Μολυσματικές ασθένειες

Πώς, γιατί και πού πρέπει να φοράτε μάσκα;

Φοράτε σωστά τη μάσκα σας;

Μπορεί να μην φαίνεται τόσο περίπλοκο το να φορέσετε μάσκα. Αλλά υπάρχει πιθανότητα να το κάνετε λάθος, και το χειρότερο, μπορεί κατά λάθος να εκθέσετε τον εαυτό σας περαιτέρω στην πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό.

Πώς, γιατί και που πρέπει να φοράτε μάσκα;

Ο προσωρινός υπάλληλος υγείας της κομητείας Fresno, Dr. Rais Vohra και η ανώτερη επιδημιολόγος Dr. Stephanie Koch-Kumar, η οποία διερευνά μοτίβα και αιτίες ασθενειών και τραυματισμών, δίνει μερικά παραδείγματα περιπτώσεων, στις οποίες πρέπει και άλλες που δεν πρέπει να φοράτε μάσκα, δίνοντας παράλληλα συμβουλές για τη σωστή χρήση της μάσκας.

1. Φορέστε μάσκα όταν είστε σε δημόσιο χώρο

Παρόλο που το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της κομητείας Fresno δεν πρότεινε αρχικά στους κατοίκους να φορούν μάσκες, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Koch-Kumar ανέφερε ότι με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρχε υψηλότερη κοινοτική μετάδοση του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι κολλούσαν COVID-19 και δεν ήξεραν ακριβώς το πώς. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί (δεν δείχνουν σημάδια ασθένειας) και θα μπορούσαν να μεταδώσουν κατά λάθος τον ιό.

«Ο στόχος της μάσκας είναι πρωτίστως να προστατέψει τους άλλους από εσάς, σε περίπτωση που είστε άρρωστος», ανέφερε η Koch-Kumar. Όπως εξήγησε, με μια μάσκα, κάποιος που έχει τον ιό αλλά δεν το γνωρίζει, όταν βήξει, θα εγκλωβιστούν τα αναπνευστικά του σταγονίδια και δεν θα εκθέσει άλλους σε κίνδυνο.

Πλέον η κομητεία Fresno παρότρυνε τους κατοίκους της να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

2. Φορέστε μάσκα εάν είστε σε στενή επαφή με κάποιον που δεν ανήκει στην οικογένεια σας

Ο Vohra ανέφερε ότι ορισμένες από τις δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου είναι η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους για 30 λεπτά ή περισσότερο, χωρίς τη χρήση μάσκας και χωρίς κοινωνικές αποστάσεις. Όπως εξήγησε, ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να ανανεώνεται και συνήθως δεν γίνεται αυτό. Στην περίπτωση δε που δεν μπορείτε να κρατήσετε τις απαιτούμενες αποστάσεις, η χρήση μάσκας είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας.

3. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας

Η Koch-Kumar εξηγεί ότι η μάσκα πρέπει να καλύπτει ακόμη και το πηγούνι σας, αν είναι δυνατόν και συμβουλεύει να μην είναι πολύ χαλαρή ειδικά στις πλευρές.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλα κενά στις πλευρές της μάσκας», είπε η Koch-Kumar. «Χρειάζεται να τοποθετηθεί καλά κοντά στο στόμα και τη μύτη, αλλά με τρόπο που να σας επιτρέπει να αναπνέετε». Τόνισε επίσης πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει και την μύτη, όχι μόνο το στόμα.

4. Μην βάζετε μάσκες σε μωρά κάτω των 2 ετών ή ηλικιωμένους που ήδη δεν αναπνέουν καλά

Δεν πρέπει να βάζετε μάσκες σε μικρά παιδιά, διότι οι αεραγωγοί τους είναι μικροί. Το ίδιο ισχύει και για μερικούς ηλικιωμένους που δεν αναπνέουν ήδη επαρκώς.

5. Μην αγγίζετε το εξωτερικό της μάσκας

Ας πούμε ότι η μάσκα κάνει καλά τη δουλειά της και εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στο στόμα ή τη μύτη σας. Αλλά ο ιός προσγειώνεται στο εξωτερικό της μάσκας. Σε αυτή την περίπτωση, εάν αγγίζετε το εξωτερικό της μάσκας, τότε ο ιός θα μεταφερθεί στα χέρια σας και ακολούθως όπου αλλού αγγίξετε.

Γι ‘αυτό και οι γιατροί επαναλαμβάνουν να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας. Όπως υπογράμμισε η Kock-Kumar «όταν βγάζετε τη μάσκα ή τη φοράτε, χρησιμοποιήστε τους πλευρικούς ιμάντες(λαστιχάκια μάσκας). Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αγγίξετε το εξωτερικό της μάσκας και, στη συνέχεια, να αγγίξετε το εσωτερικό της και έπειτα να την βάλετε ξανά στο πρόσωπο σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπνεύσετε τον ιό».

6. Αν αισθάνεστε κλειστοφοβία φορώντας μάσκα προσπαθήστε να ηρεμίσετε

Για όσους αισθάνονται κλειστοφοβία φορώντας μάσκα, η Koch-Kumar προτείνει απλώς να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την αναπνοή τους και να ηρεμήσουν το άγχος τους. «Υπενθυμίστε στον εαυτό σας», τόνισε,  «ότι η μάσκα δεν εμποδίζει πραγματικά την αναπνοή σας».

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Are you doing it wrong? Doctors explain how to properly wear a mask and why https://medicalxpress.com/news/2020-05-wrong-doctors-properly-mask.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/