές επιδράσεις του κεφίρ στην υγεία, αναφέρθηκαν σε παλαιότερες έρευνες. Σύμφωνα με αυτές, η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών κεφίρ ή μικροοργανισμών κεφίρ, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους και να επηρεάσει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα στα ποντίκια. Ωστόσο, ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή άγνωστο το εάν διαφορετικά είδη κεφίρ θα μπορούσαν να έχουν και διαφορετικά αποτελέσματα ή εάν η κατανάλωση κεφίρ θα μπορούσε να αλλάξει τη συμπεριφορά.

«Αυτή η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, δείχνει ότι δύο διαφορετικά κεφίρ, είχαν παρόμοια επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την ικανότητα του να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο και να παράγει το νευροδιαβιβαστή GABA (βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και την ένταση)», δήλωσε ο Δρ Marcel van de Wouw, πρώην διδακτορικός φοιτητής στο APC Microbiome Ireland και ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της ερευνητικής μελέτης. «Είναι ενδιαφέρον ότι και τα δύο κεφίρ είχαν διαφορετικά, αλλά θετικά αποτελέσματα, τόσο στο ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και σε διάφορες συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Περαιτέρω μελέτη

Ο καθηγητής John Cryan, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το κεφίρ μπορεί να επηρεάσει τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και τη συμπεριφορά των ποντικιών με διαφορετικούς τρόπους, υπό διαφορετικές συνθήκες. Πρέπει να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, περεταίρω έρευνα για να προσδιοριστεί το γιατί τα διαφορετικά είδη κεφίρ έχουν διαφορετικά αποτελέσματα όταν καταναλώνονται και να διερευνηθεί ο αντίκτυπος του κεφίρ στον άνθρωπο».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Don't cry over fermented milk: Specific kefirs improve behaviors in mice https://medicalxpress.com/news/2020-05-dont-fermented-specific-kefirs-behaviors.html

Metagenomic study links microbes to flavors in kefir https://phys.org/news/2016-10-metagenomic-links-microbes-flavors-kefir.html

Distinct actions of the fermented beverage kefir on host behaviour, immunity and microbiome gut-brain modules in the mouse https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-020-00846-5