Διατροφή

Ποια είναι τα πιο υγιεινά σούσι; Ποια πρέπει να αποφεύγονται;

Το σούσι κατασκευάζεται από αρωματισμένο ρύζι και περιέχει συνήθως ωμό ψάρι ή άλλου είδους υλικά, όπως τα λαχανικά. Μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει μέρος της υγιεινής διατροφής αν το επιλέξετε σωστά. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε ποια είναι τα υγιεινά και ποια τα «ανθυγιεινά» σούσι.

Ποια σούσι είναι υγιεινά;

1. Σούσι με σολομό

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για σούσι. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις πρόσθετες σάλτσες, οι οποίες προσθέτουν λίπος και θερμίδες.

2. Σούσι με τόνο

Ο τόνος είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σούσι. Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία ωφελούν την υγεία, αλλά περιέχει και κάποια ποσότητα υδραργύρου, ο οποίος σε αυξημένες ποσότητες δεν είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια μερίδα σούσι με τόνο την εβδομάδα δεν μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, η ίδια ποσότητα συνιστάται και στις εγκύους.

3. Χορτοφαγικό σούσι

Το σούσι για να είναι νόστιμο, δεν χρειάζεται να περιέχει ψάρι. Για τους χορτοφάγους, μια καλή επιλογή είναι τα χορτοφαγικά σούσι με λαχανικά, όπως το αγγούρι, το καρότο, το μανιτάρι, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια κ.ο.κ, τα οποία είναι ιδιαίτερα υγιεινά.

4. Σούσι με αβοκάντο

Πολλά σούσι περιέχουν ψάρι, λαχανικά και αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που κάνουν καλό στην καρδιά. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, το σούσι με αβοκάντο βοηθά και στην σωστή λειτουργία των νεφρών και των νεύρων.

5. Σούσι Rainbow Roll

Το σούσι Rainbow Roll περιέχει καβούρι, σολομό, γαρίδες και τουλάχιστον ένα είδος τόνου. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ποια σούσι θεωρούνται ανθυγιεινά;

1. Σούσι Philadelphia Roll

Το σούσι Philadelphia Roll μπορεί εύκολα να σας παραπλανήσει, κάνοντας σας να νομίζετε ότι αποτελεί υγιεινή επιλογή. Το κύριο συστατικό του είναι το τυρί κρέμα, το οποίο περιέχει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, την ίδια ώρα που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

2. Σούσι με γαρίδες Tempura

Οι γαρίδες Tempura δεν έχουν σχεδόν καμία θρεπτική αξία. Περιέχουν ελάχιστες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Μάλιστα, το τηγάνισμα τους, προσθέτει στο σούσι πολλές θερμίδες και λίπος.

3. Σούσι με ξιφία

Ο ξιφίας, σύμφωνα με την FDA, πρέπει να αποφεύγεται από μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

4. Σούσι με καρχαρία

Ακριβώς όπως ο ξιφίας, έτσι και ο καρχαρίας είναι πλούσιος σε υδράργυρο και πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

5. Σούσι με σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα υγιεινό ψάρι, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 και άλλα θρεπτικά συστατικά και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για σούσι. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς σύμφωνα με την FDA, το σκουμπρί king είναι πλούσιο σε υδράργυρο και πρέπει να αποφεύγεται.