Ορθοπαιδικά

Πόνος στα χέρια: Πέντε τρόποι ανακούφισης

Ο πόνος στα χέρια είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικός, καθώς η δυσκαμψία και το πρήξιμο που τον συνοδεύουν ενδέχεται να εμποδίζουν την διεκπεραίωση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το απλό κούμπωμα του πουκαμίσου.

Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στα χέρια;

Ο πόνος στα χέρια προκύπτει συνήθως από:

  • Οστεοαρθρίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία ο χόνδρος που απορροφά τους κραδασμούς ανάμεσα στα οστά των αρθρώσεων των δακτύλων και του αντίχειρα φθείρεται.
  • Τενοντίτιδα, μια κατάσταση κατά την οποία δημιουργείται φλεγμονή στους ιστούς των μυών.
  • Νευρική δυσλειτουργία, όπως η πίεση στο ενδιάμεσο νεύρο του καρπού ή του αγκώνα.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο στα χέρια;

Πιο κάτω αναφέρονται πέντε τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τον πόνο στα χέρια σας, ώστε να αποφύγετε την χειρουργική επέμβαση.

1. Νάρθηκας

Ο νάρθηκας σταθεροποιεί την θέση των δακτύλων, του αντίχειρα και του καρπού. Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Philip Blazar, εάν έχετε αρθρίτιδα ή κάποιου είδους φλεγμονή, ο νάρθηκας θα μπορέσει να μειώσει τον πόνο μέσα σε λίγες εβδομάδες.

2. Ενέσεις

Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις μειώνουν την φλεγμονή και κατά συνέπεια τον πόνο. Η ανακούφιση που προσφέρουν αυτές οι ενέσεις διαρκεί περίπου ένα χρόνο, ωστόσο η επίδραση κάθε ένεσης μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

3. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID)

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID), ανακουφίζουν το πόνο στα χέρια, εμποδίζοντας την επίδραση των ενζύμων που προκαλούν πόνο και πρήξιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ Blazar, τα εν λόγω φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους συνδέεται με έλκη, αιμορραγία στο στομάχι, βλάβη στο συκώτι και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Τα τοπικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το diclofenac (Voltaren), εγκυμονούν μικρότερο κίνδυνο.

4. Χρήση θερμών και κρύων επιθεμάτων

Η θερμότητα έχει την τάση να χαλαρώνει τους μυς, οπότε η χρήση ζεστών επιθεμάτων στα χέρια είναι πολύ βοηθητική για την ανακούφιση του πόνου, όπως και το ζεστό ντους. Από την άλλη, ο πάγος ο οποίος έχει επίσης ανακουφιστικά αποτελέσματα είναι πιο αποτελεσματικός για τον πόνο στο χέρι που προκύπτει από κάποια δραστηριότητα, όπως το γκολφ, το τένις κλπ.

5. Εκτάσεις

Οι εκτάσεις που εστιάζουν στους τένοντες και τους μυς του χεριού είναι πολύ ανακουφιστικές. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας καθοδηγήσει για το ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να ισχύσετε τους μυς σας, ώστε να αποσυμπιεστούν οι αρθρώσεις των χεριών και να μειωθεί ο πόνος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved